Siankärsämö voi puhdistaa haavoja ja auttaa liialliseen kuukautisvuotoon

Siankärsämöllä on pitkät perinteet rohtokasvina. Naisten rohdoksi kutsuttu lääkekasvi hillitsee voimakkaita kuukautisvuotoja ja lievittää virtsatietulehdusta.

Siankärsämö on pohjoisen pallonpuoliskon käytetyin lääkekasvi. Sen parantavista ominaisuuksista on tiedetty jo kauan. Siankärsämöä kutsuttiin sota-aikoina sotilaan rohdoksi, sillä sotilaat musersivat kasvin lehtiä haavoilleen ja laittoivat niitä kenkiensä sisään, jotta he pystyivät helpommin kävelemään pitkiä matkoja kipeillä ja haavaisilla jaloillaan.

Lue myös: Kärsitkö kivuliaista ja runsaista kuukautisista? Apu voi löytyä näistä yrteistä!

Antiseptisen vaikutuksensa vuoksi siankärsämö on tehokas hoito tulehduksiin ja kipuihin.

”Siankärsämöä on käytetty jo pitkään haavojen parantajana. Sillä on samanlaisia vaikutuksia kuin piharatamolla, eli se tyrehdyttää verenvuotoa ja ehkäisee tehokkaasti tulehduksia. Siksi siitä apua myös voimakkaiden kuukautisvuotojen hillitsemisessä”, kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo.

Naisten rohdoksikin kutsuttu siankärsämö auttaa paitsi kuukautisvaivoihin, myös virtsatietulehdukseen ja vaihdevuosioireiluun. Verenvuoto ja kuukautisvaivat pahenevat usein juuri ennen vaihdevuosia.

”Siankärsämö auttaa kuukautiskipuihin ja liiallisiin vuotoihin tehokkaimmin, kun sitä nautitaan teenä tai laitetaan kylpyveteen”, Piippo toteaa.

Siankärsämö puhdistaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa

Siankärsämöllä on monia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Se esimerkiksi alentaa verenpainetta ja verensokeria sekä parantaa aineenvaihduntaa ja helpottaa siten reumaattisia vaivoja. Siankärsämön sisältämät parkkiaineet hillitsevät ripulia. Sen lisäksi kasvi toimii kuumerohtona.

”Siankärsämöllä uskotaan olevan kehoa puhdistavia ja myrkkyjä poistavia vaikutuksia”, Piippo kertoo.

Siankärsämön lehtiä ja kukkia käytetään rohtotarkoituksessa. Lehdissä on runsaasti karvasaineita, jotka parantavat ruoansulatusta ja ruoan imeytymistä.

”Siankärsämön lehdet sopivat hyvin myös mausteeksi. Niitä voi silputa esimerkiksi voileivälle tai dipin sekaan. Kovat kukat sopivat paremmin rohdoksi. Siankärsämöstä voi valmistaa kylpyjä, voiteita ja kääreitä, jotka auttavat suonikohjuihin ja peräpukamiin”, Piippo toteaa.

Rohtokasvi saattaa aiheuttaa kosketusallergiaa

Siankärsämöt kasvavat niityillä ja peltojen ja metsien reunoilla ympäri Suomen. Kasvi viihtyy aukeilla paikoilla, koska se tarvitsee runsaasti valoa.

”Siankärsämöä kasvaa runsaasti myös asutuilla paikoilla. Monilla on siankärsämöä koristekasvina omalla pihallaan tai puutarhassaan. Jalostetut, eriväriset siankärsämöt ovat yleistyneet kovasti. Ihmiset eivät useinkaan tiedä, millaisesta kasvista on kyse, eivätkä sitä, että myös jalostettuja siankärsämöitä voisi käyttää lääkekasvitarkoituksessa”, Piippo muistuttaa.

Siankärsämö kuuluu mykerökukkaiskasveihin, joka on maailman toiseksi yleisin kasviheimo. Mykerökukkaiset voivat aiheuttaa monenlaista allergiaa, kuten kosketusihottumaa, mikä kannattaa pitää mielessä, kun rohtokasvia kokeilee.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Siankärsämö voi puhdistaa haavoja ja auttaa liialliseen kuukautisvuotoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X