Helppo kaurapeltileipä

Peltileipää! Tällaiset peltileivät ovat ihania, sillä niitä ei tarvitse helppoja ja nopeita tehdä. Ne valmistuvat ilman vaivaamista, sillä aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään sekaisin. Tämän jälkeen taikina levitetään pellille ja annetaan nousta. Pian uunista jo tulvahtaakin uunituoreen leivän tuoksu, ja pehmeä ja kuohkea leipä katoaa parempiin suihin.

Tein joskus aikoinaan muutaman kerran samantyyppistä kauraista peltileipää, mutta koska siihen tuli ksantaania, lopetin ohjeen käytön melko pian. Nyt tässä kauraleipäversiossa ei ole mitään erikoisia ainesosia ja sitä onkin tullut tehtyä viime aikoina monen monta kertaa. Leivänteko on helppoa ja se sujuu myös molemmilta tytöiltänikin (8v ja 11v) todella näppärästi. Tytöt ovatkin vuorotellen tehneet peltileivän alusta loppuun asti ihan itse. Yhdestä peltileivästä tulee noin 20 palaa, mutta siitä huolimatta koko leipä häviää useimmiten ääntäkin nopeammin.

Innostuin testailemaan leipäjuuston tekemistä kotona viime syksynä sitten. Juustoteosta jäi heraa yli ja testailin samalla sitä veden asemesta tällaiseen leipään. Se sopikin siihen tosi kivasti. Leipään voikin käyttää nesteenä joko vettä, heraa tai vaikka veden ja maustamattoman jogurtin sekoitusta. Jos käyttää jo valmiiksi suolapitoista heraa tai muuta nestettä, kannattaa ohjeessa olevasta suolasta tiputtaa vähintään puolet pois.

Leipää varten mulla on kaapissa aina kuivahiivaa. Useimmiten kuivahiiva suositellaan sekoitettavan suoraan jauhoihin, mutta olen huomannut, että leipä nousee luotettavammin, mikäli kuivahiivan sekoittaa lämpimään nesteeseen yhdessä sokerin tai hunajan kanssa. Näin hiiva alkaa toimia jo ennen jauhoihin sekoittamista, eikä jauhoissa oleva suola sotke hiivan toimintaa niin helposti.

Leipoessani taas peltileipää tässä yksi päivä, olin niin unentokkurassa, että sekoitin hiivan huomaamattani suoraan jauhoihin. Huomasin asian vasta kun olin lisäämässä jauhoihin myös suolaa. Suolan kerrotaan tappavan hiivan ollessaan sen kanssa suorassa kontaktissa, joten ripottelin suolan varmuudeksi vuoksi taikinan pinnalle vasta nesteiden sekoittamisen jälkeen. Eipä muuta kuin taikinan kunnolla vielä sekaisin, taikinan levitys pellille ja vielä liina päälle. Siivosin pöytää, nostin katseeni, ja hups, öljypullo seisoi siellä koskemattomana. Noh, en jaksanut kaapia leipätaikinaa pois pelliltä, joten leipä päätyi uunin sellaisenaan, ilman öljylisää.

Tämän jälkeen tein vielä uuden leipätaikinan ja tällä kertaa muistin laittaa kaikki aineet mukaan. Öljyttömästä leivästä tuli ihan syötävä niinkin, mutta ehkä hippasen liian sitkeä makuumme.

Leivänteon jälkeen huomasin, että tämä leipäohje muistuttaa itse asiassa hyvin pitkälti Kaurareikäleivän ohjetta, joka on ollut todella tykätty ohje. Peltileivästä puuttuu vain se kaurareikäleipäohjeen sitko, mutta maku on muutoin hyvin pitkälti sama.

 

Kaurapeltileipä pellillinen

35 x 40 cm pellillinen, noin 20 palaa

Aineet:

7.5 dl vettä

2 pss (á 11 g) kuivahiivaa

2 rkl hunajaa tai sokeria

6 dl kaurahiutaleita

10-11 dl vehnäjauhoja (tai esim. noin 5 dl hiivaleipäjauhoja ja noin 5 dl tavallisia vehnäjauhoja)

2 tl suolaa

3 rkl rapsi- tai rypsiöljyä

(Lisäksi päälle:

1 muna

kaurahiutaleita)

Ohje:

Lämmitä neste hieman kättä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva sekä sokeri (tai hunaja). Jätä pöydälle odottamaan muutamaksi minuutiksi.

Sekoita tällä välin kaurahiutaleet, 10 dl jauhoja ja suola keskenään isohkossa kulhossa. Kun hiivaseos kuplii, lisää joukkoon öljy. Lisää nesteet jauhoihin ja sekoita kunnolla sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina on tässä vaiheessa paksun puuron kaltaista. Jos taikina on kovin löysää, voit lisätä joukkoon 0.5 dl jauhoja.

Kaada taikina leivinpaperoidulle noin 35 cm x 40 cm kokoiselle syvälle uunipellille. Taputtele taikina tasaiseksi. Taikina on tahmeaa, joten käytä taputtelussa apuna reilusti jauhoja. Laita leivinliina päälle ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin tunniksi tai kunnes se on noussut kaksikertaiseksi.

Kuumenna uuni 225 asteiseksi. Leikkaa tai paina kohonneeseen leipään viillot varovasti veitsellä tai pitsaleikkurilla. Voit leikata viillot myös ennen kohottamista, mutta tällöin ääriviivoista ei tule niin selkeitä, kuin kohotuksen jälkeen leikatuista viivoista.

Paista leipää keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes se on saanut väriä pintaansa.

Vinkit:

* Vaihtele jauhoja, niin saat leipään erilaista makua.

* Leipää ei tarvitse välttämättä voidella. Jos haluat, voit voidella leivän kevyesti ja varovasti joko munalla tai siirappi-vesiseoksella ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita tai -leseitä.

* Voit tehdä taikinan myös kylmään nesteeseen. Tällöin pellille paineltu taikina vain kohoaa kauemmin, kuin lämpimään nesteeseen tehty.

* Voit käyttää nesteenä myös heraa. Jos käytät leipäjuuston teosta ylijäänyttä suolaista heraa, jätä leipätaikinasta suola pois tai vähennä sitä reilusti.

Kommentit (2)

Moikka!
Voiko leipää pakastaa?

Hei Liz! Voi 🙂

Kommentoi juttua: Helppo kaurapeltileipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X