Hyvinvointi

Kuorsaaminen kuriin! Testissä 3 tuotetta, jotka lupaavat vähentää öistä korinaa

Kuorsaus kiusaa petikaveria ja kertoo pahimmillaan myös terveysongelmista. Testasimme kolmea eri tuotetta, jotka lupaavat vähentää ikävää korinaa. Lue, miten kuorsauskisko, nenätuki ja kuorsauslaastari toimivat käytännössä. 

On arvioitu, että miespuolisesta aikuisväestöstä noin 25 ja naisista 12 prosenttia kuorsaa joka yö. Tavallisesti kuorsaaminen ei ole vaarallista, mutta jokaöinen kuorsaus voi heikentää omaa tai läheisten unenlaatua. Pahimmillaan kuorsaaminen on merkki uniapnea­sta, jota esiintyy noin 10 prosentilla kuorsaajista. Tällöin kuorsaaminen aiheuttaa haitallisia hengityskatkoja.

Kaikki kuorsaavat joskus. Tavallisesti kuorsaaminen on piina, josta kärsivät kuorsaajan sijaan hänen perheenjäsenensä.

Lue lisää: Rasittaako uniongelma parisuhdetta? Näiden ohjeiden avulla saatte kumpikin unta

Häiritsevää kuorsaamista vähentämään on kehitetty tuotteita, joiden teho perustuu hengitysteiden paremmalle avaamiselle yön ajaksi. Kuorsausääni syntyy, kun ilma ei kulkeudu keuhkoihin vapaasti.

Kun nukkuessa ylähengitystiet rentoutuvat, kieli ja suun lihakset roikkuvat ja estävät ilman kulkeutumisen keuhkoihin normaa­listi. Esimerkiksi tukkoinen nenä, ahdas ­nielu tai ylipaino voivat aiheuttaa kuorsaamista, joten niiden hoitaminen vähentää kuorsaamista. Meluhaitan hillitsemiseksi on tarjolla myös nielun pehmytkudoksia pehmentäviä liuskoja ja suihkeita.

Kotilieden toimitus testasi kolmea eri tuotetta, jotka lupaavat vähentää kuorsaamista.

1. Kuorsauslaastari nenän päällä avaa sieraimia, Breathe right, 7,50 e

Nenäteippi
Kuva: Valmistaja

Nenänvarteen asetettava kuorsauslaastari avaa sieraimia. Se toimii kuin urheiluteippi. Laastarin kanssa henki kulkee tavallista ­paremmin, mutta liimaus kutittaa ihoa.

Kuorsaus ei kadonnut kokonaan, mutta laastaria tekee mieli kokeilla uudelleen esimerkiksi flunssassa, sillä hengitys tuntui sen kanssa mukavan helpolta. Suositusten mukaan laastari kannattaa poistaa vasta aamulla suihkussa lämpimällä vedellä. ­Testissä laastari irtosi kuitenkin helposti heti aamulla vain nykäi­semällä.

Lue myös Anna.fi: 7 asiaa, jotka kuorsaaminen voi paljastaa terveydestäsi

2. Nenäklipsi aiheuttaa hihittelyä, Nozovent, 15,80 e

Muovinen nenätuki
Kuva: Valmistaja

Nukkumaan tämän kanssa pääsee vasta, kun vierustoveri on lopettanut hihittelemisen. Muovinen tuki laajentaa sieraimia ja saa ne pullistumaan. Muovi jää myös renkaaksi sierainten väliin, kuin nenäkoru.

Asettaminen on helppoa ja tarkoitus on hyvä ja toimivakin, tuki nostaa nenää ylöspäin ja laajentaa näin nenäkäytävien kapeinta kohtaa. Näin hengitys kulkee helpommin ja kuorsaus vähenee. Muovin ote nenästä on kuitenkin aika tiukka ja saa ihon kipristelemään, ja mietin, venyvätkö sieraimet pysyvästi suuriksi. Tarjolla on kahta kokoa.

Lue lisää: Kuorsaaminen ongelmana: Kuorsauksen ääntä voi oppia sietämään – uniterapeutti neuvoo

3. Kuorsauskisko voi auttaa myös uniapneaan, Snoreeze-kuorsauskisko, 50 e

Suukisko
Kuva: Valmistaja

Avuksi hyvin kovaääniseen kuorsaukseen on ­kehitetty suuhun asetettava, jykevän oloinen kuorsauskisko. ­Kiskon on todettu auttavan erityisesti tapauksissa, joissa kuorsauksen aiheuttaa unen aikana liian taakse painuva alaleuka. Joissakin tapauksissa se on auttanut myös uniapneaan.

Kiskoihin totuttelu vaatii useamman yön. Hammaslääkärit valmistavat yksilöllisiä kuorsauskiskoja, mutta aptee­kista ostettava kuorsauskisko on muotoil­tava kotikons­tein. Kuumassa vedessä käytetty kisko asetetaan suuhun kahdeksi minuu­tiksi muotoutumaan. Tämän jälkeen sitä pidetään kylmän veden alla, jotta muotti kovettuu oikein.

Lue myös: Kuorsaus on kiusallinen vaiva – tästä se johtuu, ja näin siitä pääsee eroon

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuorsaaminen kuriin! Testissä 3 tuotetta, jotka lupaavat vähentää öistä korinaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.