Herkullinen lohipiirakka parsakaalilla ja porkkanalla

Talvella maistuvat ihanat suolaiset piirakat. Kun piirakan joukkoon sujauttaa savulohta, parsakaalia ja porkkanaa, ja maustaa sen valkosipulilla, niin kyllä vain on hyvää. Niin hyvää, ettei ainakaan tämä piirakka ehtinyt kovin montaa hetkeä pyöriä pöydällä…
Tein muutama vuosi sitten älyttömän herkullisen lohi-parsakaalipiirakan, joka vei kielen mennessään. Lupasin silloin itselleni tehdä tuon saman piirakan uudestaan. Näin talvella minulle maistuu suolaiset paremmin kuin muina vuodenaikoina ja tuo piirakka nousi mieleeni miettiessäni jotain herkullista suolaista makupalaa. Sopivasti jääkaapissa oli juuri piirakkaan tarvitsemani aineet, joten eipä siinä kovin montaa sekuntia mennyt ennen kuin tiesin mitä teen.
Itseni tuntien epäilinkin, että malttaisin tehdä piirakan juuri samanlaisena. Ja heh, niin siinä kävikin. En malttanut pitää näppejäni erossa ohjeesta, vaan sujautin joukkoon porkkanaa ja hieman valkosipulia. Ja voi jehna kun tästä tuli hyvää! Vähintään yhtä hyvää tai ehkä jopa parempaa kuin aiempi versio. En osaa edes kertoa, kuinka ihanaa tämä oli. Se sinun pitää kokeilla itse. Sanoisin tästä suolaisesta piirakasta saman kuin aiemmasta, eli tätä tuun tekemään vielä uudestaankin. Tosin ehkä se seuraavakin versio tulee olemaan taas jollain tavalla erilainen. Mutta parempaa siitä on hankala tehdä. Tai no joo, jos nyt etsitään niitä huonoja puolia, niin pohjana olisi voinut käyttää rahkavoitaikinan sijasta vaikkapa samaa helppoa kolmen aineen piirakkapohjaa, jonka pöllin Frutti Di Mutsilta ja jota käytin herkullisessa tomaatti-vuohenjuustopiirassakin, jotta reunat eivät olisi valahtaneet esipaiston aikana. Myös täytettä olisi voinut olla aavistus enemmänkin. Tosin piirakka oli jo nyt niin täynnä makua, ettei tuokaan haitannut.
Ja muuten. Piirakka on tehty ilman kananmunaa, joten sopii mainiosti myös muna-allergisille. Jos munattomalle piirakalle ei ole tarvetta, voi maissitärkkelysjauhon sijasta sekoittaa liemeen yhden munan.
Lohi-kasvispiirakka
n. 20 cm x 25 cm vuokaan (tai n. 24 cm pyöreään vuokaan)
Pohja:
1/2 annosta rukiista rahkavoitaikinaa (taikinasta jää hieman yli)
Täyte:
150 g kylmäsavulohta (siivutettuna)
300 g tuoreesta parsakaalista nuput
1 isohko porkkana
Liemi:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl maitoa
2-3 tl kuivattua tilliä
0.5 tl valkosipulimurskaa tai 1 valkosipuli hienonnettuna (ei pakollinen)
n. 0.25-0.5 tl suolaa
0.5 rkl maissitärkkelysjauhoja
Ohje:
Tee pohja erillisen ohjeen mukaan valmiiksi jääkaappiin jo muutama tunti ennen piirakan tekemistä. Kaulitse kylmä taikina ohuehkoksi levyksi jauhotetulla alustalla. Nosta taikinalevy vuoan pohjalle ja painele reunoille. Leikkaa ylimenevä taikina pois. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin kylmettymään (tämä mm. estää reunojen valahtamista esipaiston aikana). Laita pohjan päälle vuokaa isompi leivinpaperin pala ja kaada päälle paistokuulat, niin pohjan reunat eivät valahda esipaistamisen aikana. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Voit käyttää paistokuulien sijasta myös kuivattuja herneitä, mutta huomaa tällöin, että paistoaika saattaa olla pidempi kuin paistohelmiä käytettäessä.
Poista leivinpaperi + helmet/herneet esipaistamisen jälkeen.
Valmistele pohjan ollessa uunissa täytettä. Pese parsakaali ja leikkaa siitä nuput irti. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuehkoiksi viipaleiksi. Laita parsakaalin nuput ja porkkanan siivut isoon kattilaan kiehuvaan veteen ja esikeitä n. 4 minuuttia. Kaada vesi pois. Sekoita liemen kaikki aineet keskenään eli lisää notkistettuun tuorejuustoon maito, tilli, valkosipulimurska, maissitärkkelysjauho ja maun mukaan suolaa. Laita esipaistetun pohjan päälle parsakaalit, porkkanat, lohisiivut sekä kaada niiden päälle tuorejuustoseos.
Jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile piirakka hieman lämpimänä/lämmitettynä. Piirakka maistuu toki kylmänäkin.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Herkullinen lohipiirakka parsakaalilla ja porkkanalla