Mehevä sitruunainen kakkupohja (munaton)

Helppo mehevä sitruuna-kakkupohja

Tämä ihanan pehmeä ja mehevä sitruunainen kakkupohja valmistuu helposti ja nopeasti vain yhdessä kulhossa ja ilman vatkaimia. Tämä sopii monien erilaisten täytteiden kanssa yhteen, kuten mustikkamoussen, mansikkamoussen ja vaikka liivatteettoman vadelmatäytteen. Ohjeen pohjana toimii mehevä, munaton ja maidoton vaalea kakkupohjataikina, jonka muokkasin miedon sitruunaiseksi. Nam, kuinka hyvää tästä tulikaan!

Munaton sitruunainen kakkupohja

Mieleni on tehnyt jo pitkään sitruunaisia leivonnaisia. Juuri kun olin suunnitellut leipovani jotain sitruunaista, meille saapui miltei kahden vuoden väistelyn jälkeen k*r*na. Sillä hetkellä, kun sain tietää sairaana olevan lapseni altistuneen koronalle ja toisen perheemme henkilön saaneen positiivisen tuloksen, tein vanhimmalle tytölle listat+ohjeet seuraavan parin viikon sapuskoista, sillä pelkäsin/tiesin sairastuvani itse niin kovin, etten jaksaisi laittaa ruokaa. Mulla kun jo perusflunssa vetää sängyn pohjalle, ja usein todella pitkäksi aikaa. Tiesin myös, tai ainakin kuvittelin hyvin voimakkaasti jo itse saaneen tuon pöpön ja saavani ensimmäiset oireet ihan just. Ja niinhän siinä kävikin. Pian alkoi kurkkukipu, jonka jälkeen voimat hupenivat, lämpö nousi ja makuaisti lähti. Huh! Vaikka tuosta on jo jonkin verran aikaa ja pahin ohi, ei voimat ole vieläkään palanneet sairautta edeltävälle tasolle. Makuaistin kuitenkin (ja onneksi!) sain takaisin parisen päivää sitten.

Ja siitä se ajatus sitten lähti. Kun makuaistikin jo taas pelissä mukana (edes osittain), kaivoin sitruunat esille ja tein tämän mehevän, sitruunaisen pohjan valmiiksi seuraavaa jaksamispuuskaa eli täyttöhetkeä silmällä pitäen.

Sitruunainen kakkupohja

Kuten jo mainitsin, tämä on ihana pohja! Koostumus on hieman mutakakkumainen, mutta selvästi kiinteämpi ja kuivempi. Kuiva se ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin mehevä. Pohja toimii hyvin kakuissa ilman kostuttamista, mutta jos pitää kosteammista kakuista, voi pohjaa kostuttaa hieman.

Mehevä munaton sitruunainen kakkupohja

Sitruunaisen makunsa pohja saa sitruunan kuoriraasteesta, jota tässä on kahden sitruunan verran. Jos haluaa voimistaa sitruunan makua entisestään, voi taikinaan raastaa vielä kolmannen sitruunan kuoren. Vaikka voisi kuvitella, itse sitruunanmehu ei tuo sitruunan makua kovinkaan hyvin esille, joten sen kanssa ei tarvitse lutrata liikoja. Kannattaa siis suosia kuoriraastetta, joka korostaa sitruunaisuutta.

Tein tästä lopulta yhden kakun, jossa maistui sitruunan lisäksi mustikka. Siitä lisää lähipäivinä. Tässä ens alkuun kakkupohjien ohje.

 

Mehevät sitruunaiset kakkupohjat (munaton)

2 pohjaa 16-18 cm vuoassa TAI 1 pohja 20-22 cm vuoassa paistettuna

Aineet:

2 isohkon sitruunan hienoksi raastettu kuori

2.5 dl sokeria

0.5 dl sitruunan mehua

1.25 dl rapsi- tai rypsiöljyä

3.5 dl vettä

5 dl vehnäjauhoja

0.75 tl (meri)suolaa

1.5 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.

Pese sitruunat kunnolla. Raasta kahden sitruunan uloimmat, keltaiset kuoret hienolla raastimella. Mittaa leivontakulhoon sokeri ja sitruunan raastettu kuori. Hiero sitruunan kuoriraaste sokerin joukkoon. (Olen lukenut, että näin tehden sitruunan aromit irtoavat raasteesta kunnolla).

Lisää sitruuna-sokerin joukkoon joukkoon sitruunan mehu, öljy ja vesi. Sekoita.

Sekoita toisessa kulhossa loput kuivat aineet ja kaada ne nesteiden joukkoon. Vatkaa vispilällä kunnolla sekaisin, kunnes kaikki jauhopaakut ovat hävinneet.

Voitele kaksi noin 16-18 cm irtopohjavuokaa (TAI yksi noin 20-22 cm vuoka) kevyesti esim. vuokaspraylla. Kaada taikina tasaisesti molempiin vuokiin.

Paista keskitasoa hieman alemmalla tasolla 160 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät. Kokeile kypsyys tikulla. Kun keskelle pohjaa tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Pohjien ei tarvitse saada väriä pintaansa.

Kypsät sitruunakakkupohjat

Nosta pohjat jäähtymään. Poista vuoan reunaosa ja peitä pohjat hyvin esimerkiksi leivinliinalla. Jäähdytä kokonaan ennen täyttämistä. Kun pohjat ovat jäähtyneet, leikkaa ne 2-3 osaan (ks. vinkkiosio).

Vinkki:

* 16 cm vuokaan tehdyt pohjat ovat noin 3.5 cm korkeita, joten ne pystyy leikkaamaan 2-3 osaan. 18 cm vuoassa paistetut ovat aavistuksen matalampia, joten ne saa leikattua hyvin ainakin 2 osaan. Noin 20-22 cm vuoassa paistetun pohjan saa leikattua 2-3 osaan.

 

Kommentit (4)

Tuli kuin tilauksesta, etsin juuri muutama päivä sitten ohjeita nimenomaan täytekakkuun soveltuvasta sitruunapohjasta. Kiitos.

Hei Pirita! Hienoa! 😀 Toivottavasti pohjasta tuli mieluinen 🙂

Hei! Onnistuisiko tämä gluteenittomana? Miten vaihtaisit jauhot

Hei gluttari! Hmm. Gluteenittoman ja munattoman yhdistelmä saattaa olla hieman haastava, mutta jos innostut, voit kokeilla miten käy 🙂 Mulla on myös suunnitteilla testailla tätä (tai tämän tapaista) gluteenittomana, sitten kun on löydän puutarhahommilta hieman enempi aikaa.

Kommentoi juttua: Mehevä sitruunainen kakkupohja (munaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X