Suklaapossu

Vadelma-suklaakakku

Tässä ihana kakku, jossa käytin edellä mainitsemaani täydellisen mehevää suklaakakkupohjaa. Täytteenä raikas vadelmamousse ja suklaaganachea. Voisinko sanoa, ettei tästä suklaakakku enää kovin paljon parane 🙂 Vein kakun töihin arvioitavaksi ja eipä se kovin kauaa pöydällä ehtinyt olemaan. Kakku sai kiitoksia mm. suklaisuudesta, joka ei ollut vadelman ansiosta liian hallitseva, mutta silti sitä oli sen verran, että se maistui hyvin 🙂 Kakun teosta on vierähtänyt jo tovi, mutta tässä tulee vihdoinkin ohje.

Muokkailin kakun ohjetta ja väsäsin uuden kakun vielä kuvien ottamisen jälkeen. Kuvissa olevassa kakussa täyte ei ole jähmettynyt tarpeeksi ja siksi kakku hieman aaltoilee sivuilta. Tein tämän jälkeen toisen kakun, johon laitoin ohjeessa mainitun määrän liivatetta. Täyte hyytyi hyvin ja sakku pysyi koossa ja eikä täyte pursuillut mihinkään. Eli ohjeessa mainituilla määrillä tulee nätimpi kakku 🙂

Sveitsiläinen marenki tekee täytteestä ilmavan moussemaisen. Marenki on todella helppo valmistaa, eikä aikaakaan kulu juuri muuhun kuin vatkaamiseen. Yleiskoneesta on tässä suuri apu, niin marengin voi laittaa siihen vatkautumaan sillä välin kun tekee muita valmisteluja.

Tein siis kakun kahteen otteeseen ensmäisen version täytteen jäädessä liian löysäksi. Halusin välttää liivatteen suurta käyttömäärää, mutta saada silti rakenteesta moussemaisen kevyen ja ilmavan. Laitoin ensimmäisellä kerralla täytteen joukkoon vain 1 liivatteen ja korvasin loput tarvittavat liivatteet maissitärkkelysjauhoilla. Aiemmin testaamallani mansikkaisella versiolla tämä toimi hyvin, mutta vadelmamousse jäi jostain syystä paljon paljon löysemmäksi..

Hmm. Toisaalta nyt kun tarkemmin miettii, niin en laittanut testaamaani mansikkamoussea kakun väliin, vaan jähmetytin sen avoimessa vuoassa. Mousse oli aivan ihanan ilmavaa ja rakenne hyvin hyytynyt, mutta silti suussasulava. Mieheni mainitsin maun muistuttavan kaupoissa myynneissä ollutta lapsuuden mansikkarahkaherkkua 🙂 Mutta nyt miein, mahtaakohan tuo vaikuttaa, että vadelmatäyte oli painavien suklaakakkukerroksien välissä ja hyytyminen tapahtui liian hitaasti, jolloin mousse ”imi” kakusta jotain joka esti hyytymisen.. Heh, tällaista mietintää tällä kertaa..

No, laitoin kuitenkin uuden kakun tekeille ja tällä kertaa täytteeseen tarpeeksi liivatetta. Nyt mousse hyytyi hyvin. Kuorrutteen tein jälleen lisäämällä glukoosisiirappia suklaa-kerman joukkoon. Tuo kuorrute ihanan kiiltävä ja makukin sai paljon kehuja.

Vadelma-suklaakakku 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja: Mehevän kostea suklaakakkupohja

Täyte I (suklaaganache): 75 g tummaa (50%) suklaata 0.75 dl kuohukermaa 2 tl vaaleaa siirappia

Täyte II (vadelmamousse): 60 g valkuaista (n. 2 valkuaista) 1.25 dl sokeria 2 dl paseerattua vadelmasosetta (n. 300 g kokonaisia vadelmia ennen paseeraamista) 2 rkl maissitärkkelysjauhoja 2 rkl vettä 1.5 dl Floran vispikermaa 4 liivatelehteä 3 rkl kuumaa vettä

Kuorrutus: 150 g tummaa (50%) suklaata 1.25 dl kuohukermaa n. 1 rkl glukoosisiirappia

Koristeluun: Esim. suklaalastuja, -rouhetta yms. Tai vaikka tuoreita vadelmia

Ohje: Tee pohjan taikina erillisen ohjeen mukaan (sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa. Kaada taikina voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin tunti tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa.) Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi kerrokseksi.

