Suklaapossu

Ihana kolmen suklaan liivatteeton juustokakku

Tein puolisen vuotta sitten keväällä ihanan Kahden suklaan juustokakun. Se oli niin törkeen hyvää, että tiesin tekeväni samantapaisen kakun kolmella suklaalla vielä tämän vuoden puolella. Ja nyt se tapahtui! Kuohkeat ja pehmeät valkosuklaasta, maitosuklaasta ja tummasta suklaasta tehdyt mousset yhdessä valkosuklaisen keksipohjan ja päällä valuvan suklaaganachen kanssa ovat niin herkullisia, ettei tämän kakun tekeminen taatusti jäänyt tähän yhteen kertaan. Ajattelin jakaa tämän ohjeen samantein teidän kanssanne, sillä tämä on mahtava tarjottava syksyn ja talven juhliin. Itse näen jo silmissäni, kuinka hyvin tämä helppotekoinen, pehmeä, suklainen unelma sopii Joulupöytään!

Valkosuklaamousse

Kakku on älyttömän helppo ja suht nopeakin tehdä. Keksipohja odottaa jääkaapissa sen aikaa, kun kermat vatkataan yhdessä (isossa!) kulhossa vaahdoksi ja kermavaahdon joukkoon hurautetaan tuorejuusto. Kerma-tuorejuustomassa jaetaan kolmeen osaan, joista kuhunkin sekoitetaan omat sulatetut suklaat. Eipä muuta kuin suklaamousset pohjan päälle ja jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Seuraavana päivänä kakun voi vielä kuorruttaa rennosti suklaakuorrutuksella, mutta kakku ei kauheasti kärsi siitäkään, vaikka sen jättäisi pois. Kuorrutteesta toki tulee kakkuun lisäsuklaisuutta, joka on omasta mielestäni ainakin aina hyvästä.

Kakun teon ainut vaara piilee oikeastaan siinä, että kermavaahto-tuorejuuston joukkoon sekoitetaan sulatetut suklaat kuumana. Tällöin moussesta tulee rakeista ja röpelöinen, eikä sileän kuohkeaa. Jos kuitenkin joku suklaaosio menee pilalla, se on helppo tehdä uudestaan. Alempaa löytyvästä ohjeesta näet vielä tarkemmat ohjeet yhden suklaaosan tekemiseksi.

Suklaaganache

Kakun valkosuklaa- ja maitosuklaamousset ovat melko makeita, mutta tummasuklaamousse tasapainottaa makeutta. Käytin tummimpaan suklaamousseen hyvää 70% suklaata. Myös 50% suklaa käy. Sillä lopputulos on vain makeampi. Itse tykkäsin tuosta 70% suklaan antamasta karvaudesta yhdessä makeampien moussejen  kanssa (onpa ”moussejen” vaikea sana taivutettavaksi. Vai onko se kuitenkin ”moussien”, hmmm.).

Kakku on muuten myös kokonaan liivatteeton. Sen vuoksi koostumus on ihanan pehmeä ja suussasulava. Hyytyminen tapahtuu suklaan voimin.

Keksipohjassa on käytetty voin sijasta sekä maitoa että valkosuklaata. Pohja on valkosuklaan takia aivan ihanan makuinen, mutta jäin miettimään sen koostumusta. Tämä kakku oli tarjolla tyttömme 5-vuotissynttäreillä ja kun kakkua leikattiin, meinasi pohjaosa jäädä ikävästi kokonaan tarjoilulautaselle, sillä se oli liian kova leikattavaksi. Olen aiemminkin käyttänyt valkosuklaata keksipohjassa ja hyvällä menestyksellä. Se on ollut koostumukseltaankin tosi hyvä ja hyvin leikkaantuva. Siinä pohjassa keksit on jätetty isommiksi paloiksi, mutta tässä hurautin ne täysin hienoksi. Ehkäpä valkosuklaa imeytyy paremmin hienoksijauhettuun keksinmuruun ja pohja jämähtää tämän takia liikaa.. Käytin valkosuklaata 75g, mutta merkkaan ohjeeseen 50-75g, jotta pohjan kovuutta voi itse säätää. Kovempaa pohjaa varten varataan sitten vain terävempi kakkulapio 😉

Kakusta saa myös gluteenittoman vain vaihtamalla keksit gluteenittomiin kekseihin. Niin ja se on myös munaton, mikäli keksit ovat munattomia.

 

Kolmen suklaan liivatteeton juustokakku

Halkaisija 22 cm, n. 8 cm korkuinen kakku

Pohja:

150 g digestivekeksejä

50g-75 g valkosuklaata

2 rkl maitoa

Aineet:

5 dl Flora Vispiä

2.5 dl Flora Kuohua

600 g maustamatonta tuorejuustoa

125 g tummaa suklaata (hyvää 70%)

150 g maitosuklaata

175 g valkosuklaata

Kuorrutus:

100 g tummaa (n.50%) suklaata

n. 0.9 dl kuohukermaa

n. 1 rkl glukoosisiirappia (tai vaaleaa siirappia)

Ohje:

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai vastaavassa oikein hienoksi. Sekoita joukkoon maito. Sulata 50g-75 g valkosuklaata mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Suuremmalla valkosuklaan määrällä tulee kovempi pohja. Sekoita sulatettu valkosuklaa keksimurun joukkoon hyvin..

