Hyvinvointi

Veltostuiko kaulan iho, ilmestyikö dekolteelle ryppyjä? Lääkäri antaa 4 täsmävinkkiä ihon silottamiseen ja kiinteyttämiseen

Kaulalle ja dekolteelle on alkanut ilmestyä ryppyjä ja iho veltostua. Miten ryppyjen ilmestymistä ja ihon veltostumista voisi hidastaa? Näillä ammattilaisen keinoilla kiinteytät ja silotat ihoa.

Vanhetessamme ihomme rypistyy ja veltostuu. Ensimmäisenä rypyt näkyvät usein kaulan ja dekolteen alueella. Kaulan alle voi muodostua kaksoisleuka tai niin sanottu heltta.

”Tämä alkaa noin 40 vuoden iästä ylöspäin. Yli viisikymppisenä se alkaa usein vaivata. Kaulassa juonteet erottuvat helpommin kuin muualla kehossa”, sanoo Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

Ihon rypistyminen kuuluu normaaliin ikääntymiseen, eikä siitä tarvitse huolestua. Jos ryppyisyys kuitenkin häiritsee itseä, voi asiaan vaikuttaa erilaisin keinoin. Bouchard listaa neljä konkreettista tapaa, jolla ryppyisen ja velton dekolteen ja kaulan saa pysymään nuorekkaampana.

Lue myös: Näin voit hidastaa ihon vanhenemista – erikoislääkäri jakaa täsmävinkkinsä

nainen levittää voidetta kaulalle
Ihon rasvaaminen retinolia sisältävillä anti age -voiteilla ennaltaehkäisee tehokkaasti ryppyjä.  © iStockphoto

1. Ennaltaehkäise kaulan rypyt ja dekolteen rypyt hyvillä elämäntavoilla

Ihon rypistymistä voi hidastaa ja ennaltaehkäistä suojaamalla ihon auringolta vaatteiden ja aurinkorasvan avulla. Runsas auringonotto voi paitsi rypistää ihoa, myös aiheuttaa pigmenttimuutoksia ja ihosyöpää. UV-säde rikkoo ihon kollageenia eli proteiinia, joka pitää ihon kudossäikeitä yhdessä.

Myös tupakointi rikkoo ihon kollageenia ja siten vanhentaa ihoa. Monella tupakoitsijalla iho muuttuu harmahtavan sävyiseksi ja rypistyy normaalia nopeammin.

Ihon nuorekkuutta voi ylläpitää monipuolisella ruokavaliolla. Erityisesti Omega-3 ja -6 -rasvahapot, C- ja D-vitamiinit ja riittävä proteiinien saanti ennaltaehkäisevät ihon vanhenemista. Nämä ravintoaineet muun muassa vähentävät tulehdusreaktiota, jossa happiradikaalit pilkkovat ihon kollageenia.

Iholle sopivia ravintoaineita saa esimerkiksi syömällä hedelmiä, marjoja, kalaa ja pellavansiemenöljyä.

Lue myös: Ruokavalion vaikutus ihoon – mitkä ravintoaineet ovat iholle tärkeitä ja mistä ruoista niitä saa?

2. Käytä sopivia voiteita

Ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen kannattaa tehdä huolellisesti aamuin ja illoin. Muista hoitaa kasvojen lisäksi myös kaula ja dekoltee. Voiteissa kannattaa suosia anti age -tuotteita, jotka sisältävät A1-vitamiinia eli retinolia, joka ennaltaehkäisee tehokkaasti ryppyjä.

Anti age -voiteiden käytön voi aloittaa jo 20–30-vuotiaana, ja käyttöä kannattaa jatkaa vanhuuspäiville asti. Voiteet lisäävät kollageenin tuotantoa ja sitä kautta silottavat ryppyjä ja kiinteyttävät ihoa.