Tee täyte I. Laita 75 g suklaata ja 0.75 dl kuohukermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon vielä vaalea siirappi. Levitä suklaaseoksesta puolet alimmaksi tulevan kakkupohjan päälle ja saman verran keskimmäiselle kakkupohjalle. Laita pohjan sivuun odottamaan vadelmamoussen valmistamisen ajaksi.

Tee täyte II eli vadelmamousse. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä kunnes vadelmasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.

Kun vadelmasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokerimetallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen vadelmasoseeseen. Lisää vadelmasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen.

Laita ensmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään, tukevan aluspahvin päälle. Kakusta tulee korkea, joten matalan kakkuvuoan reunat on hyvät vuorata reunakalvoilla. Korkealaitaisempaa irtoreunavuokaa käytettäessä riittää vuoan sisäreunojen kevyt voitelu. Kaada puolet täyteestä pohjan päälle. Laita päälle toinen pohjalevy. Kaada loput päälle täytteestä ja laita päälle viimeinen pohjapala. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi.

Kun täyte on jähmettynyt, tee kuorrute. Kuumenna 1.25 dl kermaa mikrossa ja sekoita joukkoon 150 g rouhittua suklaata, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vielä glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta älä niin paljon, että siitä tulee vaikeasti levitettävä. Jos seos ehtii jähmettyä liikaa, voit lämmittää sitä uudestaan mikrossa muutaman sekunnin ajan. Kakun on hyvä olla kuorrutuksen ajan ritilän (esim. tiheähkö uuniritilä tai vastaava) päällä, jossa ylimääräiset suklaat valuvat ritilälle eivätkä sottaa lautasta (toinen vaihtoehto on laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet, jotka nostetaan pois kuorrutuksen jälkeen) Jos käytät ritilää, niin nosta tässä vaiheessa kakku aluspahveineen kahdella kakkulastalla ritilän päälle. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille palettiveistä avuksi käyttäen, anna ylimääräisen suklaan valua ritilän alas ja nosta kakku aluspahveineen tarjoilulautaselle (tai poista leivinpaperisuikaleet). Jähmetä jääkaapissa vähintään tunti. Koristele haluamallasi tavalla. Ota kakku huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen tarjoilua, niin suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.

Tällaiselta tuo yllä olevalla ohjeella tehty kakku näyttisisältä. Ja kyllä, kännykällä otettu todella surkea kuva huonossa valossa.. Mutta eipä se makua huonontanut 😉

Tässäkin kuvassa näkyy tuo ikävästi välistä pursuava liian löysä täyte, mutta ohjeessa asia on korjattu eli täyte on kiinteämpää ja lopputulos paljon paljon kauniimpi 🙂 Ja aivan yhtä herkullinen 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vadelma-suklaakakku

Anonyymi

Suklaa ja vadelma on täydellistä yhdessä 🙂

Taru

Aivan ihana! Voiko muuta enää sanoa… täydellisen näköinen, nams ;D

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Kakku oli kyllä ihan parhaimmasta päästä. Siinä oli sopivasti kaikkea. Ja vaikka töissä mikään leivonnainen ei kovin kauaa säily, tämä taisi kadota ennätysnopeudella 🙂

Drägonflai

Vadelman ja suklaan liitto on rikkumaton! Esteettinen ja mehevän näköinen kakku, kelpaisi tarjoilla kelle tahansa! ^^ Suklaan ystävänä niin saattaa käydäkin 😉

Suklaapossu

Kiitos 😀 Suklaa on mainio leivontakumppani muutenkin, mutta eipä vadelma sitä yhtään pahenna, päinvastoin 🙂 Leivoskelin taas nyt viikonlopun aikana lisää samalla yhdistelmällä parikin erilaista juttua ja kyllä taas maistui.. Jos vain suklaahammasta kolottaa, niin tätä ohjetta kannattaa ehdottomasti kokeilla 🙂

Anonyymi

MItä öljyä kakkupohjassa käytit?