Keksimuruista ja valkosuklaasta muodostuu  tällainen klöntti.

Laita n. 22 cm irtoreunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautaselle. Kakusta tulee melko korkea, joten laita reunoille reunakalvot ja voitele ne kevyesti esim. tähän tarkoitetulla vuokaspraylla. Murustele keksiseos pohjalle, reunaosien sisäpuolelle ja painele tarjoilulautaselle tasaisesti.  Laita tarjoilulautanen jääkaappiin täytteenteon ajaksi.

Vatkaa Flora Vispi ja Kuohu samassa kulhossa vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot. Jaa paksuksi vatkattu mousse kolmeen kulhoon. Pilko tumma suklaa mikron kestävään kippoon, maitosuklaa toiseen ja valkosuklaa kolmanteen kippoon. Sulata suklaat mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Varmista, etteivät suklaat ole kuumia, kun alat sekoittamaan niitä kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon.

Vatkaa ensin sula valkosuklaa yhden kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon nopeasti vispilällä vai vatkaimella. Kaada sen jälkeen maitosuklaa toisen moussen päälle ja sekoita samalla vispilällä (tai hurauta samoilla vatkaimilla) kunnolla sekaisin. Tee samoin vielä tumman suklaan kanssa.

Sekoitetun suklaa+kermavaahdon pitäisi näyttää tällaiselta. Pehmeältä ja pumpulisen moussemaiselta.

Lusikoi tumma suklaamousse kakkupohjan päälle, tasoita.

Tässä (=alla olevassa kuvassa) on muuten hyvä esimerkki siitä, miltä suklaamousse EI kuulu näyttää. Tumma suklaamousse on selvästi rakeinen, eikä lainkaan pehmeän näköinen. Tähän mousseen on suklaa lisätty kuumana, jolloin lopputulos ei ole hyvä. Tällainen mousse kannattaakin tehdä suosiolla uudestaan. Ohje on siinä(kin) mielessä simppeli, että yhen osan suklaamoussea saa tehtyä helposti vatkaamalla 2.5 dl Flora Vispiä tai Kuohua vaahdoksi ja lisäämällä siihen 200 g tuorejuustoa sekä ohjeessa oleva määrä tarvittavaa suklaata (esimerkiksi tässä tumman suklaan tapauksessa 125 g tummaa suklaata).

Lusikoi maitosuklaamousse tumman suklaamoussen päälle ja tasoita.

Levitä vielä valkosuklaamousse ja tasoita.

Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunaosa (ja reunakalvot). Jos reuna on kovin röpelöinen, niin vedä se siistiksi vaikkapa leipurin lastalla, sileäreunaisella veitsellä tai muulla vastaavalla tasareunaisella välineellä.

 

Tee kuorrutus. Pilko kuorrutteen suklaa mikron kestävään kulhoon. Kaada joukkoon kuohukerma. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon glukoosisiirappi. Jäähdyttele seosta hetki ennen kuin laitat kakun päälle. Kuorrute on sopivaa, kun se on hieman paksuuntunut, mutta edelleen juoksevaa. Mutta ei kuumaa! Eli suunnilleen tämän näköistä:

Levitä suklaa kakun päälle ja anna valua reunoilta alas.

Laita kakku jääkaappiin, jotta päällinen jähmettyy koristelua varten.

Koristele vaikka suklaamakeisin.

Vinkki:

* Jos teet kakun isompaan vuokaan, kakusta tulee matalampi, jolloin reunakalvoja ei välttämättä tarvita. Voitele tällöin vuoan reunat sisäpuolelta. Tämä auttaa kakkua irtoamaan nätimmin.

Tumma suklaamousse

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihana kolmen suklaan liivatteeton juustokakku

Minä vain

Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä! Tätä vois ehkä kokeilla isänpäivänä.

Suklaapossu

Kiitos ”Minä vain” 🙂 En malta olla kehumatta tätä jälleen, mutta tämä oli kyllä tosi hyvää. Ainakin kaltaiseni suklaanystävänä ottaisin mielelläni palan tai kaksi vaikka heti 😉 Ja on aivan mahtava kakku vaikkapa isänpäiväksi! 🙂

Mamma

Tein juuri tätä lapseni ristiäisiin. Kakku on kuorrutetta ja koristelua vailla. Mitä suosittelet, kannattaako nämä tehdä vasta juhlapäivänä eli huomenna vai voiko kuorrutteen ja koristelelun tehdä nyt näin illalla jo? Kuinka paljon kuorrute jähmettyy, jos tekee sen tänään ja huomenna laittaa koristeet?

