Focaccia
Focaccia, italialainen leipä leivotaan Toscanassa usein ilman suolaa. Leivän voi paistaa suureksi uunipannun kokoiseksi leiväksi tai erikokoisiksi soikioiksi. Pinnan voi painella sormin kuoppaiseksi, maustaa oliiviöljyllä, suolalla ja yrteillä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
focaccia
- 4 ½ dl haaleaa vettä
- 25 g tuorehiivaa
- 10 ½ ( n. 700 g) dl vehnäjauhoja
- 3 rkl oliiviöljyä
pinnalle:
- oliiviöljyä
- suolaa
- rosmariinia, timjamia tai oreganoa
Valmistusohje
Focaccia leivotaan näin:
Focaccia on helppo hiivataikinaan leivottu leipä.
- Murenna hiiva haaleaan veteen. Vatkaa joukkoon pienissä erissä vehnäjauhoja. Lisää öljyä ja vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja joustavaa. Taputtele taikinaa öljytyin käsin.
- Peitä taikinakulho leivin-liinalla. Anna taikinan kohota.
- Leivo taikinasta yksi tai kaksi soikeaa leipää tai useampi pieni annosleipä. Kauli taikina ohueksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Taputtele leivän pintaa öljytyin käsin. Anna kohota 20-40 minuuttia.
- Painele leipiin sormenpäillä koloja, valuta pinnalle vähän oliiviöljyä ja ripottele pinnalle merisuolaa tai hiutalemaista gourmetsuolaa. Lisämakua antajat yrtit kuten oregano, timjami, basilika tai rosmariini tai muutama, kivetön musta oliivi.
- Anna vielä kohota noin 10 minuuttia.
- Samalla kun laitat leivät uuniin suihkuta sumutinpullosta vettä pinnalle. Paista leipiä 200-225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jäähdytä focaccia ritilällä.
Katso myös: kukkafocaccian ohje.
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Tomaatti-mozzarellapiirakka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Focaccia