Tuossa reseptissä täyte kohdassa oli nämä:
75 g tummaa (50%) suklaata
0.75 dl kuohukermaa
2 tl vaaleaa siirappia

mutta ohjeessa ei kerrottu miten näitä käytetään (?) 😀 Kuuluko ne edes tähän kakkuun? 😀
tämä voisi olla hyvä kakku äitienpäiväksi.. :p

Suklaapossu

Oon käyttänyt pohjassa rypsiöljyä, kirjoittinkin samantein tarkennuksen tuonne ohjeeseen. Hyvä huomio tuon täytteen osalta! Kuin se sieltä olikin jäänyt pois. Eli kyllä, nuo aineet kuuluvat myös kakkuun. Eli vadelmatäytteen alle tulee ohut kerros suklaaganachea. Korjailin ohjetta tuon osalta ja kirjoitin samalla pari muutakin tarkennusta. Kiitos vielä tarkkasilmäisyydestä 🙂 Tämä on tosi tosi herkullinen kakku ja voin lämpimästi suositella koittamaan sitä 😀

Anonyymi

Voiko kakun tehdä 24cm vuokaan? vai onko liian suuri? Jos voi niin tarvitaanko silloin tuota reunakalvoa? =)

Suklaapossu

Kakun voi hyvin tehdä 24 cm vuokaan. Koska taikinaa on ohuemmalti, pohjan kypsynee silloin nopeampaa, joten paistoaikaa kannattaa tarkkailla hyvissä ajoin ja tehdä tikkutesti kun pinta ei heilu ja kakku tuntuu kiinteältä.

Kuinka korkeat reunat vuoassasi on? Tuon 20 cm kakun korkeus taisi olla likemmäs 10 cm, eli 24 cm vuoassa korkeus olisi silloin 7 cm kieppeillä.. Jos vuoan laitojen korkeuden riittäminen epäilyttää, voi reunoille laittaa vaikka leivinpaperin suikaleet tuomaan hieman lisäkorkeutta. Toisaalta kakkua kootessa päällimmäiseksi tulee kakkupohja eli riittää, kun täyteosuus jää reunan alapuolelle. Useimmissa 24 cm vuoissa korkeus siis pitäisi riittää eikä reunakalvoa näin tarvittaisi.. Kerrotkos miten kävi? 🙂

Anonyymi

Tein eilen kyseisen kakun ja tänään kuorrutin! Oli kyllä varsinainen prosessi.. ;D Korkeus oli juuri passeli, haastetta tosin oli saada palat ehjinä kakkua kootessa, kun olivat hieman ohuempia ja kiireen vuoksi kakku ei ehtinyt täysin jäähtyä leikatessa. 🙂

Suklaapossu

Hihi, pientä lisäjännistystä elämään 😉 Mukava kuulla, että korkeus oli sopiva, vaikka kokoamisen kanssa saikin taistella.. Toivottavasti kakku myös maistui 🙂 Mukavaa kevään jatkoa!

Inka Ahonen

Kärsiikös kakku jos tekee jo edellisenä päivänä vamiiksi?

Suklaapossu

Kakun voi tehdä hyvin edellisenä päivänä valmiiksi. Näin mautkin ehtivät tasaantumaan ja kuorrutekin jähmettyä. Pohja kuitenkin kannattaa tehdä jo vuorokautta ennen täyttöä, niin se leikkaantuu ja pysyy kasassa helpommin. Kivoja leivontahetkiä 😀

Chili

Moikka! Kakku näyttää ihanalle, olisi tarkoitus viikonloppuna sellainen leipoa 🙂 Monelleko hengelle kakku sinusta riittää? Riittääkö yli 10:lle hengelle?

Suklaapossu

En näimmä ehtinyt enää vastailemaan ennen viikonloppua.. Meni kaikki ylimääräinen aika oman tytön juhlien järjestelyissä.. No, mites kakun kanssa kävi? Maistuiko? Jäikö paljon yli? Se on tosiaan parempi varautua kunnolla, sillä mikään ei ole sen ikävämpää kuin jos kakku loppuisi kesken 😉 Mahdollisista jämistä voi sitten nauttia vielä pari päivää juhlien jälkeenkin 🙂 Toivottavasti oli mukavat ja herkulliset juhlat! 😀

Chili

Kiitos vastauksesta! Teemme varuilta puolitoistakertaisella ohjeella kun juhlaväessä on seassa paljon nuoria miehiä joten ei ole varmuutta päteekö ns 1-2 kakkupalaa per henkilö heidän kohdallaan 😀 Kiitos!

Suklaapossu

Moikka! Kiitos Chili 🙂 Kakusta riittää kyllä yli 10:lle. Ellei sitten joukossa ole kakkujen suursyömäreitä 😉 Arvioisin kakun riittävän keskimäärin 15 hengelle, riippuen muusta tarjottavasta ja tarjoiluhetkestä (siis onko esim. syöty kunnon ruoka ennen kakku vai onko kakku osa kahvitarjoilua). Olisi kiva kuulla, miten kakun kanssa teillä kävi eli paljonko meni 🙂 Ihanaa herkutteluhetkeä 🙂

Pirita A

Hei, Voiko tämän maissitärkkelyksen korvata perunajauhoilla? Olen etsiskellyt jo tovin hyviä vadelmamousse vaihtoehtoja syntymäpäiväkakun väliin, onko tämä täyte ennemmin sellainen ns. ilmava kuin tuhti? Ja voinko sekaan laittaa osittain survottua mansikkaa, onko sama hyytyminen tiedossa 😀 aina pelottaa etukäteen nämä liivatteet kun "muutamaan" kertaan on vähän vajaaksi jäänyt. Kiitos jo etukäteen 🙂

Suklaapossu

Hei Pirita 🙂 Tämä täyte on enemmänkin ilmava, sellainen ihanan moussemainen 🙂 Valitettavasti en ole testannut maissitärkkelyksellä, enkä uskalla luvata että se toimisi. Toisaalta ainakaan näin äkkiseltään mietittynä ei tule mieleen mitään estettä sen käytölle.. Jos haluat ottaa varman päälle, niin voin suositella tätä ihanan ilmavaa moussea (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/mansikkamousse-taytekakkuun.html), korvaa vain mansikkasose paseeratulla vadelmasoseella, ja lisää joukkoon 0.5 tl liivatejauhetta 🙂

Tita

Tein tätä kakkua , aivan ihanaa! Keskimmäinen tytär vei tätä ystävälleen maistiaisiksi ja nyt hänen äiti tilasi tällaisen �� Eli hyvää on ��

Suklaapossu

Vau, voi kun ihana kuulla Tita, että sait tästä tilauskakunkin!!! Herkkua tämä kyllä on, sitä en voi kieltää 😛

Anonyymi

Moikka! Ihana kakku! Pakko testata, nam. Onnistuisiko kakusta tehdä naked cake? Onko täyte riittävän jämäkkää? Kiitos jo etukäteen ��

Suklaapossu

Moikka! Kiitos 😀 Tämä on tosi herkkua, suosittelen testailemaan! Tuo täyte on melko löysää ennen hyytymistään, mutta jos ensin hyydyttää kakun reunavuokaa käyttämällä, niin naked cake onnistuu ainakin niin 🙂

Anonyymi

Kakku vaikuttaa ihanalta! Nyt Naked cake aiheesta. Minua kiinostaa myös naked cake versio lähinnä lookkinsa puolesta.Tarkoititko viimeisimmässä kommentissasi että siis kokoaisi kakun kerrokset irtopohjavuokaan ja jättäisi hyytymään? Kaipa tuo onnistunee 🙂

Suklaapossu

Juuri noin 🙂 Eli kokoaa kakun joko irtopohjavuokaan tai sitten suoraan tarjoilulautaselle irtopohjavuoan reunaosien sisäpuolelle ja antaa hyytyä siellä 🙂

Kakusta tulee irtoreunavuoan reunaosien sisään hyydytettäessä suunnilleen tämän näköinen https://suklaapossu.blogspot.fi/2016/06/raikas-raparperi-mansikka-nakukakku.html (mikäli tekee täytettä hieman enemmän ja laittaa täytettä myös päällimmäisen kerroksen päälle).. 🙂

roosa- maria

Hei! Monellako kerron jotta riittää 25 hengelle? Jotta tulee korkea, teenkö 24 vai 26cm vuokaan:)))

Suklaapossu

Heippa. Pahoittelen pitkää vastausaikaa! Noin isolle porukalle tekisin kakun jopa 1.66-kertaisena. Pienempään vuokaan tehtynä siitä tulisi hieman korkeampi, mutta taikina ei välttämättä mahdu korkeutensa puolesta nousemaan tuossa 24 cm vuoassa. Vai kuinka korkeat laidat vuoassasi on? Mikäli ei normaalivuokaa korkeammat, tekisin suosiolla noin ison taikinan 26 cm vuokaan varmistaen, että sen reunat ovat tarpeeksi korkeat.