Keski-iässä menopaussi aiheuttaa ihon rypistymistä. Ihon paksuuteen ja kiinteyteen vaikuttava estrogeenintuotanto vähenee ja iho vanhenee nopeammin. Silloin estrogeenilisä voi auttaa ihoa pysymään nuorekkaana.

rypyt kaulalla
Rypyt näkyvät usein herkästi kaulan ja dekolteen iholla. © iStockphoto

3. Kaulan rypyt pois happohoidoilla?

Ammattilaisen tekemä kasvojen kuoriva happohoito paitsi poistaa ryppyjä, myös tasoittaa ihon värin epätasaisuutta ja häivyttää maksaläiskiä. Hapot sopivat myös monenlaisten iho-ongelmien, kuten aknen hoitoon.

Hapot poistavat ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, pienentävät ihohuokosia ja aktivoivat ihon kollageenin tuotantoa. Hoidon jälkeen iho punoittaa ja hilseilee muutaman päivän ajan ja on erityisen herkkä auringolle. Hoito tehdään usein monen kerran sarjahoitona, mutta ihoa silottava vaikutus näkyy jo ensimmäisen hoidon jälkeen.

Jokaisen iho reagoi eri tavoilla eri happoihin, eivätkä kaikki hapot sovi kaikille. Kosmetologit tekevät kevyempiä, kemiallisia happohoitoja ja ihotautilääkärit voimakkaampia, syvemmältä kuorivia happohoitoja.

Miedoimpia happoja sisältäviä kuorintatuotteita voi ostaa myös kotikäyttöön. Tuotteita kannattaa kokeilla varovasti ensin huomaamattomaan paikkaan, jotta varmistuu tuotteen sopivuudesta omalle iholle.

4. Harkitse laitehoitoja

Ihoa nuorennetaan nykyään myös laitteiden avulla. Yleisimpiä laitehoitoja ovat fraktionaalinen radiofrekvenssihoito eli radiofrekvenssimikroneulaus ja fraktionaalinen hiilidioksidilaserhoito. Näitä käytetään paitsi ihon kiinteyttämiseen ja ryppyjen poistamiseen, myös aknearpien hoitoon. Laserhoito lisäksi tasoittaa ihon väritystä.

Mikroneulauksessa ihon läpäisevät ohuet mikroneulat, joiden päiden välillä kulkee radiofrekvenssienergiaa. Hoito kiinteyttää ihon alla olevia kudoksia ja lisää ihon kollageenituotantoa. Laserhoidossa lasersäde kuorii ihon pinnan määrätyltä syvyydeltä.

Sekä mikroneulauksessa että laserhoidossa iho puudutetaan voiteen avulla vähintään tuntia ennen toimenpidettä. Itse hoito kestää noin vartin, jos se tehdään pelkästään kaulaan. Mikroneulaushoito vaatii kolmesta neljään hoitokertaa parhaan tehon saamiseksi, kun taas laserhoito tehdään usein vain noin kerran parissa vuodessa.

Hoitojen jälkeen punoittava iho rauhoittuu mikroneulauksesta noin kahdessa päivässä ja laserhoidosta 3–5 päivässä. Hoitojen jälkeen suositellaan huolellista aurinkovoiteen käyttöä, koska iho on herkkä UV-säteelle.

Mikroneulauksen ihoa silottava vaikutus alkaa näkyä iholla 1–2 kuukauden kuluttua hoidosta. Maksimaalinen vaste näkyy kummassakin hoitokeinossa vasta puolen vuoden jälkeen.

Hoitojen suurin riski on tulehdusten leviäminen. Siksi toimenpiteisiin ei voi mennä, jos iho on rikkoutunut tai jos kärsii aktiivisesta huuliherpeksestä. Herkkäihoiselle potilaalle voi myös tulla mikroneulauksesta mustelmia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Veltostuiko kaulan iho, ilmestyikö dekolteelle ryppyjä? Lääkäri antaa 4 täsmävinkkiä ihon silottamiseen ja kiinteyttämiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.