Hyvinvointi

Outoa painetta selässä? Syy saattaa löytyä nikamalukosta, joka uusiutuu helposti – näin siitä pääsee eroon

Selän fasettilukko aiheuttaa selkään paineen ja kiristyksen tunnetta. Akuuttiin kipuun voi saada nopeankin avun nikamamanipulaatiosta, mutta ongelma palaa nopeasti, jos vaivan juurisyytä ei selvitetä.

Kun selässä tuntuu ikävää painetta tai lapojen välissä kiristää, kyseessä voi olla selän pikkunivelten toimintahäiriö eli fasettilukko.

Fasettilukko on harmiton mutta viheliäs riesa. Lukko vaivaa lähes jokaista jossain vaiheessa elämää, kertoo selkävaivojen hoitoon erikoistunut Pasi Pulkkinen SelkäFixistä.

Lue myös: Selkäkivut katoavat usein itsestään, mutta yksi karhunpalvelus on syytä välttää

Selkärangan jokainen nikama yhtyy toiseen nikamaan fasettinivelen avulla. Ylempi nikama liikkuu aina alemman päälle. Esimerkiksi eteenpäin kumartuessa selän jokaisen nikaman pitäisi kääntyä eteen. Kun selässä on fasettilukko, näin ei tapahdu ja selkä taipuu huonosti.

Lukko syntyy, kun nikama on virheasennossa ja fasettinivelet puristuvat yhteen. Nikamien välissä kuuluisi olla nesteaineenvaihduntaa, mutta se sakkaa puristuksen vuoksi.

”Nikamat pystyvät kääntymään vain tietyn määrän. Jos nikamiin kohdistuu puristusta ja ne ottavat yhteen, nikamat voivat ikään kuin kuivahtaa kiinni toisiinsa”, Pulkkinen selittää.

Toisiinsa lukkiutuneet nikamat voivat aiheuttaa entistä enemmän kipua.

”Jos nikamat eivät liiku, pienet lihakset nikamien välistä eivät saa liikettä. Syntyy lihaskramppeja, jotka aiheuttavat lisää paineen tunnetta selkään”, Pulkkinen sanoo.

Samalla selän lihakset jännittyvät, kipu ja särky leviävät isommalle alueelle ja selkä voi jäykistyä entisestään.

Lue myös: Keppijumppa parantaa kehonhallintaa, lisää lihasvoimaa ja vie jumit mennessään – katso ohjeet 4 minuutin helppoon treeniin

Lukkojen napsautteleminen auttaa vain hetkeksi

Fasettilukko voi tulla esimerkiksi äkillisen, hallitsemattoman liikkeen tai ulkopuolisen voiman aiheuttamana. Tavallisesti sen aiheuttaa kuitenkin vartalon kehno asento.

Pulkkisen mukaan nikamalukon voi hoitaa nopeasti napsauttelemalla sen auki manipulaatiolla. Ammattilaisen tekemä napsauttelu auttaa kuitenkin vain hetkeksi.

”Ratkaisu on yhtä pitävä kuin ilman pumppaaminen reikiintyneeseen renkaaseen”, Pulkkinen sanoo.

Fasettilukko uusiutuu nopeasti, jos vartalon virheellinen asento palaa. Jotta lukoista pääsee eroon, virheasento täytyy korjata.

Lue myös: Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä

Fasettilukko aukeaa, kun virheasento korjataan

Yläselän lukossa syynä voi olla esimerkiksi se, että näyttöpäätteen ääressä työskennellessä selkä painuu kumaraan. Alaselän fasettilukko on yleisin fasettilukoista. Sen aiheuttaa lantion virheasento.

Pulkkisen mukaan lantion virheasento johtuu lihasten epätasapainosta. Useimmiten epätasapainossa ovat keskivartalon lihakset.

”Lihasten epätasapaino tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos treenaa pelkästään hauista eikä ojentajia, jossain vaiheessa kättä ei tahdo saada enää suoraksi.”

Lihasten epätasapainoon on useita syitä, kuten toispuoleinen urheilulaji tai työ, nukkuminen samalla kyljellä, vammasta toipuminen tai vaikkapa se, että oikeakätinen nojaa aina vasemmalle puolelle.

Kun kyljen alueella vain toinen puoli vahvistuu ja toiselta puolelta lihakset ovat lyhyemmät ja vahvemmat, epätasapaino vetää lantion toista puolta ylöspäin. Silloin toinen puoli jää alemmas ja lantio menee vinoon.

”Jos lantio on virheasennossa, selän alin nikama alkaa kääntyä ylös puristuen viereiseen nikamaan. Selkä ei ole suora, jos alin nikama on virheasennossa.”

Jos fasettilukko on toistuva ongelma, lihastasapaino on hyvä kartoittaa lääkärillä tai fysioterapeutilla. Tasapainon palauttaminen vahvistavilla liikkeillä on tärkeää.

”Jos ongelmaa ei korjaa, fasettilukko tulee aina takaisin”, Pulkkinen sanoo.