Riittoisuus toki riippuu myös muiden tarjottavien määrästä ja syöjien syömishaluista (esim. onko joukossa paljon lapsia vai suurin osa aikuisia). Jos tarjolla on paljon muutakin, myös 1.33-kertainen annos riittänee 24 cm vuokaan tehtynä. Tuo kakkupohja on kuitenkin melko tuhti, joten sitä ei ehkä santsata niin paljon kuin normikakkua.

Pienenä selityksenä: Nuo 1.33- ja 1.66 -kertoimet muuten tulee siitä, että mehevän suklaakakkupohjan 1-kertaisessa annoksessa on 3 munaa, jolloin ne on helpointa kertoa aina kolmanneksella 🙂 Mutta kertomisen voi toki tehdä myös esim. luvulla 1.5, jolloin laittaa taikinaan reilun neljän munan sijasta vain 4 kokonaista munaa. Siis jos haluaa tehdä vaikka noiden vaihtoehtojen välistä 🙂

Kakkukokeilija

Hei! Vaikuttaa herkulliselta! Mitä mieltä olet, onnistuuko sokerimassakuorrutteen käyttö tässä suklaakuorrutteen sijasta? Kutkuttaisi kokeille sokerimassakuorrutetta + pitsikuviota. Ja tässä olisi ihanan kuuloinen sisällys kakulle.

Suklaapossu

Heippa Kakkukokeilija! 🙂 Ja pahoittelen, että vastaus tulee vasta nyt (sairasteluiden takia). Tuo sisällys on kyllä tosi hyvä, kuorrutteesta riippumatta. Sokerimassakuorrutetta voi siis toki käyttää tässä kakussa, lopputulos on vain hieman makeampi kuin suklaakuorrutteella. Vai ehditköhän jo leipoa kakun? 🙂

Anonyymi

Mä en nyt ihan ymmärrä miksi puhut kahdesta eri asiasta tässä ohjeessa.. ranskan kermasta et ole missään vaiheessa maininnut ja sitten se on yhtäkkiä teko-ohjeessa.. todella sekavaa.

Suklaapossu

Ohje-osion ranskankermat sun muut viittasivat kakkupohjan tekemiseen, jonka ainesosat löytyvät erillisestä postauksesta, johon pääsee mm. "Mehevän kostea suklaakakkupohja"-linkistä. Lisäsin linkin myös ohjeen alkupuolelle, toivottavasti on nyt selkeämpi 🙂

Sannuska

Hei! Ihanan näköinen kakku, teitkö vadelma soseen tuoreista vai pakastetuista marjoista, vai käytitkö sosetta? Kiitos vastauksesta!

Suklaapossu

Hei Sannuska 🙂 Tein vadelmasoseen pakastevadelmista. Keittelin vadelmia ensin pienen pienessä vesitilkassa parin minuutin ajan, jonka jälkeen painelin siivilän läpi ja jatkoin muutoin ohjeen mukaan 🙂 Tämä oli ihana herkkukakku, suosittelen testailemaan! 🙂

Jonsku

Ihanan näköinen kakku! Olenkin testannut tuota suklaakakkupohjaasi ja se sai hurjasti kehuja. Nyt olen saanut pyynnön mansikkaisesta suklaakakusta ja ajattelin, että voisin kokeilla tätä täytettä vaihtamalla vadelmat mansikoihin. Luuletko, että onnistuu lennosta vai pitäisikö jotain muita mittasuhteita muuttaa? Minkä kokoiseen vuokaan kakku olisi mielestäsi hyvä mitoittaa, jotta se riittäisi 20 hengelle? Kovasti kiitoksia jo etukäteen!!!

