Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Suklaakoristeet

Taiteile tummasta suklaasta upeat koristeet juhlistamaan täytekakkua, leivoksia tai jälkiruokia. Ota talteen ammattilaisen vinkit!

Ainekset

Suklaakoristeet

  • noin 200 g sulatettua tummaa talous- tai kilosuklaata
  • 1 rkl (ruokaöljyä)
  • 1 nokare (sulaa kookosrasvaa)

Valmistusohje

Suklaakoristeet  kondiittorimestari Curt Lindqvistin ohjein:

  1. Suklaan sulatus. Paloittele tummaa talous- tai kilosuklaata teräsastiaan ja nosta tämä toiseen astiaan, jossa on kuumaa vettä. Sekoittele suklaata välillä ja anna sen sulaa rauhassa. Jos käytät suklaata kakun tai leivonnaisten kuorruttamiseen, voit sekoittaa joukkoon 1 rkl ruokaöljyä. Jos käytät suklaata kuvioiden pursottamiseen, voit pehmentää kovaa suklaata nokareella sulaa kookosrasvaa. Sekoita öljy tai kookosrasva huolellisesti sulaan suklaaseen. Kookosrasva kovettaa hyvin koristeet, öljy pitää kuorrutuksen pehmeänä.
  2. Suklaan sulatuslämpötila riippuu suklaan laadusta. Suklaan lämpötilaa ei mielellään saa päästä kohoamaan yli 45 asteen. Maksimi lämpötila on 50 astetta. Valkosuklaa on vielä herkempi. Sen sulatuslämpötila on korkeintaan 40 astetta. Aitoa kaakaovoita sisältävä valkosuklaa kestää sulatusta paremmin kuin rasvasekoitteet.
  3. Jos pursotettava suklaa kovettuu paperitötteröön, voit pehmentää sen pitämällä tötteröä muutaman sekunnin ajan mikroaaltouunissa. Silloin on ehdottomasti poistettava tötteröä mahdollisesti kiinnipitävä nuppineula!
  4. Suklaa saa värivirheen eli tulee harmaaksi, jos se sulatetaan liian korkeassa lämpötilassa, suklaaseen pääsee kosteutta tai suklaa on liian vanhaa ja liian lämpimässä säilytettyä.
  5. Suklaaruudut. Levitä sulatettu suklaa lastalla ohueksi levyksi leivinpaperille. Kun suklaa ei tartu koskettaessa sormeen ja alkaa muuttua mattapintaiseksi, leikkaa suklaa esimerkiksi vinoneliöiksi ja jäähdytä salmiakin muotoiset ruudut nopeasti pakastimessa.
  6. Terälehdet. Pursota suklaasta suklaanappeja leivinpaperille, vetäise jokaiseen esimerkiksi lusikan kärjellä keskeltä reunaan viilto. Jäähdytä nopeasti pakastimessa. Kokoa muutamasta koristeesta kukkien terälehdet ja paina keskelle vaikka punainen kirsikka.
  7. Piirrä leivinpaperille lyijykynällä pursotettavat kuviot. Laita kuvion päälle toinen leivinpaperi, pursota siihen kuvio piirroksen mukaan ja siirrä kuvion päälle taas puhdas paperi. Laita sula suklaa leivin- tai vahapaperista kietaistuun tötteröön. Leikkaa kärkeen sopivankokoinen, pieni reikä. Purista tötteröä kevyesti samalla kun liikutat kärkeä kuvion päällä. Pidä tötterön kärkeä koko ajan 1/2-1 sentin etäisyydellä kuviosta, sillä kärki ei pursotettaessa saa koskettaa kuvioon. Siirrä pursotetut kuviot heti hetkeksi pakastimeen, niin nopea jäähdytys takaa niihin parhaan kiillon. Säilytä valmiit kuviot umpinaisessa rasiassa viileässä ja kuivassa paikassa tai jääkaapissa.

Lue myös: 5 kohtaa: Valmista täydellinen täytekakku – nämä neuvot haluat lukea!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaakoristeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.