Suhteet

Helena, 59: ”Ystäväni on alkanut manipuloida minua – miten saan hänet lopettamaan?”

Manipuloinnin kohteeksi voi joutua kuin huomaamatta. Siitä voi kuitenkin päästä eroon.

”Minusta tuntuu, että ystäväni on alkanut manipuloida minua. Olemme tunteneet muutaman vuoden ja olemme mielestäni läheisiä. Nyt huomaan, että hän onnistuu usein saamaan minut avukseen omiin hankkeisiinsa, vaikka en oikein haluaisi. Ahdistaa, kun hän saa minut suostumaan. En silti haluaisi menettää ystävyyttä. Miten saan hänet lopettamaan?” kysyy Helena, 59.

Lue myös: Miten manipulaattorin tunnistaa? 7 merkkiä saattavat paljastaa totuuden

Mikä avuksi, jos ystävä manipuloi? Psykologi Simo Levanto sanoo, että manipuloivan hyväksikäytön ja normaalin avun raja on häilyvä.

”On ihan tavallista, että pyrimme kaikissa ihmissuhteissa vaikuttamaan toisen käytökseen, tietoisesti tai tiedostamatta.”

Lue myös: Sinua saatetaan manipuloida tietämättäsi – tunnista 7 yleistä manipulointitekniikkaa!

Tämä ilmiö pätee, olipa kyse ystävyydestä, vanhemmuudesta, parisuhteesta tai työtoveruudesta.

”Turhaan ei puhuta vuorovaikutuksesta: vuoroin pyritään vaikuttamaan. Kun se on vastavuoroista, molemmat saavat siitä jotain. Manipulointi eroaa vuorovaikutuksesta siinä, että se on yksipuolista”, Levanto sanoo.

Ystävä manipuloi, mutta manipuloinnin kohde syyllistää itseään

Levanto kehottaa Helenaa suuntaamaan katseensa tilanteen syntyhistoriaan. Onko tästä ystävyydessä aina puuttunut vastavuoroisuus? Vai ollaanko siihen liu’uttu vähitellen? Ihmissuhteessa vallitsevat toimintamallit syntyvät niin, että se mikä alussa tuntuu olevan ok, tulee suhteen vuorovaikutuskuvioksi.

Kun toisen avuntarpeesta on tullut oletus, kieltäytyminen on aina vain vaikeampaa. Auttajasta voi alkaa tuntua siltä, että on itse syypää tilanteeseen, kun on toistanut sitä monta kertaa.

Puheeksi ottamisessa on riski

Helenan ei kannata syyllistää itseään, vaikka kokee ajautuneensa manipuloinnin kohteeksi. Sen sijaan hän voi ryhtyä määrittelemään omia rajojaan ja auttamisvalmiuttaan uudestaan. Siinä tosin joutuu ottamaan riskin, että ystävä suuttuu.

Ystävä ei nimittäin ole välttämättä ymmärtänyt tilannetta Helenan kannalta.

”Manipulointi ei aina ole tarkoituksellista. Jos aina auttaa kun pyydetään, kaveri ajattelee, että se varmaan sopii hänelle kun ei hän mitään sanonut.”

Jos Helena ottaa asian esiin hyökkäävästi ja ystävää syyttäen, tämän loukkaantuminen on todennäköistä.

Lue myös: Vaikeat ihmiset – näin pärjäät hankalien tyyppien kanssa ja vedät heille rajat

”Kun sen sijaan puhuu omasta kokemuksesta, se riisuu aseista paremmin.”

Levanto antaa esimerkin. Jos on joutunut tahtomattaan kaverin ilmaiseksi remonttiavuksi ja alkaa saada mittansa täyteen, voi sanoa: ”Olin neljä viikonloppua auttamassa sinua, mutta nyt en pysty tulemaan. Tulen uudestaan joku toinen kerta.”

Nosta kytkintä jos manipulointi ei lopu

Seurauksena on parhaimmillaan keskustelu, jossa molemmat oppivat ymmärtämään toisen näkökulmaa ja pystyvät muuttamaan toimintaansa.

Mutta jos ystävä syyllistää Helenaa eikä keskustelu muuta tilannetta, kyse voi olla tarkoituksellisesta manipuloinnista. Silloin on paikallaan miettiä, mitä hän itse saa sellaisesta ihmissuhteesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helena, 59: ”Ystäväni on alkanut manipuloida minua – miten saan hänet lopettamaan?”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.