Suklaapossu

Heippa Jonsku! Pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt näin kauan. Työkiireet ovat näimmä vieneet muistini, sillä luulin jo aivan vastanneeni.. Vastaukseni ei ehkä tule enää ajoissa, mutta yritän kuitenkin. Eli mansikat ovat sen verran miedon makuisia, että niistä ei välttämättä irtoa tarpeeksi makua tällä ohjeella. Aavistuksen voimakkaamman makuisen täytteen saat esim. tällä mansikkamousseohjeella https://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/mansikkamousse-taytekakkuun.html . Vaikka tuokin toki on melko mieto. Toki täytteen joukkoon voi heitellä vaikka siivutettuja mansikoita 🙂 Miltä kuullostaa? 🙂

Kakkupohja on normaalia sokerikakkupohjaa tuhdimpi, joten n. 22-24 cm vuokaan tehty kakku riittänee. Riittoisuus on toki kiinni myös syöjien kakkuhimokkuudesta 🙂

Anonyymi

Hei! Suunnitelmissa olisi tehdä perus kermakakku, jossa suklaakakkupohja ja välissä sinun vadelmatäyte. Suklaatäytteen jättäisin pois ja kermapursotukset reunoille. Onko vadelmatäyte riittävä 4-6 munan kakkuun ja kahteen kerrokseen? Vai pitäisikö tehdä puolitoista tai kaksinkertaisena? Makua mietin, kun haluaisin että vadelmatäyte maistuisi voimakkaasti, ei pliisuja makuja 🙂

Suklaapossu

Heippa! Varmistan vielä, tarkoitatko tuolla suklaakakkupohjalla kaakaolla maustettua 4-6 munan sokerikakkupohjaa? Jos näin on, niin tekisit kakun luultavammin n. 24 cm vuokaan? Tällöin tätä vadelmamoussea olisi hyvä tehdä 1.5-kertainen annos, jotta sitä tulisi samanpaksuiset kerrokset kuin tähän vadelma-suklaakakkuun 🙂

Vink, vink: Blogista löytyy muuten toinenkin vadelmamoussetäyte, johon ainakin itse tykästyin kovin https://suklaapossu.blogspot.fi/2017/03/vadelmainen-seminakukakku-70.html 🙂 Siihen saa lisää vadelmaisuutta, kun levittää kakkupohjien päälle ohjetta reilummin vadelmasosetta.

Mikäli tekee vadelmamoussen tällä vadelma-suklaakakun ohjeella ja jos kaipaat reilusti vadelman makua, kannattaa vadelmasosetta tehdä enemmän ja levitellä ylimääräiset suoraan kakkupohjan päälle 🙂

jonde

Moikka!
Valmistin pohjan gluteenittomana pakastimeen odottamaan viikonloppua 🙂
Suurensin määriä 1,44-kertaiseksi 24cm vuokaan kinuskikissan vuoan suurennusohjeiden mukaisesti.
Hyvin onnistui ja oli oikein kostea ja herkullinen, pääsin maistamaan kun tasoitin kovin keskeltä kohonnutta kakkua 🙂
Lasten tuplasynttärijuhlat tulossa ja hommaa siis riittää, niin teen mahdollisimman paljon esivalmisteluja.
Olen tehnyt aiemmin pohjan tällä sun samalla ohjeella ja siihen päälle after eight-päällisen, sun ohjeella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/after-eight-juustokakku/. Se jäi mielestäni kaipaamaan kostutusta. Mites tämän vadelmatäytteen kanssa, kostutitko itse ollenkaan? En ainakaan huomannut että ohjeessa olisi neuvottu!

Suklaapossu

Moikka jonde! Itse en ole kostutellut tuota Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa koskaan mitenkään, en tämän vadelmatäytteenkään kohdalla. Omaan makuuni tämä kakku oli kuitenkin tarpeeksi kostea, mutta jos tykkää märemmistä kakuista, niin pohjaa voi toki kostutella hieman esim. maidolla tms. Tuli vielä mieleen, että voiskohan juuri tuo gluteenittomuus vaikuttaa mehevyyteen? Teitkö myös sen after eight-kakun gluteenittomana?

jonde

Moikkamoi! Kiitos vastauksestasi, tsekkasin sen nopeasti ennen kuin aloin täyttämään kakkua. Ja nyt kun muistin niin tulin kiittämään ja kertomaan miten kävi. Kostuttamatta meni tarjolle ja oikein onnistuntu, mehevä ja tuhti olikin, siis ihana!
After eight – kakun tein normina, mutta laitoin täytettä vain päälle, en yhtään väliin….
Ja tämän vadelmakakun tein gluteenittomana, ja maistui hyvin, myös nuo keliaakikko raukat mussuttivat mielissään ja hehkuttivat että ennennäkemättömän hyvää <3 Kiitokset vielä huippureseptistä!