Suklaapossu

Vastaus tulee varmaankin hieman myöhässä, luin vasta äsken viestisi. Sekä kuorruttamisen ja koristelun voi hyvin tehdä edellisenä päivänä tai sitten kakun voi kuorruttaa edellisenä päivänä ja koristelun tehdä vasta tarjoilupäivänä. Kuorrute kovettuu jääkaapissa ollessaan sen verran, että koristeet tarttuvat siihen hyvin, mutta pysyvät siinä myös nättinä useammankin päivän. Ihania juhlia teille!

Leena-muori

Tätä testaan takuulla! Tämähän on ihan superunelmakakku! 😛 On kyllä pitänyt testata sitä kahden suklaan kakkuasi, mutta se jäänyt vielä… Muutenkin oon ihastellut sun leipomuksia, voileipäkakkuja ja kakkuja, monesti monesti, ja aikonut kommentoidakin, mutta ei vaan ole selvinnyt… Tämä Kotiliesi-pohja näyttää tosi hyvältä ja blogisi sopii siihen lehteen niin hyvin! <3

Suklaapossu

Ihana Leena ”nähdä” sinuakin täällä taas <3 Tämä kakku kyllä iski ja lujaa. Osasyy saattaa olla siinä, että suklaa vain on niin hyvää, on sitä sitten missä tahansa. Mutta tään kakun kuohkea ja samettinen rakenne myös teki sen, että ihastuin. Ja vielä tuo suklaakuorrute tuossa päällä, siis kaikkinens niin hyvää että. Suosittelen ehdottomasti koittamaan! 🙂 Ja samalla välttämään tuon oman mokan alimman kerroksen kanssa, jossa laitoin suklaan joukkoon liian kuumana ja rakenne hieman kärsi. Äkkiäkös sen kerroksen olisi tehnyt uudestaankin, mutta kun siinä vaiheessa pöydät oli täynnä kulhoja ja kattiloita ja muita leivonnaisjuttuja ja muu perhe kiukkusi nälkäänsä, niin.. 😉 Kiitos Leena hurjasti! Ihana kuulla että olet tuota mieltä blogistani <3 Itsekin tykkään tästä blogin ulkonäöstä ja bloggailu nyt muutenkin on niin kivaa, myös täällä Kotiliedessä 🙂

Kyökkikissa

Ratkaisu taivutusongelmaan: moussejen, mutta myös moussein (ei kuitenkaan moussien) on teoriassa mahdollinen. Suomenkielinen vastine sanalle on (jälkiruoka)vaahto.

Suklaapossu

Kiitos tiedosta Kyökkikissa 🙂

Anni

Hieman jännittää tuo koristesuklaan laitto. Voiko sillä tuhota koko kakun? 😀 voiko sen myös tehdä ilman siirappia? En jaksaisi sitä turhaan ostaa…

Suklaapossu

Heippa Anni 🙂 Päällisen suklaan voi tehdä myös ilman siirappia. Siirapista suklaapinta saa kiiltoa ja myös koostumus tulee aavistuksen venyvämmäksi.

Ainut keino, millä kakun voi kuorruttamisvaiheessa ”tuhota”, on se, että kaataa kuorrutteen päälle ihan liian kuumana, jolloin kakun pinta alkaa ”sulaa”. Kuorrute on kuumana myös tosi juoksevaa, eikä pysy kakun päällä nätisti. Toinen ”tuhoamismahdollisuus” on siinä, että kuorrute ehtii jäähtyä liikaa, eikä enää levity nätisti. Eipä siinä oikein muuta vaaraa ole 😀 Eli anna kuorrutteen jäähtyä sen verran, että on edelleen juoksevaa, mutta ei enää liian kuumaa. Liian kylmäksi jähmettyneen kuorrutteen voi lämmittää varovasti mikrossa uudestaan juoksevammaksi 🙂 Uskallatko nyt kokeilla? 🙂

Lea

Hei, tämä oli pakko kokeilla kun oli niin ihastuttavan näköinen. Suomi 100 kakkuna meillä. Tumma suklaa oli mun kakussa vaan 50% kun en kaupassa muistanut niitä prosentteja enää ja keksipohja floralla(ei jää niin kova kuin voilla tehty) koska suklaa meni jo siinä vaiheessa parempiin suihin., Mielettömän hyvä siitä kuitenkin tuli. Ja niin suussa sulava ja makuhermoja hivelevä. Täytettä jäi jonkun verran yli, vaikka käytin iso irtopohja vuokaa. Loput täytteestä laitoin pariin mukiin ja parvekkeelle pikajäähtymään (sattui oleman sää jopa pakkasen puolella). Ja sitten käytiin lapsen kanssa salamaistelulla , moneen otteeseen 🙂 Kerrankin ei tarvinnut jännittää seuraavaan päivään, että onnistuiko kakku. Sehän onnistui:) Kiitos ihanasta ja ennen kaiken helposta ohjeesta. Tämä maistui myös lapsille joka ei niin kakkuihmisiä, karkkikoristelulla liene osuutta….

