Mansikkajuustokakku suklaakakkupohjalla ja punaherukkacurdilla

Vielä on kesää jäljellä… Tämä mansikkajuustokakku kätkee sisälleen suklaakakkupohjan, jonka päällä on ohut kerros ihanaa, raikasta punaherukkacurdia. Suklaan ja punaherukkacurdin yhdistelmä oli aiemmin tekemässäni suklaakakussa niin herkullista, että uskalsin kokeilla sitä myös tähän juustokakkuun.

Muutimme vähän aikaa sitten toiselle paikkakunnalla myytyämme omakotitalomme, jossa asuimme liki 10 vuotta. Samalla tyttöjen koulut sekä poikamme tarha vaihtuivat. Koska kaikki lapsemme olivat olleet vuoronperään tuossa samassa tarhassa koko tämän ajan, leivoin sinne kiitoksena tällaiset marjaisan mansikkajuustokakun. Kakku syntyi kesken muuttopuuhien niistä aineista, mitä sattui sillä hetkellä kaapista vielä löytymään.

Mielettömän mehevä suklaakakkupohja on aivan ihanan juustokakun pohjana, joten myös tästä kakusta löytyy sellainen. Jätin pohjan tuonne vaaleanpunaisen moussen alle piiloon. Koska punaherukkacurdia oli jääkaapissa vielä hieman jäljellä, se päättyi tuon suklaakakkupohjan päälle ohueksi kerrokseksi tuomaan lisäraikkautta kokonaisuuteen. Moussemaista täytettä varten kaivoin myös pakkasen kätköistä jäljellä olevat mansikat esille ja tein niistä miedon mansikkaisen juustokakkutäytteen.

Olin alunperin kuvitellut ehtiväni keskittymään koristeluun enemmän, mutta lopulta, muuttolaatikoiden keskellä kävin hakemassa koristeita eli mansikat, syötävät kukat ja mintun lehtiä pikaisesti pihaltamme juuri ennen kuin kakku lähti tarhaan. Suunnittelemattomuudesta ja mielestäni vajaasta koristelusta huolimatta kakku sai kehuja sekä ulkonäöstään että ihanasta maustaan.

Tässäpä tulee ohje.

Mansikkajuustokakku suklaakakkupohjalla ja punaherukkacurdilla

n. 28 cm kakku

Pohja:

2/3 annosta mielettömän mehevää suklaakakkupohjan taikinaa

Pohjan päälle:

n. 1/3 annos punaherukkacurdia

Mansikkamousse:

500 g mansikoita soseutettuna

4 dl vispikermaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl turkkilaista jogurttia (tai ranskankermaa)

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

5 tl liivatejauhetta ( TAI 10 liivatelehteä)

0.75 dl vettä

Ohje:

Aloita tekemällä pohja. Tee pohjataikina erillisen ohjeen mukaan. Kakkuun tarvittava 2/3 suuruinen ohje on laskettu jo valmiiksi kyseisen postauksen yhteyteen. Paista taikina kevyesti voidellussa n. 28 cm irtopohjavuoassa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä kokonaan.

Kun pohja on kokonaan jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mansikat sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose, notkistetut tuorejuustot sekä turkkilainen jogurtti ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Vatkaa kaikki hyvin vatkaimella sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

Sekoita liivatejauhe ja vesi keskenään. Anna turvota parisen minuuttia. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa noin 15-20 sekuntia tai kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Nosta kulho jääkaappiin odottamaan muuta valmistelua.

Nosta kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä pohjan päälle kerros punaherukkacurdia.

Laita pohjan ympärille noin 30 cm reunavuoka tai irtopohjavuoan reunaosa. Laita vuoan reunojen sisäpuolelle reunakalvo ja voitele kalvo kevyesti esim. öljyspraylla. Jos sinulla ei ole noin isoa irtopohjavuokaa, käytä pohjan teossa käyttämäsi vuoan reunaosa pohjan ympärille, mutta jätä lukitus auki. Tällöin vuoan reunaosan ja kakkupohjan väliin jää rako, täyte valuu tuohon rakoon ja pohja jää piiloon kakun sisälle.

Kaada hetken jääkaapissa ollut täyte vuoan sisälle ja heiluta tasaiseksi. Laita kakku takaisin jääkaappiin samantein ja anna hyytyä vähintään 8 tuntia tai yön yli. Poista vuoan reunat hyytyneen kakun ympäriltä ja koristele.

Vinkki:

* Voit tehdä pohjan valmiiksi jo päivää ennen mansikkamoussen tekemistä. Tällöin pohja ehtii rauhassa jäähtyä ja on helpommin siirreltävissä.

* Täyte on todella löysää, joten se saattaa valua vuoasta pois, jos se ei istu tarjoilulautasen päällä tiiviisti tai vuoka vuotaa. Reunakalvo auttaa paremmin pitämään täytteen siellä missä sen pitää ollakin eli vuoan sisäpuolella.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Mansikkajuustokakku suklaakakkupohjalla ja punaherukkacurdilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X