Lue myös Anna.fi: SI-nivel syynä alaselkäkipuun? 6 liikkeen lempeä jumppa voi auttaa – katso videolta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Outoa painetta selässä? Syy saattaa löytyä nikamalukosta, joka uusiutuu helposti – näin siitä pääsee eroon

Huolestunut fysioterapeutti

Tämä on juuri sellaista huuhaata, mistä me fysioterapeutit haluaisimme päästä eroon. Moni saa käsityksen, että selkävaivaa hoidetaan ensisijaisesti naksauttelemalla. Ymmärrän, että kyseessä lienee SelkäFix yrityksen mainos artikkelin muodossa, mutta ei tällaisia enempää kiitos.

Sami

Ex-selkävaivaisen näkökulmasta olisi hienoa, jos fysioterapeutit voisivat tätä asiaa edesauttaa. Valitettavasti näin ei ole ollut omalla eikä monen ystävänikään kohdalla. Ei edes useamman tunnetun ja suositellun fysioterapeutin kokemuksella. Annettujen hoitojen vaikutukset ovat olleet usein hyvin lyhytaikaisia, jos minkäänlaisia. Aktiivisena urheilijana tilanne oli henkisesti melko kuormittava. Itse lähinnä halusin uskoa paranemiseen, mutta se ei vienyt itse ongelmaa pois. Kun apua ei löytynyt, kävin kaikilla mahdollisilla asiantuntijoilla (TTH:t, TTL:t, fysioterapeutit, osteopaatit, fysiatri, ortopedi, lääketieteiden lisensiaatit jne.), joille vain lähetteen (tai muun avun) selkään liitttyen voi saada. Edes vikaa ei löytynyt, saatikka parannusta.

Nelisen vuotta selän pahenevaa oireilua ja lopulta yhden välilevyn pullistuman jälkeen löysin tieni Pasille (Selkäfixiä ei vielä tuolloin ollut olemassa). Heti ensimmäisen kerran jälkeen todella viheliäinen hermoperäinen kipu lähti pois eikä ole sen koommin vaivannut. Tuntui uskomattomalta päästä eroon siitä ”kertaheitolla”. Menikin aika kauan ennen kuin uskalsin luottaa, että se todella jäi historiaan.

Fysioterapia on varmasti hyvä ja toimiva työkalu, mutta ei mihin tahansa. Meillä valitettavasti lääkärikunta ei muuta hoitomuotoa tiedä kuin fysioterapian. Epäilen vahvasti, että omassa tapauksessa se vei asioita huonompaan suuntaan, kun puuttuvaa liikelaajuutta koetettiin löytää vääristä paikoista sen sijaan, että olisi ensin laitettu isot linjat kuntoon.

Kaikille alan asiantuntijoille (tai itseään sellaisina pitäville) suosittelen arvostelun sijaan vaihtamaan katsantokantaa oppimislähtöiseksi. Selkävaivaisia (ja muitakin vaivaisia) on valitettavasti koko Suomi pullollaan, joten työt ei tekemällä lopu.

Huoleton osteopaatti

Sanonpa minäkin mielipiteeni yli 40 vuoden kokemuksella selkäongelmien hoidossa. Olen osteopaatti ja fyssari, joka jälkimmäinen ammattitutkinto oli lähinnä pintapuolista tutustumista ihmiskehoon.
On aivan selvää, että rangan toimintahäiriöt ovat aina (siis aina) perussyy niska-hartia- ja selkäongelmiin poisluettuna anomaliat tai sairaudet sekä pitkälle edenneet rappeumamuutokset.
Akuutissa noidannuolessa perussyy on aina fasettilukko. Kroonisissa ongelmissa, joista niin suuri osa ihmisistä kärsii, on syynä nikamien välisten sidosrakenteiden lyhentyminen ja elastisuuden katoaminen. Ei mielestäni alkuunkaan lihasheikkoudet. Tämä siksi, että lihakset ovat alistussuhteessa nivelsiteiden sallimalle liikkeelle nikamatasolla. Eli lihas kykenee liikuttamaan nikamia vain niissä rajoissa, jotka nivelsiteet / -kapselit sallivat. Tämä sidoskudosten lyhentyminen aiheutuu yleensä siitä, että niveltä ei ole käytetty koko sen liikelaajudella pitkiin aikoihin, joka pulolestaan heikentää ja jumiuttaa lihakset. Myös syystä tai toisesta tullut nikamalukko, jota ei ole avattu aiheuttaa pidemmän päälle nivelsiteiden lyhentymisen ja ongelman kroonistumisen.
Lihasjumit ovat aina seurannaisilmiö, ei perussyy.
Fysioterapeutit eivät tätä ymmärrä koska he lähestyvät ongelmaa aina lihasperusteisesti. Sen sijaan, että fyssarit yrittäisivät päästä eroon näistä faktoista, olisi mielekästä avatua uudelle tietämykselle.

