Hyvinvointi

Pätkiikö muisti? Nämä kolme asiaa elintavoissasi voivat heikentää muistiasi

Kun muisti pätkii, kyse ei ole aina iäkkäänkään ihmisen kohdalla muistisairaudesta. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää näihin kolmeen asiaan omissa elämäntavoissa.

Muisti heikkenee iän myötä väistämättä, sillä ikääntyminen rappeuttaa aivot. Kyse ei kuitenkaan ole aina muistisairaudesta, vaikka muisti pätkii, muistaminen tuntuu mahdottomalta tai opitut asiat eivät pysy mielessä,.

Tilannetta kannattaa selvittää lääkärin kanssa, mutta ensin on hyvä tarkistaa nämä kolme asiaa omissa elintavoissa.

Saisiko muistin kuntoon pienellä elämäntapamuutoksella?

Lue myös: 10 helppoa tapaa parantaa muistia – ovatko nämä niksit jo käytössäsi?

1. Tarkista B12-vitamiinin saanti

Kun muisti pätkii, unohtelun syynä voi olla B12-vitamiinin puute, sillä B12-vitamiini vaikuttaa hermoston toimintaan. Puute voi näkyä muistissa ja aivotoiminnoissa.

B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee tyypillisesti iän kasvaessa, kun mahalaukun pH nousee. Muistin heikkenemisen lisäksi oireena puutoksesta voi tulla myös raajojen puutumista ja pistelyä.

Puute on helppo havaita verikokeesta, ja siihen on olemassa hoito. Jos vitamiini ei imeydy suoliston kautta, sitä voidaan pistää elimistöön kerran kuussa.

Muistiongelmat voivat johtua myös muun muassa hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, runsaasta alkoholin käytöstä, masennuksesta tai lääkkeiden sivuvaikutuksista.

2. Muista juoda tarpeeksi

Muistin reistaillessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Vanhemmiten ihmisen elimistö kärsii herkemmin nestehukasta. Se vaikuttaa myös aivoihin.

Janon tunne ei herää enää yhtä herkästi kuin nuorempana, joten vanhus voi olla hyvinkin kuiva, mutta ei silti koe janoa. Lisäksi elimistön nestemäärä vähenee hieman ikääntymisen myötä. Tämä voi aiheuttaa muistiongelmia, sekavuutta ja uneliaisuutta.

Lue myös: Nestehukka vaanii – Asiantuntija: ”Näläntunne voikin johtua janosta”

muisti pätkii, muistiongelma, muistihäiriö, muistisairaus

3. Lopeta murjottaminen

Positiivinen suhtautuminen elämään kannattaa. Tämän havaitsivat yhdysvaltalaistutkijat viime vuonna julkaistussa laajassa ikääntyneitä koskevassa tutkimuksessaan.

Tutkimukseen osallistuneista neljänneksellä oli Alzheimerin taudille altistava APOE4-geenimuoto. Seurannassa havaittiin, että positiivisesti ikääntymiseen asennoituneilla muistisairauden riski oli lähes puolet pienempi kuin negatiivisesti asennoituneilla.

APOE4-riskigeeniä kantava positiivisella ihmisellä todellinen sairastumisriski ei ollut tavanomaista suurempi. Selitys löytynee siitä, että positiivinen ajattelu vähentää stressiä.

Lue myös: Optimismi voi estää sairastumisen ja suru lisää kuoleman riskiä – lääkäri paljastaa, miten mieli vaikuttaa sairauksiin

Lue lisää ikääntymisen vaikutuksesta aivojen toimintaan Kotilieden numerosta 13/19.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pätkiikö muisti? Nämä kolme asiaa elintavoissasi voivat heikentää muistiasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.