Hyvinvointi

Kirjoittaminen auttaa nukahtamisessa ja helpottaa stressiä – listasimme kirjoittamisen 6 loistavaa terveyshyötyä

Oletko koskaan miettinyt, mitä vaikutuksia kirjoittamisella voi olla hyvinvoinnille? Me selvitimme kirjoittamisen terveyshyödyt.

Paperille tai tietokoneelle voi kirjoittaa mitä vain: muistelmia, tarinoita, päiväkirjaa tai kirjoitusharjoituksia. Kaikenlaisella kirjoittamisella on positiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin.

Psykoterapeutti ja mentaalivalmentaja Anu Tallgren hyödyntää paljon kirjoittamista työssään asiakkaiden kanssa. Nyt hän kertoo, miten juuri sinä voit hyötyä kirjoittamisesta. Ota myös jutun lopusta kaksi hyvinvointia edistävää kirjoitusharjoitusta talteen.

1. Kirjoittaminen helpottaa nukahtamista

Kirjoittaminen on oiva tapa helpottaa nukahtamista. Iltaisin päässä saattaa pyöriä monenlaisia stressaavia ajatuksia, jotka estävät saamasta unen päästä kiinni.

Illalla voi tyhjentää mieltään kirjoittamalla ajatukset paperille esimerkiksi ranskalaisin viivoin.

Lue myös: Huolihetki pitää nukahtamista häiritsevät ja yöllä herättävät ajatukset kurissa – näin pidät huolihetken

2. Kirjoittaminen voi lisätä itsetuntemusta ja itsemyötätuntoa

Kirjoittamisen avulla ihminen voi löytää vastauksia itseään mietityttäviin kysymyksiin. Kun asiat kirjoittaa paperille tai tietokoneelle, voi niitä tarkastella helpommin eri näkökulmista. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, onko asia sellainen, johon voin vaikuttaa vai sellainen johon en pysty vaikuttamaan.

Kirjoittamalla omasta tilanteesta ja miettimällä, mitä sanoisi ystävälle, joka on vastaavassa tilanteessa, voi harjoitella itsemyötätuntoa.

3. Kirjoittaminen helpottaa stressiä

Tekemällä kirjoitusharjoituksia säännöllisesti muutaman viikon ajan ihminen usein huomaa, kuinka stressitasot vähenevät. Tämä johtuu siitä, että kirjoittamalla saa ulkoistettua asiat paremmin kuin pyörittelemällä niitä vain mielessä.

Näin pystyy tarkastelemaan omaa tilannetta ikään kuin kauempaa. Silloin kykenee usein toimimaan järkevämmin.

4. Kirjoittaminen rentouttaa

Harrastusmielessä kirjoittamisella on rentouttava vaikutus. Kaikki mieleiset tekemiset, joihin ihminen uppoutuu ja joista hän innostuu, toimivat palauttavina tekijöinä. Niin myös kirjoittaminen niille, jotka siitä innostuvat.

Lue myös: Yksi asia parantaa tutkitusti unta ja rauhoittaa levottoman mielen – 3 erilaista rentoutusharjoitusta, joita kannattaa kokeilla heti

Nainen kirjoittaa tietokoneella.
Kirjoittaminen auttaa oppimisessa. © iStockphoto

5. Kirjoittaminen ruokkii mielikuvitusta ja luovuutta

Kirjoittaminen toimii myös vastapainona työlle. Mikä tahansa kirjoittaminen ruokkii mielikuvitusta ja luovuutta.

Kun kirjoittamiselle löytää aikaa, se voi olla hyvin voimaannuttavaa ja oivaltavaa.

6. Kirjoittaminen voi auttaa oppimisessa

Ihminen, joka oppii parhaiten visuaalisesti, hyötyy asioiden kirjoittamisesta. Kun ihminen kirjoittaa ylös kuulemansa, hän myös näkee sen ja pystyy myöhemmin palaamaan muistiinpanoihinsa.

Tieto tulee ihmiselle näin kahta kanavaa pitkin: kuulemalla ja kirjoittamalla. Suuri osa ihmisistä hyötyy muistiinpanojen tekemisestä oppimisprosessissa.

Lue myös: Sanna, 43, aloitti päiväkirjan kirjoittamisen aikuisena – lokimenetelmä ravisteli hänet irti ikäkriisistä

Kokeile hyvinvointia tukevia kirjoitusharjoituksia

Anu Tallgren jakoi kaksi kirjoitusharjoitusta, joiden avulla on helppo päästä alkuun kirjoittamisessa. Näiden harjoitusten avulla saat ajatukset järjestykseen ja pääset miettimään omaa tulevaisuuttasi hieman erilaisesta näkökulmasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirjoittaminen auttaa nukahtamisessa ja helpottaa stressiä – listasimme kirjoittamisen 6 loistavaa terveyshyötyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.