O.D

Ensinnäkin, olen huolissani että Pulkkinen hoitaa ihmisten selkäkipuja ilman asianmukaista koulutusta. Omat selkäkipukokemukset ja yksi anatomian kurssi eivät missään nimessä tee ammattilaista! Lisäksi minua askarruttaa tämä monessa kanavassa Pulkkisen hoitometodia ylistävä fanijoukko, aika paljon näkevät vaivaa kommentoidessaan ja puolustellessaan joka kanavassa hoitoa ollakseen oikeita asiakkaita.

Nimimerkillä Huoleton osteopaatti. Kerroit työskennelleesi 40 vuotta alalla, josta viimeisimpänä olet opiskellut fysioterapiaa? Osteopaatti on Suomessa verrattain uusi ammattinimike, eli ei ihan täsmää ajallisesti.. Kerroit myös tehneesi tuhansista hoidoista johtopäätöksiä; terveydenalan ammattilainen ei koskaan toimi oman pään mukaan, vaan näyttöperustaisesti, myös kuntoutuspuolella. Ihmisten terveydellä leikkiminen ja kokemusperustainen hoitaminen ei ole terveysalan etiikan mukaista.

Masa

”On aivan selvää, että rangan toimintahäiriöt ovat aina (siis aina) perussyy niska-hartia- ja selkäongelmiin poisluettuna anomaliat tai sairaudet sekä pitkälle edenneet rappeumamuutokset.
Akuutissa noidannuolessa perussyy on aina fasettilukko.”. Melko hurjia väittämiä. Olisiko esittää mitään tieteellistä pohjaa näille? En ymmärrä miksi osteopaattien ja fyssareiden täytyy väheksyä ja mitätöidä toisiaan. Ei anna kovinkaan hyvää kuvaa omasta ammattitaidosta. Molemmille varmasti löytyy paikkansa.

Lasse

Olen kärsinyt monta vuotta L4sen fasettilukosta. Kaikki terveysalan ammattilaiset kenellä voisi olla annettavaa, voisitko olla yhteydessä (lasse.vireni@gmail.com). Olen jumpannut, käynyt kirolla, fyssarilla ja osteopaatilla. Olen miettinyt arki ergonomiaa mutta aina jotenki homma pääsee uusiutumaan.

Huvittunut lukija

Hauska trollaus. Lieneekö itse jutussa nimetty Pasi Pulkkinen kirjoittanut 🙂

Huoleton osteopaatti

En ole Pasi enkä Pulkkinen. Olenpahan vaan hoitanut tuhansia rankaperäisiä ongelmia ja vetänyt niistä johtopäätökset. Asiakkaani ovat olleet opettajinani. Jos terapeutti ei kykene tutkimaan rangan segmentaalista liikkuvuutta joka tasolta joka suuntaan eikä normalisoimaan niitä niin eipä juuri ole syvällistä tietämystä selkäongelmista. Rangan vapaa synkroninen toiminta on kaiken perusta, jota sitten lihakset liikuttavat. Nivelside / -kapselirakenteet määräävät liikelaajuuden, jolla lihakset toimivat. Jäykkä nivel – lihasten työ muuttuu staattisemmaksi, joka pulestaan johtaa heikkenemiseen ja jumiutumiseen sekä rasvoittumiseen, joka on helposti nähtävissä esim. L-rangan multifiduksissa MRI-kuvantamisessa. Nivelsiderakenteet ovat sen verran tiukkaa kamaa, että ei niitä jumpalla hoideta. Etenkin rangassa, jossa massavenytykset helposti ohjautuvat jo liikkuviin niveliin ja jäykät eivät ole moksiskaan. Tämän vuoksi mobilisoinnin on kohdistuttava näihin segmentteihin.

meitsi

omat kokemuksen osteopaateista juuri niin yksipuolisia kun ’huoleton osteopaatti’ kirjoittaa. Tutkailtiin hetki selkää ja sit paineltiin. Kävin viidesti joka käynnin jälkeen parempi tunne selässä hetken mut seuraavana päivänä oireet takaisin. Viikon välein piti käydä näissä ”manipuloinneissa”. Tuli vähön sellainen rahastuksen maku.

yli 50 v. mies

Olen kärsinyt fasettilukoista jo yli kahdeksan vuotta. Etenkin rintarangan alueella olevat fasettilukot aiheuttavat hyvin voimakasta kipua kyljessä. Varsinaisen diagnoosin asiasta teki fysioterapeutti, jonka kerrotun kaltainen manipulaatio auttoi aina hetkittäin, mutta pysyvää apua siitä ei ole ollut. Itseäni arveluttaa nikamien toistuva naksauttelu, se tuskin on pitkällö aikavälillä hyväksi selälleni. Onko minun tyydyttävä tähän tilanteeseen vai onko tähän ongelmaan saatavilla pysyvää apua?

iituliini69

Minulla fs diagnosoi fasettilukon mutta kipu ei ole edellämainittua kiristävää kipua vaan lähinnä aaltomaisena tulevaa repivää kipua joka vaihtaa välillä puolta kyljeltä toiselle

Vanha kipeä asiakas

Älkää hyvät ihmiset menkö ”ammattilaiselle”, jonka ”metodi” pohjautuu YouTube videoihin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.