Suklaapossu

Limejuustokakku uunissa

Nämä pellillä paistettavat limejuustokakkupalat ovat päältä suussasulavan pehmeitä ja kermaisia, täyteläisiä, miedosti limelle maistuvia sekä pohjasta rapeita pieniä juustokakkuja. Mielestäni siis aivan ihania! Täyte syntyy helposti vain muutamasta ainesosasta ja paksuhko pohja sisältää reilusti kaurahiutaleita.

Näitä tehdessä testailin munattoman, uunissa paistettava juustokakun tekemistä ja vaikka itse kehunkin, sehän onnistui aivan loistavasti!

Tein jo viime keväänä tämän tyyppisiä sitruunajuustokakkupaloja äitini synttäripöytään, mutta niin, että täyte jähmettyi ilman uunia. Tai piti jähmettyä. Täyte jäi kokeilussani ihan mahdottoman löysäksi, eikä kakusta meinannut saada leikattua paloja lainkaan. Nyt vuoden tauon jälkeen ja muutaman ylimääräisen limen pyörittyä aikansa jääkaapissa, päätin kaivaa ohjeen esille ja yrittää munatonta juustokakkua uudestaan.

Tällä kertaa tein juustokakusta paistettavan version. Pohja muistuttaa rahkamurupiirakan pohjaa, mutta siinä on joukossa myös kaurahiutaleita. Esipaistoin pohjan, jotta se taatusti ehti kypsyä kunnolla, sillä munatonta limetäytettä paistetaan vain hetki.

Kaivoin myös makean kirpeät sitruunaneliöt -ohjeen esille ja muokkasin tämän ohjeen sitä muokaillen, mutta tein näistä samalla hieman juustokakkumaisempia. Nämä muistuttavat osittain myös Lemon Bars/sitruunaruutuja, joiden täyte on ihanan makeankirpeä. Noiden Lemon bars-leivosten täyte on tosin maistuu enemmän lemon curdille ja näiden taas täyteläiselle juustokakulle.

Entä millaisia näistä sitten tuli? Täyte maistui jo tekovaiheessa ihan älyttömän hyvälle! Se oli juuri sopivan makeaa, miedosti limen makuista, kuohkeaa ja pehmeää.

Otin juustokakun reunoilta pienet maistiaiset heti, kun se oli ehtinyt jäähtyä jääkaappilämpötilaan. Silloin maku oli hyvä, mutta kun antoi pellin olla jääkaapissa vielä pari päivää, niin voi jehna kuinka ihanalta se maistuikaan. Suosittelenkin tekemään piirakan valmiiksi vähintään vuorokausi ennen kuin sen on tarkoitus päätyä tarjolle, jotta maut tasoittuvat ja juustokakku on entistä parempaa.

 

Ihanat limejuustokakkupalat, munaton

20 cm x 30 cm kokoiselle uunipellille. Palojen koosta riippuen 15-24 palaa

Aineet:

125 g voita

1.5 dl fariinisokeria

3 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

0.33 tl suolaa

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1 prk (397 g) kondensoitua maitoa, makeutettu

4 rkl + 1 rkl limen mehua

1-2 limen raastettu kuori

1 rkl maissitärkkelysjauhoja

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Hiero pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri yhteen vaikkapa puukauhalla. Mittaa joukkoon kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita aineet sekaisin, kunnes seos on murumaista. Painele muruseos leivinpaperoidun (20 cm x 30 cm) uunipellin pohjalle lusikalla painellen.

Paista pohjaa 175 asteessa noin 17 minuuttia, kunnes pohja alkaa saamaan pintaansa väriä.

Tee täyte sillä aikaa, kun pohja on uunissa. Notkista tuorejuustoa pehmeäksi vatkaamalla sitä sähkövatkaimella noin 1 minuutti. Lisää joukkoon kondensoitua maito, 4 rkl limen mehua ja 1-2 limen raastettu kuori. Vatkaa noin 1-2 minuuttia, kunnes seos kuohkeutuu ja on paksua. Sekoita 1 rkl limen mehua ja maissitärkkelysjauhot keskenään. Lisää vielä maissiseos täytteen joukkoon ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Maista.

Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja tasoita.

Nosta vuoka uuniin ja jatka paistamista 175 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Jäähdytä juustokakkupiirakka ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta vuoka vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Leikkaa paloiksi ja nauti!

Vinkki:

* Muista pestä lime hyvin juuriharjalla tai vastaavalla ennen kuoren raastamista.

* Maista täytettä ennen kuin kaadat sen vuokaan. Limeissä on eroja. Jos täyte on kovin makea, voi siihen lisätä hieman lisää limen mehua.

 

Mein perheen makuraati jakautui näitä maistellessa kahteen osaan. Itse (miltei) rakastin näitä, kun taas perheemme nirsoin syöjä maistoi juustokakuissa jotain, mikä ei maistunut hänen suussaan hyvälle. Lisäkseni myös muut maistelijat pitivät juustokakuista ja olisivat mieluusti nauttineet näitä useammankin palan.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Limejuustokakku uunissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *