Hyvinvointi

Kokeilimme: Fotodynaamista, ihosyöpähoidosta kehitettyä ihonhoitoterapiaa

Ihosyöpien hoidossa jo pitkään käytetty PDT-hoito eli fotodynaaminen terapia sopii myös ikääntyvän ihon hoitomuodoksi. Kotiliesi kokeili sitä Ihosairaalassa Helsingissä.

Ihosyöpien hoidossa on jo pitkään käytetty fotodynaamista PDT-terapiaa, jossa valoherkistäjävoiteella ja lamppuvalotuksella tuhotaan syöpäsoluja. Lievempänä muotona auringonvaloa käyttämällä hoitoa käytetään nyt myös ikäihon muutoksiin.

Ihosairaalan erikoislääkäri Mari Grönroos kertoo, että PDT lamppuvalotuksella on ollut jo parikymmentä vuotta rutiinikäytössä Suomen ihotautiklinikoilla aurinkokeratoosien ja carcinoma in situ -muutosten sekä pinnallisesti kasvavan basaliooman hoidossa:

”Hoito on hyvin samankaltaista kuin ihoa uudistavassa rejuvenaatiossa, joka on etenkin Suomessa uudempi käyttöaihe. Ihosyöpien hoidossa alue puudutetaan  ensin ja kyretoidaan eli raaputetaan sitten huomattavasti voimakkaammin kuin rejuvenaatiossa. Sen jälkeen laitetaan valoherkistäjävoide, joka saa imeytyä ja hakeutua muuttuneisiin, pahanlaatuisiin soluihin kahden tunnin ajan. Voiteen imeytymistä tehostetaan kelmulla hoidettavien alueiden päällä. Lamppuvalotus kestää noin 8 minuuttia ja tekee usein jonkin verran kipeää huolimatta pitkävaikutteisesta puudutusaineesta”, Mari Grönroos kertoo.

Päivänvalon käyttö ei ole yhtä voimakasta ja tehokasta kuin lamppuvalotus, mutta etuina on Mari Grönroosin mukaan mahdollisuus hoitaa kerralla laajoja alueita, ja hoito on yleensä varsin kivutonta – pientä pistelyä saattaa tuntua. Valoherkistäjävoide hakeutuu ihon muuttuneisiin soluihin, kuten ikämuutoksiin ja lieviin soluvaurioihin. Ne tuhoutuvat valotuksen aikana. PDT-hoito ei siis vahingoita terveitä ihosoluja.  PDT-hoito kohdistuu vain muuttuneisiin soluihin.

Nainen ja aurinkovoide
Aurinkosuojaus on tärkeää PDT-hoidon jälken parin kuukauden ajan.

Hoitoon aurinkoisena päivänä

Tärkeintä fotodynaaminen terapia -hoidon ajankohdassa on se, että aurinko paistaa –  onhan aurinko keskeinen osa hoitoprosessia.

Hoidon aluksi Ihosairaalan vastaava hoitaja Sanna Liukkonen  puhdisti kasvoiltani aamun meikit ja aurinkovoiteen. Sitten kasvoilleni levitettiin aurinkovoide. Kun se oli imeytynyt 15 minuuttia, ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos raaputti kevyesti kasvoni ja levitti niille valoherkistäjävoidetta. Istuskelin Ihosairaalan aulassa puoli tuntia odottaen voiteen imeytymistä.

Sitten lähdin kaupungille ja Kauppatorille nauttimaan kesäpäivän auringosta kahdeksi tunniksi. Siinä jäätelöä syödessäni kuulostelin, tuntuuko ihossani mitään, mutta aurinko vain lämmitti poskiani.

Kahden tunnin jäkeen Sanna pyyhki voiteen kasvoiltani, ja pesin velä kasvoni.

Lue myös: Tehohoitoa ikäiholle

Hiutaleita poskilla

Odotin jännityksellä, millaisia oireita hoito iholleni aiheuttaisi. Muutaman päivän jälkeen alahuuleni reunaan ilmestyi kova kerros. Se muodosti lievää rupea muutaman päivän ja katosi sitten. Muita oireita ei ilmaantunut.

”Toinen hoito voidaan tehdä, kun mahdolliset pinnalliset ruvet ovat irronneet ensimmäisen hoidon jäljiltä. Hoitoväliksi suositellaan 1–3 viikkoa, mutta väli voi olla pidempikin. Valotuksen onnistumiseksi on pystyttävä oleskelemaan päivänvalossa yhtäjaksoisesti kahden tunnin ajan, suorassa auringonpaisteessa ei tarvitse olla. Hoito ei sovi valoyliherkkyydestä kärsivälle tai yleistilaltaan kovin heikkokuntoiselle.” Mari Grönroos kertoo.

Menin toisen kerran hoitoon parin viikon kuluttua. Onneksi aurinko paistoi vieläkin. Tuttujen toimenpiteiden jälkeen lähdin Espan puistoon istuskelemaan auringossa kahdeksi tunniksi. Kun palasin Ihosairaalaan, nenänpielistäni putoilivat jo ensimmäiset ihohiutaleet.

Seuraavana aamuna kasvoni näyttivät siltä kuin joku olisi raapinut ohimoitani, nenänvarttani ja poskipäitäni. Jäljet sain onneksi meikillä piiloon, mutta tajusin raapivani punoittavia kohtia.

Lue myös: Nämä aineet suojaavat ihoasi

Muista ihon aurinkosuojaus

Sanna Liukkoselta saamani kotiohjeen mukaan hoidetulle alueelle ilmaantuu punoitusta, lievää turvotusta ja pinnallista ihorikkoa. Alue kuivuu ja ilmaantuu pinnallista rupeumaa muutamassa päivässä. Ohje suositti pesemään kasvot päivittäin vedellä ja voitelemaan perusvoiteella:

”Ruvet irtoavat itsestään 1 (–2) viikon sisällä, minkä jälkeen iho on ohut, punoittava ja palaa herkästi auringossa. Huolellinen aurinkosuojaus (aurinkosuojavoide SK50) on tärkeää 2 kuukauden ajan palamisen ja pigmenttihäiriöiden estämiseksi.”

Ihotautien erikoislääkäri muistutti vielä, ettei ihoa kannata kuoria hoidon jälkeen, jotta se saa rauhassa toipua hoidosta. Meikkiä saa käyttää normaalisti.

”Jälkioireet ovat yleensä verrannollisia siihen, paljonko muuttuneita soluja ihossa on. Keski-iässä ja sen jälkeen on yleensä odotettavissa punoitusta, pientä pinnallista rupea. Mikäli ihossa on selvää UV-säteilyn aiheuttamaa aurinkokeratoosia, on jälkioirekin voimakkaampi”, ihotautilääkäri sanoo.

Oma naamani alkoi olla ennallaan yhdeksäntenä päivänä. Kun levitin aamulla aurinkosuojavoidetta kasvoilleni, ihoni alkoi kuoriutua kevyesti rullaten koko kasvojen alueelta kevyinä hiutaleina. Kasvojen pesun jälkeen ihoni näytti pehmeämmältä ja ”uudemmalta”.

Mari Grönroosin mukaan ihomuutos tulee näkyviin vähitellen muutamien kuukausien kuluessa. Hoidon voi uusia halutessaan vuosittain.

PDT-hoitokerta eli fotodynaaminen terapia maksaa Ihosairaalassa  hoidettavan alueen laajuudesta riippuen  550–700 euroa.  Hoidon hinta muodostuu suurelta osalta kalliista herkistäjävoiteesta niin ihosyöpien kuin esteettisen hoidonkn ollessa kyseessä.

Lue myös: Kasvonaamiot testissä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokeilimme: Fotodynaamista, ihosyöpähoidosta kehitettyä ihonhoitoterapiaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.