Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ingan keväinen kasvispiirakka

Ingan keväinen kasvispiirakka saa täytteekseen porkkanaa, parsakaalia ja herkkusieniä. Täytteen mehevöittää juustoinen kananmuna-kermaseos.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
15  annosta

Ainekset

Taikina:

  • 250 g margariinia
  • 4.5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 pussi Mummon perunamuusijauhetta (vähälaktoosinen)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1.5 dl vehnäjauhoja

täyte:

  • 400-500 g porkkanaa
  • 400 g herkkusieniä
  • 500 g parsakaalia
  • noin 3 rkl öljyä
  • 2-3 kpl valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2-3 tl kuivattua timjamia
  • ruohosipulia
  • persiljaa

munamaito:

  • 6 kpl kananmunaa
  • 400 g kevyt ranskankermaa (Creme Fraiche)
  • 2 dl maitoa
  • 1 rkl ohrakasta
  • musta- tai sitruunapippuria
  • 100 g juustoraastetta

Valmistusohje

Keväinen kasvispiirakka Ingan tapaan leivotaan näin:

Tällä reseptillä syntyy 1 uunipannullinen kasvispiirakkaa.

  1. Paloittele rasva pieniksi kuutioiksi kulhoon. Lisää hiivaleipäjauhot ja nypi ainekset murumaiseksi. Sekoita perunasosejauhe, leivinjauhe ja 1 dl vehnäjauhoja keskenään ja nypi joukkoon. Lisää kylmää vettä. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja lisää loput jauhoista. Taputtele taikina litteäksi ja laita 1/2-1 tunniksi jääkaappiin.
  2. Kuori porkkanat, halkaise pituussuunnassa ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna laakeassa pannussa 1,5 rkl öljyä ja lisää hienoksi leikatut valkosipulinkynnet. Lisää porkkanaviipaleet, kääntele ja mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla timjamilla. Anna jäähtyä.
  3. Harjaa herkkusienet puhtaiksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna 1,5 rkl öljyä ja kääntele herkkusieniä pannussa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla ja ruohosipulilla. Anna jäähtyä.
  4. Leikkaa parsakaalista kukinnot ja varret erikseen. Kiehauta kattilassa vettä, paina kukinnot veteen, anna niiden hetken pehmentyä ja saada kauniin vihreä väri ilman kantta kiehuvassa vedessä. Kaada kukinnot siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Kuori varret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja lisää porkkanaviipaleiden joukkoon. Leikkaa kukinnot peukalonpään kokoisiksi kimpuiksi.
  5. Kauli taikina leivinpaperilla reunallista uunipannua (noin 33 x 43 cm) hieman suuremmaksi, ohueksi levyksi. Nosta leivinpaperin avulla uunipannuun. Muotoile ja tasoita piirakan reunat. Pidä pohja viileässä.
  6. Levitä kylmät täytteen ainekset taikinapohjalle. Ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Sekoita kananmunat ja ranskankerma. Sekoita ohrakas maitoon ja lisää joukkoon. Mausta mustapippurilla. Kaada tasaisesti täytteen päälle.
  8. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla ensin noin 30 minuuttia. Alenna lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 10-15 minuuttia. Ingan keväinen kasvispiirakka maistuu lämpimänä ja kylmänä.
  • Piirakan voi leipoa edellisenä päivänä tai pakastaa.
  • Taikinan voi tehdä valmiiksi vaikka päivää, paria aikaisemmin.
  • Vaihtele kasviksia ja mausteyrttejä vuodenajan mukaan. Porkkanan lisäksi sopivat kyssäkaali, purjo, palsternakka ja selleri, parsakaalin asemesta kukkakaali tai parsa ja viljeltyjen sienien asemesta metsäsienet. Jos käytät vähälaktoosista margariinia, ranskankermaa ja maitoa, piirakka on vähälaktoosinen.

Katso myös: Sienipiirakka on rakastettu suolainen herkkupala – poimi Kotilieden hittiresepteistä oma suosikkisi

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Suolainen piirakka piristää arki-iltaa


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ingan keväinen kasvispiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.