Suklaapossu

Voi kuinka ihana kuulla Lea! 😀 Hienoa, että myös lapset innostuivat maistamaan. Kiitos Lea ja oikein ihanaa Joulunodotusta teille! 😀

Annina

Moikka! Onko tuorejuustot vatkattu kermavaahdon joukkoon sähkövatkaimella vai käsin? 🙂 mietin uskaltaako ne vain laittaa samaan kulhoon ja vatkata yhdessä sähkövatkaimella vaahdoksi? Näin olen ainakin uuniin menevien juustokakkujen kanssa menetellyt. Suklaiden osalta mietin samaa, oma sähkövatkaimeni kun on vähän turhankin tehokas 😀

Suklaapossu

Moikka Annina 🙂 Mä hurauta aina tuorejuustot kerman joukkoon sähkövatkaimella. Ihan vain nopea hurautus, että ne menevät kunnolla sekaisin. Laktoosittomien kermojen kohdalla en uskalla tehdä niin, ne kun menevät niin helposti rakeiseksi. Mutta muita kermoja oon uskaltanut sekoitella vatkaimella. Suklaankin voi toki hurauttaa nopeasti vatkaimella sekaan, kunhan käyttää vähän pienempää tehoa vatkaimessa ja vatkaa vain sen verran, että suklaat ovat sekoittuneet joukkoon tasaisesti. Mä sekoitin tällä kertaa suklaat joukkoon käsin, ettei vahingossakaan päässyt ylivatkautumaan ja rakenne säilyi ihanan pehmeänä 🙂

Marjut

Mitä on vuokaan laitettavat reunakalvot? Myydäänkö tuollaisia kaupassa, vai rakennatko itse jostain ?
Aion kokeilla tuota kakkua, vaikuttaa herkulliselta. Tosi hyvät ohjeet ja upeat kuvat 🙂 Mutta reunakalvot aiheuttaa päänvaivaa …

Suklaapossu

Moikka Marjut 🙂 Reunakalvoja saa ainakin leivontatarvikeliikkeistä esim. Confetista tai Anninuunissa-verkkokaupasta. Mä olen joskus käyttänyt myös piirtoheitinkalvoja, mutta en suosittele niitä, sillä niitä ei ole tarkoitettu elintarvikekäyttöön. Kiitos Marjut 🙂

Mariina

Siis ymmärsinkö oikein että taputtelet muropohjan ilman sitä irtopohjavuokan alaosaa eli suoraan tarjoilukautaselle ja vaan se reunaosa irtopohjasta tulee ympärille? ? Kiitos vastauksesta etukäteen! Huomenna kokeilen ?

Suklaapossu

Voih, ehdin vasta nyt vastaamaan ja näimmä myöhässä, sillä oletkin jo ehtinyt leipomaan tämän. Mutta vastaanpa silti. Eli kyllä Mariina, juuri noin! 🙂 Toivottavasti kakku maistui 🙂

Miiamia

Hei! Voiko tämän kakun pakastaa? Entä sen herkullisen sitruunajuustokakun? Meillä lauantaina juhlat ja ne tulossa sinne ja helpottaisi jos jo tänään voisin kakut tehdä pakkasen.

Oletko tehnyt nuo koristeena olevat marengit itse? Mitä tuo kakun päällä oleva ”murustelu” on, murusteltua keksiä?

Ja kiitos ihanista ohjeista ja kauniista kuvista! Löysin blogisi vasta eilen kun googlettelin ohjeita, juhliin tulevat leivonnaiset lähes kaikki nyt tulossa blogisi ohjeilla..:)

Suklaapossu

Moikka MiiaMia 🙂 Ja pahoittelen, että ehdin vastaamaan vasta nyt. Ehditköhän jo eilen leipomaan kakut?

Tämän kolmen suklaan juustokakun voi pakastaa, mutta kuorruttaisin ja koristelisin sen vasta pakastamisen jälkeen. Tarkoititko sitruunajuustokakulla liivatteetonta Järisyttävän hyvää sitruunajuustokakkua? En ole koskaan pakastanut sitä (kakku kadonnut ennen kuin päätynyt pakkaseen), joten en valitettavasti uskalla varmuudella sanoa, miten se käyttäytyy. Usein liivatteelliset kakut pystyy pakastamaan, mutta tuossa sitruunajuustokakussa hyytyminen tapahtuu sitruunan voimin, joten en ole täysin 100% varma miten pakkasessa käy.

Toisaalta, jos teet kakut vasta tänään(?), niin pakastamisen tarvetta ei ole, kun juhlat ovat jo noin pian.

