Banaaniletut, munattomat ja gluteenittomat

Pikkuletut ilman munaa ja jauhoja

Nyt vietetään virallisesti hävikkiviikkoa. Meillä hävikkiviikkoa on voimassa ympäri vuoden ja mahdolliset hävikkiin menevät ruoat koitetaan parhaan mukaan käyttää hyväksi ja jatkojalostaa milloin mihinkin. Nämä banaaniletut tehtiin jo kesällä, mutta sopivat niin mainiosti hävikkiviikkoon, että laitan ohjeen heti jakoon.

Menneen kesän helteiden aikana meidän perheen syömiset muuttuivat melkoisesti ja vanhat tottumukset jäivät hetkeksi taka-alalle. Muun muassa lämpimät ruoat vaihtuivat ruokaisiin salaatteihin ja hedelmiä paremmin maistuivat erilaiset melonit. Heti helteitä seuranneiden viileiden päivien aikana huomasin hedelmäkulhossa kököttäneet kuoreltaan mustuneet banaanit. Ne olisivat käyneet loistavasti mm. mansikka-banaanijäätelöön, mutta koska lämpötila olikin yhtäkkiä alle 20 asteen, ei jäätelöä juurikaan tehnyt mieli. Vanhempi tytöistä heitti ilmoille, että mitä jos tehtäisiin banaanilettuja. Loistava idea! Tosin, tuo vanha ohje sisälsi melkoisesti munaa, jota olen pieni poikamme muna-allergian takia välttää. Päätin testata ihan huvikseni munattomia ja samalla myös gluteenittomia banaanilettuja ilman minkäänlaisia toiveita onnistumisesta. Ja hyvä että kokeilin, sillä näistä tuli poikamme lemppariletut ja myös tytöt kehuivat näitä kovin! 🙂

Gluteenittomat banaaniletut

Koska banaani itsessään tuo lättyihin makua, ei näiden kanssa tarvittu hilloa lainkaan. Halusin kuitenkin kokeilla, miten punaherukkacurd taipuu näihin ja kyllä vain, se oli herkullista näissä(kin). Ihanan kirpsakkaa kaiken makeuden keskellä. Niin ja muuten. Näihin lettuihin ei tule lainkaan lisättyä sokeria, vaan kaikki makeus tulee hyvin kypsyneistä banaaneista.

Munattomat ja gluteenittomat lätyt

Ainut mikä näissä jäi itseäni mietityttämään oli se, että voisikohan maissi- ja riisijauhot korvata kaurajauhoilla… Kovin äkkiä en taida päästä testailemaan tuota, sillä banaanit katoavat aina ennen tummumistaan, vaikka niitä ostaisi kuinka ison määrän. Mutta joskus sitten 🙂

Nämä banaanilätyt sopivat siis muna-allergisille sekä keliaakikoille tai muille gluteiinia vältteleville. Kurkkaa ohjeen lopusta vinkkiosiosta, miten näistä saa myös maidottomia. Kyseessä ovat siis todellisen ton-ton-ton-letut 🙂

Banaaniletut, munattomat ja gluteenittomat

n. 30 pikkulettua

Aineet:

3 hyvin kypsynyttä ja tummaa banaania

n. 2.75 dl maitoa

1 dl maissijauhoja

0.5 dl riisijauhoja

1 rkl perunajauhoja

0.5 tl suolaa

n. 2 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:

paistamiseen rasvaa

Ohje:

Laita kuoritut, pehmeät banaani kulhoon ja lisää joukkoon n. 1 dl maitoa. Soseuta banaani sauvasekoittimella. Lisää loput maidosta sekä jauhot, suola ja öljy. Hurauta kaikki aineet sauvasekoittimella kunnolla sekaisin. Laita taikinakulho jääkaappiin noin 45-60 minuutiksi.

Paista lettuja pienessä rasvamäärässä noin keskilämmöllä. Tarkkaile paistamisen aikana lettujen paistumista ja säädä lämpötilaa tarvittaessa, sillä letut kärvähtävät hieman normilettuja helpommin, jos lämpöä on liikaa. Nauti valmiit letut sellaisinaan tai esimerkiksi punaherukkacurdin tai sokerin kanssa.

Vinkki:

* Saat letuista munattomat, gluteenittomat sekä maidottomat, mikäli korvaat maidon kauramaidolla.

Banaaniletut ilman vehnäjauhoja

Kommentit

Kommentoi juttua: Banaaniletut, munattomat ja gluteenittomat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X