Hannah

Hei. Olen suunnitellut tekeväni kyseisen kakun vkonloppuna poikani synttärijuhliin. Haluaisin tehdä kakun ns.nakukakkuna, onnistunee varmaan täytteiden osalta? Puhuit ohjeessa töytteiden lisäämisestä: eli ensin suklaatäyte kakkupohjan päälle ja sitten paksu kerros vadelmamoussea? Kiitos vastauksestasi!

Suklaapossu

Hei Hannah! Ja pahoitteluni, että huomasin vastata vasta nyt. Juhlanne onkin jo juhlittu, mutta olitkin ymmärtänyt oikein täytteiden lisäämisen eli ensin pohjan päälle tulee suklaa ja sitten sen päälle mousse. Toivottavasti kakku maistui 🙂

Julianna

Moikka!
Minulla olisi suunnitelmissa tämän kaltainen vadelma-suklaakakku vadelmamoussella, mutta kakussa ei saisi olla liivatetta. Voiko tätä ohjetta muokata jotenkin tai onko sinulla vinkkiä samantyyppisestä moussesta ilman liivatetta?

Suklaapossu

Moikka Julianna! 🙂 Liivattettomia täytteitä voi hyydyttää esim. vegegelillä, mutta harmittavasti mulla ei ole vielä siitä niin paljon kokemusta, että osaisin neuvoa miten se sopii tähän täytteeseen. Jos kaipaat juuri vadelmaäytettä, niin blogista löytyy yksi liivatteeton vadelmamoussen ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/liivatteeton-raikas-vadelmatayte/ Täytteen koostumuksen ovat erilaisia. Olisiko tuo sellainen mikä kiinnostaisi? 🙂

Kakku

Hei! Aloin sellaista kyseleneään että teen sunnuntaiksi synttäreille tätä kyseistä kakkua, vieraita olis tulossa n. 15-20 ja paljoa ei ole muuta tarjottavaa. Mitä olet mieltä jos teen 24cm vuokaan riittääkö ohjeiden kertominen 1.33x vai tuleeko liiab korkea? Myös isompi kakkuvuoka on kaapissa. Kiitos jos ehdit vastaamaan 🙂

Suklaapossu

Hei Kakku 🙂 Kertominen 1.33:lla riittää oikein hyvin, mikäli juhlijoiden joukossa ole montaa kakkujen suursyömäriä 😉 Kakkupohja on kuitenkin sen verran tuhti, ettei tällaista kakku tule santsattua samalla tavalla kuin perussokerikakkupohjaista kakkua. Kakusta tulee melko korkea, mutta toisaalta korkea kakku on yleensä aika näyttävä ilmestys 🙂 Jos kakusta haluaa hieman matalamman, kakkupohjan voisi tehdä 1-kertaisena, mutta täytteen ja kuorrutteen 1.33-kertaisena. Tuonkin kokoisen kakkupohjan pystyy hyvin leikkaamaan 3 osaan ja riittoisuus on samaa luokkaa.

Omppu

Moikka, Yleensä teen kakut mutu tuntumalla silmäillen useita eri ohjeita mutta nyt päätin testata tätä ilman omia muutoksia. Valitettavasti kakussa ei maistunut vadelma käytännössä ollenkaan. En tiedä johtuiko vadelmistani vai kuun asennosta mutta suklaa hallitsi kokonaisuutta. Täyte voisi toimia paremmin jos vadelmasosetta ei hyydytetä maizenalla ensin ja vadelmien määrän voisi tuplata. Lisänä kokonaiset vadelmat täytteen seassa tai jopa oma kerros vadelmahyytelöä voisi tuoda lisää makua suklaan rinnalle.

Vinkkinä muille, vaikka ohjeessa ei taideta mainita pohjan kostuttamisesta, suosittelen sitä oman kokemukseni pohjalta. Vaikka kakkupohja onkin tosi mehevä, kosteus katoaa jonnekin.

Koostumukseltaan kakku oli kyllä oikein hyvä, ihanan keveä mousse ja tuhti kakkupohja. Ehkä ensikerralla onnistuu paremmin 🙂

Suklaapossu

Moikka Omppu! Tuo on totta, että kakku on melko suklaavoittoinen, vaikka vadelmankin pitäisi maistua. Itse lisäisin vadelman makua levittämällä kakkupohjan päälle reiluhkon kerroksen vadelmasosetta suklaan sijasta. Tällöin myös pohjat kostuisivat entisestään ja mahdollinen liika suklaisuus taittuisi.