Marengit olen tehnyt itse. Murustelin kakun päälle kaikenlaisia helposti murenevia suklaisia karkkeja ja keksejä mm. Fanipaloja ja pyöreitä irtokarkkihyllystä löytämiäni suklaakarkkeja, joissa oli mureneva sisus. Tällainen koristelytyyli on siitä hyvä, että sen voi tehdä rennosti saatavilla olevista suklaisista karkeista tai kekseistä oman maun mukaan 🙂

Ja voi kun ihana kuulla Miiamia! Ihanaa, että eksyit blogiini ja mahtavaa, että olet löytänyt blogistani juhliisi paljon erilaisia leivonnaisohjeita! <3

Sinikka

Olen ollut huomaavinani , että jos saa keksipohjan murumaisena vuokaan se leikkaantuu paremmin . Mutta jos taputtelee työn touhussa innokkaammin sen pohjaksi on leikkaaminen hankalampaa .
Joskus jonkun kakun täyte on ominaisuudeltaan sellainen , että on tarvinnut tiivistää aivan vuuan uloin reuna .Silloin leikattavuus on säilynyt .
Kaikki silti vaan leipomaan !

Suklaapossu

Hyvä vinkki, Sinikk! Tätä pitääkin kokeilla joskus. Pohja-aineita tosin tarvinnee olla enemmän, sillä näillä määrillä tehtynä, ja murumaiseksi jätettynä pohja ei välttämättä peity tarpeeksi vaan muruseos jää pieniin kasoihin sinne tänne.
Kokeilin muuten jokin aika sitten myös toista keinoa säilyttää leikattavuus ja se toimi hyvin. Puolukka-valkosuklaakakussa (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/puolukka-valkosuklaajuustokakku/) laitoin hieman öljyä valkosuklaan joukkoon. Tällöin suklaa ei kovettunut kokonaan, vaan leikattavuus säilyi 🙂

Killekalle

Marjut kysyi viime vuoden puolella reunakalvoista. Eikös sen sijaan voisi käyttää leivinpaperia, ja jos haluaa tukevampaa, niin kaksinkerroin taitettuna (siis rullatavaraa pituussuuntaan taitettuna), taite alaspäin.

Suklaapossu

Toki voi käyttää leivinpaperiakin. Juuri noin taitettuna siitä tulee sopivan tukevaa painavampaakin täytettä varten. Kiitos kun jaoit vinkin muiden kanssa Killekalle 🙂

Tinka

Hei. Tekisin tätä kakkua mielelläni synttäreille ja kun en ole ihan hirveästi juustokakkuja tehnyt, niin mietin että monellekkohan kakku riittää? Ihanan näköine ohje!

Suklaapossu

Hei Tinka! Kakku on melko iso ja tuhti, joten siitä riittänee n. 12-15 syöjälle. Riittoisuus riippuu myös siitä, paljonko on muita herkkuja tarjolla ja löytyykö joukosta juustokakkuhirmuja 🙂

Sonja

Hei! Tein tätä kakkua nyt kolmatta kertaa. (Super hyvä ohje!!) Aijemmilla kerroilla on onnistunut tosi hyvin mutta nyt kakku ei ollenkaan jähmettynyt jääkaapissa 🙁 täytyi laittaa pakkaseen ja ei voinut pitää liian kauaa huoneen lämmössä koska alkoi ”sulamaan” ja vetelöitymään. Tein juuri niinkuin ohjeessa käskettiin ja samalla tavalla kuin edellisillä kerroilla (anakin luulen niin) osaatko sanoa mikä oli vikana?

Suklaapossu

Hei Sonja! Ihana kuulla, että olet tykännyt tästä ohjeesta noin paljon! 🙂 Ensin ajattelin, josko lämpimät kelit olisivat vaikuttaneet hyytymiseen, mutta jos kakku ei ole hyytynyt jääkaapissakaan, niin se ei voi olla syynä. Ei tule mieleen muuta syytä kuin se, onko suklaata varmasti ollut riittävä määrä muihin aineisiin nähden? Suklaa toimii tässä kakussa hyydyttävänä tekijänä, joten mikäli sen määrä on pienempi kuin pitäisi, niin kakku ei hyydy tarpeeksi edes jääkaapissa. Tai oletko vaihtanut jotain tuotetta toisen merkkiseen? Esim. eri merkkiset tuorejuustot voivat vaikuttaa koostumukseen yllättävän paljon.

Sonja

Voi olla, en muista minkä merkkisiä tuotteita edellisillä kerroilla käytin 🤔 Toisaalta kun tuolloin oli niin kuuma niin varmasti myös ainesosat käyttäytyvät jokseenkin eri tavalla ihan kakkuas tehdessäkin. Mutta ei se mitään, tämä resepti pysyy silti yhtenä suosikeistani vaikkei nyt yhden kerran mennytkään putkeen. Eihän se ole normaaliakaan että aivan joka kerta leipomukset onnistuu 😀

Suklaapossu

Totta Sonja, aina niitä epäonnistuneista leivonnaisia tulee vastaan parhaimmankin leipurin kohdalla, joten koskaan ei kannata luovuttaa 🙂

Sipi

Hei!
Ihana ohje, kiitos tästä! Röpelöitymis ongelman välttää myös niin, että sekoittaa ensin sulan suklaan tuorejuustoon ja lopuksi sekoittaa kerman joukkoon. Tietenkin myös suklaan on hyvä olla hieman jäähtynyt.

Suklaapossu

Hei Sipi! Loistavan kuulloinen vinkki, pitääkin testailla! Kiitos ja ole hyvä 🙂

kakkuleipuri

Moikka! Juhlista jäi yksi kokonainen tällainen kakku ja pakastin sen heti juhlien jälkeen. Nyt mietin, että pystyyköhän jäisestä kakusta leikkaamaan terävällä puukolla puolet, kun en tarvitsisi kahvipöytään nyt kuin puolet kakusta? Onkohan kakku liian kova jäisenä leikkaamiseen?

Suklaapossu

Moikka kakkuleipuri! 🙂 En ole kokeillut jäisenä leikkaamista, joten en osaa täysin varmaksi sanoa, mutta voihan sitä kokeilla. Tarpeeksi terävä veitsi vain käyttöön. Jollei leikkaannu jäisenä, niin kuumenna veistä kuuman veden alla, pyyhkäise kuivaksi ja koita uudestaan. Jos näyttää siltä, että noin onnistuu, niin kuumenna veitsi aina välillä, ja jatka leikkaamista kunnes olet saanut haluamasi kokoisen palan. Ja nyt alkoi kiinnostaa itseänikin tuon onnistuminen eli olisi loistavaa jos tulisit vielä kertomaan miten leikkaamisen kanssa kävi 🙂

Hellu

Moikka! Voisikohan kakun tehdä pienempään vuokaan puolikkaalla annoksella? Juuri tämä olisi mahtava kakku isänpäiväpöytään. 🙂 Kuulostaa isolle ohjeelle ja isolle kakulle ja syöjiä vähän. Toisaalta pakastaminenkin on kyllä hyvä vaihtoehto.

Suklaapossu

Moikka Hellu! Ihana kuulla, että innostuit tästä kakusta 😀 Kakun voi hyvin tehdä puolikkaana pienempään vuokaan. Riittoisuus on pitkälti kiinni syöjien suklaan- ja kakunhimosta, mutta yhdestä kokonaisesta annoksesta riittänee noin 12 henkilölle. Tai sitten voi tehdä juuri kuten mietitkin, pakastaa lopun ja nautiskella siitä jokin toinen kerta 🙂

Napsuli

Suklaa ja vadelma sopivat loistavasti yhteen… niinpä otin riskin, katsotaan kuin käy. Vadelma(hippu)-valkosuklaata ja tuorejuustona vadelma-tuorejuusto. Vaahtoon sekoittaessa suklaan ja tuorejuuston, havaitsin juoksettumis efektin. Rakenne ei ole siis valkosuklaisessa kerroksessa kaunein. Pelkään että jähmettyyköhän tuo lainkaan juoksettumisen vuoksi?
Piiloon tuon rakenne poikkeaman saa varmasti kuorrutteella😌

Suklaapossu

Kuullostaa ainakin superherkulliselta Napsuli! 🙂 Juoksettuminen ei ainakaan itselläni ole vaikuttanut hyytymiseen muuten, kuin siitä on tullut hieman rakeisempaa kuin muista kerroksista. Kiinnostaisi kovin tietää, miten sinun kakun kanssa lopulta kävikään? 🙂

Viki

Sekoitin suklaat käsin, ja ne olivat jo viileitä. Silti tuli rakeista, sekä tumma- että maitosuklaakerrokset eivät paljon erottuneet toisistaan. Makuun ei kyllä vaikuttanut, kaikki syötiin😊

Suklaapossu

Harmi, että meni rakeiseksi, vaikka suklaat olivat jo kunnolla jäätyneet. Mietin, oiskohan vatkaimella saanut sileämmäksi… Mutta makuhan se tosiaan on pääasia, kiva että maistui 🙂

Christa

Moi, voisiko tässä käyttää mascarponejuustoa tavallisen tuorejuuston sijasta?

Suklaapossu

Moikka Christa! En ole kokeillut, mutta uskoisin, että onnistuu hienosti ja maistuukin hyvälle 🙂

Suklaanystävä

Kakku näyttää todella herkulliselta, teen tämän synttäreilleni. Voiko tämän kakun tehdä suoraan kakkupahvin päälle?

Suklaapossu

Voi tehdä 🙂 Vuoan reunat vain ympärille tukemaan hyytymisen ajaksi 🙂

Prinsessa

Moikka!
Ihana ohje ja meinaan tehdä tämän ensi viikolla kummipoikani valmistujaisiin. Kakku pitäisi olla 15-20 hengelle eli kuinka paljon pitää suurentaa ohjetta?
Toinen kysymys: Pitääkö kakku laittaa täytteiden lisäämisen välissä jääkaappiin vai ladotaanko kaikki täytteet peräjälkeen pohjan päälle ja vasta sitten jääkaappiin?

