Ruoka

Kukkafocaccia on suloinen leipähitti – katso videolta ihanimmat koristeluvinkit!

Kukkafocaccia on kotileipureiden suosioon noussut leipähitti, jonka koristelussa voi päästää luovuuden valloilleen. Katso videolta, miten helposti teet söpön koristelun leivän pinnalle.

Kukkafocaccia ja sen historia ulottuu parin vuoden taakse, kun bloggaaja ja leipuri Teri Culletto keksi käyttää focaccialeipäpohjaa alustana maalaukselle, My modern met -sivustolla kerrotaan leivän historiasta. Cullettoa pyydettiin paikallisen aikusoppilaitokseen pitämään leivänleipomiskurssia.

Lue myös: Täytetyt focaccialeivät

Jotain uutta piti keksiä, ja focaccian taulumainen ulkonäkö ja kyseisen leivän historia inspiroivat hänet käyttämään leipätaikinaa taideteoksen pohjana. Kun taikina on tehty, sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana, kuten taulunkin maalauksessa.

Katso video: näin koristelet upean kukkafocaccian

Pehmeä ja löysä focacciataikina antaa myöden venytellä se haluamaansa muotoon pellille tai pienemmiksi leipäsiksi. Jokainen perheenjäsen voi tehdä halutessaan oman leivän.

Yleisimmin kukkafocaccian koristeluissa näkyy kukkia. Kukkien varsina toimivat kevätsipulinvarret, brokkolinit tai parsat. Ohuimmat varret, kuten ruohosipuli palaa herkästi.

Lehdet kukille voi tehdä yrteistä tai parsakaalinkukinnoista. Sienet sopivat mukaan hyvin, varsinkin jos haluaa luoda leivän pinnalle metsämäisen sommitelman.

Kukkien varsien viereen voi asetella luumukirsikkatomaateista kukkia. Myös erivärisistä paprikoista saa hienoja kukkien terälehtiä. Taivaalle voi tehdä auringon keltaisesta pakastemaissista ja nurmikolle voi tehdä apiloita pakasteherneistä. Punaisesta sipulirenkaasta saa näyttäviä pyöreitä elementtejä. Myös pähkinät ja siemenet sopivat hyvin leipätaikinaa korostamaan. Ne maistuvat herkulliselle uunissa paahtuneina.

Kukkafocaccia – missä ja miten se paistetaan?

Kukkafocacciasta tulee paras mahdollinen, kun levität taikinan suoraan matalalle pellille. Näyttävä kukkafocaccia vaatii runsaat koristelut, jolloin vuossa ei saa olla korkeita reunoja, että leipä paistuu kypsäksi kunnolla ja koristeet saavat väriä.

Valitse paistamiseen ihan tavallinen uunipelti. Jos pelti on hyvässä kunnossa, leivän voi paistaa suoraan pellillä runsaassa oliiviöljyssä. Mutta jos haluat suojata peltiä, paista leipä leivinpaperin päällä. Muista kuitenkin pirskotella paperin päälle oliiviöljyä ennen leipätaikinan lisäämistä pellille.

Kukkafocaccia ennen paistamista.
Kukkafocaccia ennen paistamista. Kuva: Mirva Kakko

Kukkafocacciataikinan pitää olla löysä. Leivästä tulee mehevämpi, kun taikinan jättää löysäksi ja siinä on paljon oliiviöljyä. Riippuen millaisia jauhoja käytät, taikinan koostumus saattaa muuttua. Yritä löytää italialaisia focaccia- tai pizzajauhoja tai osta manitoba-vehnäjauhoa. Nämä jauhot ovat omiaan tekemään taikinasta kepeän ilmavan, mutta vahvan. Focaccia- ja pizzajauhojen sekä manitoban paras ominaisuus on juurikin jauhojen vahvuus, eli nämä jauhot kestävät suuremman vesiasteen taikinassa.

Paista kukkafocaccia uunin alatasolla ilman kiertoilmaa, niin koristeet eivät pala. Voit lopuksi vaihtaa tasalämmön vielä alalämmölle, jos tuntuu, että pohja ei ole paistunut rapeaksi.

Kehitimme kaksi erilaista taikinaa. Toinen kukkafocaccia on tehty vehnäiseen hapanjuureen ja toisessa on helppo kuivahiivalla leivottu taikina, joka saa lepää myös yön yli jääkaapissa, kuten juuritaikinakin. Näin saat taikinoihin enemmän makua ja taikinasta tulee joustavampi.

Lue myös Anna.fi: Leivo italialaista leipää kotona – nappaa vinkit focaccian tekoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkafocaccia on suloinen leipähitti – katso videolta ihanimmat koristeluvinkit!

Francisco Eilbeck

Hi, I came across this blog beneficial I am very happy to know that people have such great community. I also provide passion of drawing, sketching and painting. You can also share my artwork on your blog here you will see my art work too in the link. Thank you so much please lets support eachother.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.