Suklaapossu

Sitkeät piparkakku-valkosuklaakeksit

Sitkeät piparkakku-valkosuklaakeksit ovat superhyviä, sillä ne muistuttavat maultaan ja koostumukseltaan joulun parasta herkkua eli raakaa piparkakkutaikinaa.

Siis voi nam! Näistä sitkeistä piparkakku-valkosuklaakekseistä tuli niiiin hyviä, etten meinaa löytää kunnon sanoja kertomaan näistä, kuin että nam! Näitä syödessä tulee väkisinkin mieleen, että aivan kuin söisi raakaa piparkakkutaikinaa (eli sitä parasta pipareiden osaa), mutta vain keksin muodossa. Vitsit kuinka iloinen olenkaan, että keksin kokeilla näitä

© Irina Lisinen

Olen jo vuosien ajan kokeillut erilaisia piparkakkutaikinoita vaikka kuinka. Joukossa on ollut muun muassa rapeita, munattomia pipareita, Helga-mummon pehmeitä pipareita, pehmeitä piparkakkuja, jonka taikinaan tulee myös tuorejuustoa ja myös piparkakku-Wilhelmiinoja. Kaikki ihania, herkullisia ohjeita, joita en voi kuin suositella testattavaksi. Erityisesti nuo pehmeät piparkakut ovat tehneet muhun vaikutuksen.

© Irina Lisinen

Erilaisia ohjeita testatessani olen miettinyt, miten saisin piparkakkujen syömishetkestä vähänkään yhtä herkullisen, kuin raa’an piparkakkutaikinan mussuteluhetkestä. Piparkakkujen leipomisessa itselleni (ja aika monelle muullekin) se paras anti on nimittäin sen taikinan syöminen.

Nyt, tällä sitkeiden valkosuklaa-piparkakkukeksien ohjeella, kypsät pikkuleivät muistuttavat hyvin paljon raakaa piparkakkutaikinaa. Nämä ovat meheviä, keskeltä hieman sitkeitä ja reunoilta rapeita. Eli aivan kuin parhaat isot sitkeä suklaahippukeksit. Näissä on vain tumman suklaan tilalla valkosuklaata ja lisäksi taikina on maustettu reilusti lempparipiparkakkumausteillani.

© Irina Lisinen

Maustekimara on omaan makuuni juuri sopivan voimakas, mutta jos pidät hieman miedomman mausteisista pipareita, kannattaa mausteiden määrää hieman vähentää. Eli ihan oman maun mukaan.

Tässä tulee vihdoinkin ohje. Suosittelen tätä erityisesti raa’an piparkakkutaikinan ystäville 🙂

Ihanat sitkeät piparkakku-valkosuklaakeksit

Noin 24 kpl

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl tavallista sokeria

1.25 dl (=100 g) fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

0.5 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

2 tl jauhettua kanelia

0.75 tl kardemummaa

0.5 tl jauhettua neilikkaa

0.75 tl jauhettua inkivääriä

100 g valkosuklaata pienemmäksi pilkottuna

Ohje:

Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi.

Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, suola, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi vielä 100 grammaa karkeaksi rouhittua valkosuklaata.

Tee taikinasta kaksi noin 25-27 cm pituista pötköä ja kääri ne kelmuun.

© Irina Lisinen

Nosta pötköt pakkaseen vähintään tunniksi tai kunnes ne ovat täysin jäätyneet kokonaan.

Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen. Leikkaa kumpikin jäätynyt pötkö 12 yhtä suureen osaan. Nosta 12 palaa yhdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

© Irina Lisinen

Paista jäässä olevat palat samantein 150 asteessa noin 12-13 minuuttia tai kunnes keksit ovat juuri ja juuri kiinteytyneet reunoilta, mutta keskeltä edelleen täysin raa’an oloisia, mutta laskeutuneita. Tarkkaile paistumista, sillä liian kauan paistetuista kekseistä häviää sitkeys.

© Irina Lisinen

Jäähdytä hetki ennen pelliltä poistamista. Jos paistoit keksejä vahingossa liikaa, poista ne samantein kuumalta pelliltä liu’uttamalla leivinpaperi esimerkiksi kylmälle uunipellille.

Vinkit:

* Jos haluat pikkuleivistä laktoosittomat, voit jättää valkosuklaan kokonaan pois ja käyttää rasvana laktoositonta voita. Valkosuklaan poistaminen korostaa mausteisuuttaa, joten kannattaa ehkä samalla hieman vähentää mausteiden määrää.

* Pikkuleivistä saa gluteenittomat korvaamalla vehnäjauhot 3 dl:llä kaurajauhoja ja 1 dl gluteenitonta jauhoseosta.

* Voit tehdä taikinapötköt pakkaseen valmiiksi jo useampaa päivää tai muutama viikko ennen paistamista. Näin sinulla on aina pakkasessa valmiina taikina, kun mielesi uunituoreita pikkuleipiä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitkeät piparkakku-valkosuklaakeksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *