Tämän vaalean, kostean kakkupohjan ohje näkyi blogissa jo viime vuoden puolella mango-kinuskikakun
yhteydessä. Olin silloin paistanut pohjan pellillä, mutta eräs lukija
vinkkasi testanneensa ohjetta suoraan vuoassa ja kertoi lopputuloksen
olleen ”toimiva ja erittäin herkullinen”. Tästä innostuneena testasin
itsekin pohjan tekemistä vuokaan. Ja voi nam! Pohjastahan tuli niin
mehevä, kostea ja ihanan vaniljainen, että pakkohan se on julkaista
vielä erillisessä postauksessa!

Ohje on muokattu blogini suosituksi tulleesta Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan ohjeesta. Tämä pohja on aivan yhtä kostea kuin tuo tummempi sukulainen, mutta tämä on myös hitusen pehmoisempi, jolloin valmiista kakusta on aavistuksen vaikeampi saada leikattua kovin ohuita kerroksia. Tuota suklaakakkupohjaahan on todella helppo käsitellä, vaikka kakkulevy olisikin ohuemman puoleinen. Ei toki tämäkään käsiin murene, kunhan antaa pohjan kunnolla jäähtyä ja asettua jääkaapissa seuraavaan päivään, ja käsittelee tarpeeksi varoen.

Käytin tätä kakkupohjaa erääseen herkulliseen kakkuun. Ohje tuohon tulossa blogiin lähipäivinä. Tässä ensin kakkupohjan ohje 🙂

Helppo, mehevä ja kostea vaniljainen kakkupohja

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Pohja:
100 g voita
1 dl (rypsi)öljyä
2 dl vettä
1.5 dl vähärasvaista ranskankermaa (tai piimää/maustamatonta jogurttia/kermaviiliä)

2 munaa

3 dl sokeria
5.5
dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
 
Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sulata voi mikrossa. Sekoita
joukkoon öljy, vesi, ranskankerma (tai piimä/jogurtti/kermaviili) sekä munat yksitellen hyvin sekoitellen. Lisää joukkoon myös sokeri.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon nopeasti
sekoittaen. Kaada taikina samantein voideltuun n. 22 cm irtopohjavuokaan.

Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla. 

Vinkki:

* Vuoan koko ja uunin tehot vaikuttavat kypsymisnopeuteen. Tarkista kypsyys, kun kakkupohja tuntuu keskeltä kevyesti paineltuna kiinteältä.

 * Jos kaipaat kosteaa, vaniljaista kahvikakkua, paista taikina kahvikakkuvuoassa  🙂 Kakusta saa erimakuisen vaikkapa lisäämällä joukkoon raastettua sitruunan tai appelsiinin kuorta!

* Tee pohja mielellään jo päivää ennen täyttämistä, jotta se ehtii jäähtymään rauhassa. Näin kerroset kestävät paremmin mahdolliset siirtämiset.