Suklaapossu

Moikka Prinsessa! 🙂 Riittoisuus on aina kiinni myös muista tarjottavista sekä syöjien kakunhimosta. Kokosin vähän aikaa sitten blogiin taulukot, joista voi hieman arvioida riittävyyksiä (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/).
Jos muuta tarjottavaa on paljon ja syöjät eivät ole persoja kakulle, tekisin hieman pienemmän kakun, kuin jos muuta tarjottavaa ei juurikaan ole ja/tai syöjät rakastavat kakkuja. Jälkimmäisessä tilanteessa tekisin ehkä n. 28 cm kakun. Tämä suklainen kakku on myös melko tuhti ja korkea kakku, joten riittoisuuskin hieman suurempi, kuin esim. hedelmäkakuissa. Parempi kuitenkin tehdä hieman isompi, jotta riittää taatusti kaikille 🙂
Kaikki täytteet ladotaan peräjälkeen pohjan päälle. Suklaa on hyvä hyydyttäjä, joten täyte hyytyy hieman jo kokoamisvaiheessa, joilloin eri kerrokset pysyvät hyvin erillään toisistaan. Täyttäminen kannattaa myös tehdä suht nopeasti, sillä pidempään odottaessa suklaatäytteet tuppaavat jähmettymään kulhoihin, eivätkä enää levity nätisti.

Larppa

Voiko tämän kakun pakastaa?

Suklaapossu

Heippa Larppa! 🙂 En ole muistaakseni koskaan kokeillut tällaisen liivatteettoman suklaajuustokakun pakastamista, mutta en keksi syytäkään, miksi se ei onnistuisi, varsinkin kun suklaa jähmettää täytteen. Kakun kannattaa kuitenkin antaa jähmettyä ennen pakkaseen laittamista jääkaapissa kunnolla.

Mia-72

Hei! Kertakaikkisen hyvä resepti, jolla olen tehnyt näyttävän kakun perheemme juhliin jo monet kerrat. Resepti erittäin maistuva. Minulle tärkeä asia on kananmunattomuus, koska perheessa on kananmuna-allergikko. Liivattomuus myös plussaa. Kiitos hyvästä reseptistä!

Suklaapossu

Hei Mia-72! Tämä oli todella ihana kuulla! Toki vaikka itsekin tykkään tästä ja olen tehnyt tätä usein, on aina hienoa kuulla muidenkin kokemuksia. Ihanaa, että kakku on maistunut 😀

Senni

Hei! Voisko tummasuklaaosion korvata sillä sinun aftereight kuustokakun moussella?

Suklaapossu

Hei Senni 🙂 Tummaan suklaaosion korvaaminen raikkaalla After eight -moussella kuullostaa herkulliselta idealta 🙂 Jos tarkoitit tätä ilman liivatetta valmistuvaa kakkua (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vietavan-hyva-eight-juustokakku-ilman-liivatetta/), niin tuo mousse on niin pehmoista, että se kannattanee laittaa kakun päälle. Näin kerros saa olla höttöisenä päälimmäisenä eikä moussen päällä olevat kerrokset eivät painollansa levitä tuota minttuista suklaakerrosta.

Säde

Voiko suklaakakussa käyttää tavallista kermaa ?
Kiitos😊

Suklaapossu

Moikka Säde! Ja pahoitteluni, että vastaamisessa kesti näin älyttömän kauan. Vietin melko pitkän ajan sängynpohjalla, mutta nyt taas alkaa riittää energiaa kirjoittelemiseen.. 🙂 Tässä kakussa voi toki käyttää Floran tuotteiden sijasta kuohu- tai vispikermaakin, mikäli tarkoitit niitä tavallisella kermalla. Niiden vaahtoavuustilavuus on pienempi kuin Floran tuotteiden, joten määrää pitänee kasvattaa jonkun verran, kuohukermaa käytettäessä enemmän kuin vispikerman kanssa.

suti

Hei,

Ohjeet on ihan hyvät, mutta voisiko näistä tehdä jo valmiiksi tulostus-ystävälliset? ihan paskaa koittaa kuvien välistä tekstiä kopioida, kun on sekavasti kommentoitu kuvia yms turhaa.

Tuija/Kotileipuri

En ole aikasemmin tehnyt liivatteetonta juustokakkua. Halusin tehdä ex työkamulle, (unkarilaiselle) suklaisen kakun, kun Hän niin kovasti sulaasta tykkää. Tää kolmen suklaan kakku oli juuri siihen tarkoitukseen sopiva. Oli helppo tehdä. Suklaakuorrutuksen tein tumma/maitosuklaa 50/50,pohjan Wilhelmina murokekseistä ja voista,luin huonosti pohjan ohjeen, ei haitannut. Laitoin valkosuklaata enempi omaan kerrokseensa. Ei ollut liian makeeta, tummaan laitoin 1rkl sokeria. Saas nähdä mitä unkarintyttö tykkää😁

Suklaapossu

Heippa Tuija 🙂 Kiva, että innostuit kokeilemaan tätä. Mä olen tykästynyt tämäntyyppisiin liivatteettomiin juustokakkuihin. Ovat astetta helpompi ja nopeampia tehdä kuin liivatteelliset versiot, mutta maistuvat vähintään yhtä hyviltä. Toivottavasti myös ex-työkaverisi tykkäsi kakusta 🙂

Mummeli

Hei
Meillä on lapsenlapse 3v. synttärit ja ajattelin tehdä tämän sinne.
Jos teen 28cm vuokaan, niin onko ohje siihe hyvä vai pitääkö suurentaa? Mitä tuorejuustoa käytit ohjeessa? Kun niissäkin on eroja, ajattelin onnistumisen kannalta. Meille tulee 20 vierasta ja kaikki tykkäävä kakuista. Yksi kakku ei taida riittää?

Suklaapossu

Hei Mummeli.

Suurentaisin ohjeen 28 cm vuokaa varten noin 1.5-kertaiseksi. Sen kokoisesta kakusta riittää keskimäärin noin 20 syöjälle. Kun teillä tykätään kakuista, voisi tuon ison kakun lisäksi tehdä varmuudeksi toisen pienemmän kakun.

En enää muista täysin varmaksi, mitä tuorejuustoa käytin juuri tässä kakussa. Nykyään käytän usein Philadelphiaa ja uskon, että se toimii tässäkin kakussa todella hyvin 🙂

T.a

Hei! Tekisin kakun 18cm vuokaan? Miten suosisttelet mittaamaan aineet?

Suklaapossu

Hei T.a! 🙂 Huomasin hetki sitten, että en olekaan vielä vastannut kysymykseesi. Täältä (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kakkujen-riittavyys-ja-muunnostaulukko-eri-kokoisille-kakuille/) löytyy muunnostaulukoita, joiden pohjalta voi mm. arvioida eri kokoisten kakkujen välisiä muuntokertoimia. Taulukon mukaan: Jos 22cm vuokaan mitoitetun ohjeen tekee 18 cm vuokaan, kannattaa aineet kertoa noin 0.67:lla = 2/3:lla. Tällöin kakun korkeus pysyy samana. Jos haluaa hieman alkuperäistä matalamman kakun, voi aineet kertoa 0.5:llä.

Milja

Pahoittelut, kysymykseni taisikin mennä frozen kakun alle vaikka piti tulla tähän. Eli en löytänyt flora kuohua lähikaupoistani ja luin että olit kommentoinut jollekin että jos ei floran kuohua tai vispiä niin pitäisi laittaa jonkin verran enemmän normi kuohu- tai vispikermaa. Osaatko sanoa että millainen lisäys tuo siis olisi?

Suklaapossu

Hei Milja! Eri merkkiset vispikermat vatkaantuvat eri tavalla (niistä tulee ei määrät vaahtoa), joten tarkkaa määrää on hankala kertoa, mutta arviolta käyttäisin vispikermaa noin neljänneksen enemmän kuin Floran tuotteita eli tässä kakussa noin litran. 🙂

Johanna

Tuo päällys, ei kyllä millään mene mulla 0,9 dl kermaa suklaan joukkoon. Tehnyt jo muutamasti ja aina paniikissa kaadan sitten lopulta suuren osan kermasta pois suklaan joukosta. Onnistuuko muut tällä? Mitä tekisin toisin? Ehkä liedellä keitto?

Irina Lisinen

Hei Johanna! Tarkoitatko tällä sitä, ettei suklaa sula kokonaan kerman joukkoon? Kerma kannattaa lämmittää mikrossa niin kuumaksi, että suklaa on sulaa joukkoon. Jos kerma on jo kuumaa, mutta joukossa edelleen suklaan paloja, voi suklaa-kermaseoksen antaa hetken aikaa (muutaman minuutin ajan) antaa olla kuumassa kermassa ja sekoittaa sen jälkeen uudestaan.

Päällisen voi tehdä myös niin, että kuumentaa kerman kattilassa lähes kiehuvaksi (mutta ei keitä sitä) ja lisää joukkoon pienemmäksi pilkotun/rouhitun suklaan. Parin minuutin jälkeen seosta voi jo sekoitella ja suklaan pitäisi sulaa joukkoon. Jos suklaa jää kuitenkin paakuiksi,voi sitä lämmittää varovasti(!) uudestaan hellalla lyhyen hetken.

Suklaakuorrutteen voi periaatteessa tehdä myös ilman kermaa. Silloin siitä tulee kovempi, eikä se leikkaannu niin nätisti kuin kermaan sulatettu suklaa.

Vastaa käyttäjälle KillekallePeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *