Suklaapossu

Helpot ja pehmeät kaurapalat

Itsetehdyt kaurapalat syntyvät helposti ilman taikinan vaivaamista. Valmiit leivät ovat ihanan pehmeitä ja herkullisia.

Nämä pehmeät kaurapalat ovat jatkoa leipätoiveiden postauksille, joita lupaisilin blogiin alkuvuodesta aiempaa enemmän. Alkuvuonna suosittamani kevyen kyselyni pohjalta huomasin, että monet lukijat toivoivat erilaisia leipäohjeita. Leivoin samantein kahta erilaista leipää. Toinen noista leivistä oli helppo pataleipä kahdella tavalla testattuna ja toinen nämä helpot, pehmeät kaurapalat.

Näistä tuli ihanan pehmoisia ja maukkaita!

© Irina Lisinen

Mein lasten lempparileipiä ovat ilman juurta valmistuvien ruisleipien lisäksi kaupan pehmeät kauraleivät. Paketillinen niitä katoaa yleensä tuosta vaan taivaantuuliin. Siitä se ajatus sitten lähti ja leivoin näitä kaurapalatyyppisiä leipiä kotona. Näistä tuli tosi hyviä! Pehmeitä, kuohkeita, kauranmakuisia. Lapset olivat myös innoissaan ja leivät katosivat aikas nopsaan parempiin suihin.

© Irina Lisinen

Leipätaikina on miltei suora kopio herkullisesta kaurareikäleipä-ohjeesta. Ainoat erot ovat siinä, että tässä ohjeessa on käytetty hieman vähemmän jauhoja ja sulatettu voi on vaihdettu auringonkukkaöljyyn. Toki voi hieman vaikuttaa myös makuun, joten jos pidät voin mausta, niin öljyn voi vaihtaa voihin. Voita tarvitaan desilitroina mitattuna hieman (noin kolmannes enemmän) öljyyn verrattuna.

© Irina Lisinen

Sen pidemmittä puheitta, tässä ohje.

Helpot ja pehmeät kaurapalat

Koosta riippuen noin 20 kpl

Aineet:

7 dl vettä

6 dl kaurahiutaleita

2 pussia kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)

2 rkl hunajaa (tai siirappia tai sokeria)

2 tl (hienoa meri)suolaa

noin 9 dl vehnäjauhoja

0.75 dl (auringonkukka)öljyä

Ohje:

Sekoita kuivahiiva ja 2 dl kaurahiutaleita keskenään. Lämmitä vesi 42 asteiseksi (tuorehiivaa käytettäessä noin 37 asteiseksi). Sekoita veden joukkoon hunaja ja kaurahiutale-kuivahiivaseos (tuorehiivaa käytettäessä murustele ja liuota hiiva veteen). Jätä sivuun odottamaan noin 5 minuutiksi. Ota tällä välin loput aineet esille.

Kun hiivaseos alkaa hieman kuplia eli hiiva alkaa toimimaan, lisää loput hiutaleet sekä noin 9 dl vehnäjauhoja, joiden joukkoon olet sekoittanut suolan. Sekoita aineet hyvin sekaisin. Lisää joukkoon lopuksi öljy ja sekoita se hyvin taikinaan. Peitä taikinakulho liinalla ja anna levätä lämpimässä paikassa 10-15 minuuttia. Valmistele tällä välin kaksi matalaa uunipeltiä vuoraamalla ne leivinpaperilla.

Jaa taikina kahteen osaa. Muotoile kummasta osasta leipiä esimerkiksi näin:

1.) Jos haluat pullukampia leipiä, painele kumpikin taikina noin 60 cm x 10 cm kokoiseksi pitkulaiseksi levyksi ja leikkaa kumpikin 9 osaan.

© Irina Lisinen

2.) Tai jos haluat ohuempia ja hieman isompia leipiä, kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 80 cm x 12 cm kokoisiksi levyiksi ja leikkaa se noin 11 osaan.

© Irina Lisinen

Nosta palat uunipelleille leivinpaperien päälle ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 45-60 minuuttia tai kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes leivät ovat kypsiä ja saaneet aavistuksen väriä pintaansa.

Jäähdytä leipiä hetki. Halkaise, voitele ja eikun nauttimaan!

Vinkit:

* Taikina on pehmeää ja tahmaavaa. Jos se on kuitenkin liian löysää, voit lisätä joukkoon vielä hieman jauhoja. Älä kuitenkaan lutraa jauhojen kanssa liikaa, jotta leivistä ei tule tinttuja.

* Jos haluat päästä leipien teossa vieläkin helpommalla, tee taikinasta peltileipä: Painele koko taikina yhdelle syvälle noin 40 cm x 35 cm kokoiselle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.

* Saat leipiin vaihtelua, kun korvaat osan kaurahiutaleista muilla puurohiutaleilla.

* Voit halutettasi voidella leivät ja ripotella pinnalle vaikka kaurahiutaleita, mutta itse paistoin leivät tällaisenaan.

© Irina Lisinen
© Irina Lisinen

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helpot ja pehmeät kaurapalat

Terveellinen

Voisko vehnäjauhon tilalle laittaa sämpyläjauhot?

Irina Lisinen

Moikka Terveellinen! Uskoisin, että onnistuu sämpyläjauhoilla myös hyvin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *