Mustikkamousse kakun väliin

Helppo mustikkamousse kakun täytteeksi

Mustikkamousse on miedon mustikkainen, kuohkea mousse, joka sopii loistavasti kakkujen väliin. Kakun voi täyttää pelkästään mustikkamoussella tai laittaa kakun muihin kerroksiin jotain muuta makua, kuten vadelmamoussea tai mansikkamoussea. Samasta mustikkamoussesta voi tehdä myös herkullisia yksittäisiä annoksia laseihin vaikkapa juhlahetkiin tai muuten vain jälkiruoaksi!

Mustikkamousse kakun välissä

Mein poika (5v) on toivonut jo pitkään mustikkakakkua. Kun korona vihdoinkin hellitti tarpeeksi ja makuaistikin alkoi toimia aiempaa paremmin, päätin tehdä aiemmin väsätyn mehevän sitruunakakkupohjan väliin mustikkamoussen. Kaivoin esille mansikkamousseohjeen ja tein mustikkamoussen miltei saman ohjeen mukaan. Jätin vain ranskankerman pois, jotta mustikan hento maku ei häviäisi kermojen ja tuorejuustojen joukkoon. Vähensin myös samalla hieman sokerin määrää ja lopulta makeutta oli juuri passelisti.

Mustikkamousse sitruunaisen pohjan välissä

Tästä tuli hyvää! Miedon mustikkaista ja kuohkeaa. Koska sitruuna ja mustikka sopiva hyvin yhteen, laitoin liivatteen sulatusnesteeksi hieman myös sitruunan mehua. Se toi täytteeseen hieman raikkautta, jota ilman mustikkamousse olisi voinut olla hieman plissun makuinen.

Jos mousseen kaipaa lisää sitruunaisuutta, mustikkamoussen voi maustaa myös sitruunan kuoriraasteella. Tällöin siihen saadaan ihana sitruunainen vivahde. Sitruunaisuutta hakiessa kannattaa miettiä myös pohjan vaikutus makumaailmaan. Esimerkiksi nyt kun ujutin moussen sitruunaisten kakkupohjien väliin, löytyi kakusta juuri sopivasti sitruunaisuutta, Kuitenkin esimerkiksi tavallisen sokerikakkupohjan kanssa mousseen lisätty sitruunan kuoriraaste voi sopia kokonaisuuteen juuri ihanasti.

Ja katsohan, kuinka ihana väri moussessa on! Ja aivan ilman väriaineita, pelkästään luonnonväreistä eli mustikoista saatuina. Herkullisen näköinen, vaikka itse sanonkin.’

Tässä tulee vihdoinkin ohje.

Edit. 29.3.2022. Kakun kuorrutuksesta on tullut paljon kysymyksiä. Tiedon tuosta (ja koko kakusta muutenkin) saat Sitruunainen mustikkatäytekakku -postauksesta.

Mustikkamousse kakun väliin

noin 16 cm kakun kolmeen väliin TAI 20 cm kakun kahteen väliin

Aineet:

2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

300 g metsämustikoita soseutettuna (noin 5 dl kokonaisia mustikoita)

3-4 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunan mehua

1.5 rkl vettä (tai sitruunan mehua)

2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)

(sitruunan kuoriraaste)

Ohje:

Soseuta mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, annan niiden hieman sulaa ennen soseutusta.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto. Lisää mustikkasose, notkistettu tuorejuusto, 3 rkl sokeria ja vaniljasokeri kermavaahdon joukkoon ja vatkaa kunnolla vatkaimella sekaisin. Maista ja lisää tarpeen mukaan lisää sokeria.

Sekoita sitruunan mehu, vesi ja liivatejauhe keskenään pienessä mikron kestävässä kulhossa. Anna liivatteen turvota noin 3 minuuttia. Kuumenna liivateseosta mikrossa noin 15 sekuntia tai kunnes se on kokonaan sulanut.

Lisää sulanut liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten.

Nyt mustikkamousse on valmis ja voit täyttää sillä kakun. Huomaa, että täyte on sen verran löysää, että kakku on hyvä koota suoraan (reunakalvoilla vuorattuun) irtopohjavuokaan. Täyte jähmettyy jääkaapissa.

Mustikkamoussea kakun välissä

Nosta kakku jääkaappiin ja anna täytteen hyytyä vähintään 8 tuntia tai yön yli.

Vinkit:

* Tällä liivatemäärällä mousse pysyy tukevamman/painavamman kakkupohjan sisällä. Jos täytät moussella kevyemmän, esimerkiksi sokerikakkupohjan, vähennä liivatetta hieman (eli laita noin 2 tl liivatejauhetta + 2 rkl nestettä).

* Mustikkamoussen voi tarjota myös yksittäisannoksina laseissa. Vähennä tällöin liivatteiden määrää eli laita liivatejauhetta maksimissaan 1.5 tl (eli 3 liivtelehteä), sillä laseissa tarjoiltuna mousse saa olla pehmeämpää.

Kommentit (4)

Hei, voisiko liivatetta korvata millään?

Hei Jansku! En ole kokeillut tällaisia täytteitä ilman liivatetta, mutta tässä pari arvuuttelua asiasta.

Liivatteen voisi korvata ehkä (suuri ehkä) Vegegelillä. Vegegelissä tosi haasteeksi saattaa muodostua se, että se pitää ensin kuumentaa jonkun nesteen kanssa (tässä olisi mustikkasose) ja sen jälkeen sekoittaa todella nopeasti muuhun täytteeseen. Vegegelistä tehty seos jämähtää (kuulemani mukaan) todella nopeasti, joten voi olla, että täyte ehtisi hyytyä heti vispikerma+tuorejuustoon sekoittamisen jälkeen liikaakin. Kokeilematta en valitettavasti osaa tämän paremmin vastata.

Hei, millä olet kuorruttanut kakun?

Hei Sussu! Kuorrutin kakun keltaiseksi värjätyllä kermavaahdolla (koska kakku tuli vain omaan käyttöömme ja tuhosimme sen samantein). Olen saanut kuorrutuksesta sen verran paljon kysymyksiä, joten kokosin koko kakkuun liittyvät tiedot erilliseen postaukseen, joka löytyy nyt täältä: https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkataytekakku-munaton/ Sieltä löytyy myös toinen ehdotus kuorrutukseksi.

Kommentoi juttua: Mustikkamousse kakun väliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X