Täytteeseen tulevan maissitärkkelysjauhojen käytön olen myöhemmissä kokeiluissani todennut turhaksi, sillä se syö makuja, eikä liiemmin jähmetä täytettä enempää. Vaikka tykkäsin (ja monet muut ovat tykänneet) tästä kakusta paljon juuri tällaisenaan, juuri tuon maissitärkkelysjauhon jättäisin pois. Ja ehkä kokeilisin mielenkiinnosta vadelmasosetta kakun sisään suklaaganachen sijasta.

Ensimmäinen ja viimeinen kerta

Hirveän työläs kakku. Kakunpohja tuolla ohjeella on ihan katastrofi. Pohja hajoaa, kun sitä ei voi yhtään nostella herkän koostumuksen vuoksi, joten joutui palasina laittamaan vuokaan täyttövaiheessa. Jos en olis tehnyt 3 eri pohjaa,niin kakku ois jööny valmistamatta,koska kaikki pohjat hajosi atomeiksi. Tuo ohjeen moussemäärö ei riitä mitenkään,joten sitäkin on tehtävä reilummin. Kakku ei maistunut juuri miltään,vaikka siihen laitetaan vaikka mitä aineksia. Kostutin kakkua,vaikka ohjeessa ei sitä neuvota tekemään,niin silti se on liian kuiva töytekakuksi,vaikka pohja on olevinaan mehevä. Olisi saanut kostuttaa reilusti,kun moussehan ei kosteutta anna. Paljon olisi ohjeessa paranneltavaa,joten ei tule toista kertaa tehtyä eikä kyllä voi suositella kellekään kokeiltavaksi. Parempaa kakkua saa muilla ohjeilla,joten välttäkää tätä ohjetta.

Suklaapossu

Hei ”Ensimmäinen ja viimeinen kerta”! Aika erikoista, että tuo pohja hajosi käsiisi. Annoithan sen jäähtyä kokonaan? Entä mahdoitko paistaa itä hieman liian pitkään? Tuo pohja on ollut jo vuosien ajan todella tykätty ja se on oikein tehtynä mehevä. Hassua, ettei täyte riittänyt, sillä ainakaan itselläni ei ole ollut siinä ongelmia. Varmistan vielä, mutta käytit varmaan ohjeessa olevaa 20 cm vuokaa, etkä isompaa?

Kakku on melko suklainen. Vadelman maku on kakussa mieto, ja sitä saisi lisäämällä joukkoon vaikka kokonaisia vadelmia.

SR

Hei!
Aivan ihanan kuuloinen resepti taas sinulta! Onnistuuko suklaaganachessa vaalean siirapin vaihto tummaan? Vaaleaa kun ei kaapeista löydy. Onko tässä käytetty vaaleaa maun vai rakenteen vuoksi?
Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

Suklaapossu

Hei SR! En ole koskaan kokeillut lisätä tummaa siirappia suklaan joukkoon, mutta voisin kuvitella sen toimivan. Toki siirapin voisi tässä tapauksessa jättää suklaaganachesta kokonaan myös pois, sillä sitä tulee vain kakun väliin. Siirapin tarkoitus on antaa suklaalle kiiltoa ja hieman pehmeyttä.

Olen saanut myös useammaltakin lukijalta kuulla, että vadelma ei maistu tässä tarpeeksi, vaan kakku on liiankin suklaavoittoinen. Jos kaipaa enemmän vadelman makuista kakkua, kannattaa vadelmamoussesta jättää maissitärkkelys kokonaan pois ja lisäksi laittaa kakkuun ohjetta enemmän vadelmaa. Vadelmat voisi lisätä vaikkapa kokonaisina suoraan moussekerroksen päälle.

SR

Voi kovasti kiitoksia sinulle vastauksesta ja noista parannusehdotuksistasi! Täytyypä kokeilla noilla vinkeillä. 👌Kävinpä ostamassa vaaleaa siirappiakin, joten en tällä kertaa kokeile tuota tummaa 🙂
Aurinkoista kesää sinulle!

Suklaapossu

Kiitos, kuten myös sinulle ihanaa kesää! 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *