Lohipiirakka lämminsavulohesta

Leivoin kaksi tällaista, miedosti valkosipulista savulohipiirakkaa synttärikahvitukseen muutama viikko sitten, kun lasten isovanhemmat saapuivat katsomaan 9-vuotiasta synttärisankariamme ja juhlistamaan samalla myös miehen pyöreitä vuosia. Ei kannata pelästyä piirakan simppeliä, plissun näköistä ulkokuorta. Ulkonäöllisesti piirakka ei todellakaan ole maailman herkullisimman näköinen, mutta maku oli tosi hyvä. Tässä savulohen makuisessa piirakassa maistuu lohen lisäksi myös valkosipuli. Jos ei pidä valkosipulista, sen voi jättää kokonaan pois tai korvata vaikka silputulla ruohosipulilla.

Piirakan pohjana on yksi lempparipohjistani eli perunamuusijauhetta sisältävä pohja. Pottumuusijauhe tekee pohjasta pehmoisen ja antaa siihen hyvää makua, joka sopii hyvin moniin suolaisiin piirakoihin. Samantapainen pohja löytyy muun muassa tykätystä tosi maukkaasta kasvispiirakasta. Tämä pohja ei ole aivan identtinen tuon kasvispiirakan pohjan kanssa ihan vain siitä syystä, ettei kaapista löytynyt leivontahetkellä kuin 1 pussillinen pottumuusijauhetta, enkä jaksanut raahautua pelkästään tuota varten kauppaan. Pohja kuitenkin toimii hyvin myös tällaisenaan.

Aineista riittää noin pellilliseen tai piirakan voi tehdä kahteen noin 25 cm tai 18 cm x 28 cm vuokaan. Meillä minijuhlat juhlittiin kahdessa erässä; ensin miehen vanhemmat saapuivat paikalle, jonka jälkeen äitini tuli vielä käymään. Tein tämän takia kaksi piirakkaa, jotta sain nostettua pöydälle korkkaamattoman piirakan. Piirakka maistui kaikesta päätellen erittäin hyvin, sillä ensimmäinen piirakka hupeni oikeastaan kokonaan 4 aikuisen ja 3 lapsen kesken, vaikka pöydästä löytyi muutakin syötävää, kuten puolukka-kermaviilipiirakkaa ja puolukkabrowniespaloja.

 

Lohipiirakka lämminsavulohesta

1 pellillinen tai kaksi n. 18 x 28 cm vuoallista tai kaksi 25 cm pyöreää vuoallista

Pohja:

200 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä

100 g (n. 1.25 dl) perunamuusijauhetta

4.5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl jääkylmää vettä

Täyte:

260 g perattua lämminsavulohta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

1 prk (á 150 g) smetanaa

1.5 tl valkosipulimurskaa

ripaus (n. 0.5 tl) suolaa

70 g tomaattipyrettä

1 muna (ks. vinkkiosiosta vinkki munattomaan)

200 g motsarellajuustoraastetta

Ohje:

Tee pohja: Sekoita muusijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi huoneenlämpöinen, kuutioitu rasva joukkoon, kunnes seos on murumaista. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Kaulitse taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Nosta taikinalevy leivinpaperin avulla piirakkavuokien tai pellin päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka/pelti jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Perkaa lämminsavulohi. Sekoita muut täytteen aineet keskenään sekaisin. Maista ja mausta halutessasi lisää. Suolan määrä riippuun lohen suolaisuudesta, joten jos lohi on kovin suolaista, voit jättää suolaa vähemmälle. Ripottele lohi piirakkapohjan päälle ja kaada päälle liemi.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut väriä reunoihinsa ja täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä hetki. Piirakka on maukasta myös kokonaan jäähtyneenä.

Vinkki:

* Saat piirakasta munattoman jättämällä kananmunan pois ja lisäämällä täytteeseen n. 3 tl maissitärkkelystä ja 0.5 dl vettä yhteensekoitettuna.

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Lohipiirakka lämminsavulohesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X