Suhteet

Rasittaako uniongelma parisuhdetta? Näiden ohjeiden avulla saatte kumpikin unta

Miten käy parisuhteen, kun toinen nukkuu hyvin ja toinen huonosti? Selvitimme, miten uniongelmat ja unettomuus eivät pääse pilaamaan parisuhdetta.

Uniongelmat voivat rasittaa parisuhdetta monin eri tavoin. Kaikki tietävät, että mikään ei ole raivostuttavampaa kuin pyöriä sängyssä odotellen unentuloa. Paitsi se, että vieressä toinen vetää jo hirsiä tiedottomana maailmasta.

Vielä pahempaa on, jos kumppanista lähtevä ääni tai liike estää oman nukahtamisen.

”Parisuhteessa yllättävän usein vastakohdat valitsevat toisensa ja silloin monet tavat ovat erilaisia, muun muassa nukkumisen tapa ja nukkumisen rytmi”, Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti Heli Vaaranen sanoo.

Lue myös: Näin ikä muuttaa unen rakennetta – professori selvittää valvomisen syyt

Omia tai kumppanin vähäisiä unia ei tulisi kuitata olankohautuksella, sillä unettomuus voi aiheuttaa ongelmia parisuhteeseen.

”Hän, joka on nukkunut huonosti, on ärtyisä eikä pysty olemaan kunnolla läsnä. Hän hidastelee, kun pitäisi tehdä jotain”, Vaaranen luettelee.

”Ominaisuudet ovat luonnollisia, jos ei ole levännyt, mutta ne tunkevat parin väliin. Toista hermostuttaa, kun huonosti nukkunut on kuin hitaasti vedetty kello. Huonosti nukkuneen on vaikea kerta toisensa jälkeen perustella, että olen väsynyt.”

Lue myös: Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 hyvää syytä nukkua vähintään 7 tunnin unet

Kumppanin kuorsaus pitää hereillä

Parisuhde ei aina tuo mukaan uniongelmia. Uniterapeutti Susan Pihl kertoo, että joka kolmas suomalainen nukkuu huonosti noin kolme yötä viikossa.

Kotilieden lukijakyselyyn vastanneista 65 prosenttia kertoi, että omat uniongelmat johtuvat usein, joskus tai harvoin kumppanista. 35 prosentille kumppani ei aiheuta uniongelmia.

Suurin unettomuuden aiheuttaja oli kumppanin kuorsaus.

Kuorsaava puoliso pitää hereillä.

”Tavallinen kuorsauksen ääni on tasaista ja kohtaisen hiljaista. Epäsäännöllinen ja kovaääninen kuorsaus, jossa tulee karjahduksia, voi olla merkki uniapneasta, joka kannattaa tutkituttaa lääkärillä”, uniterapeutti Susan Pihl sanoo.

Älypuhelimella voi nauhoittaa kuorsausta todistusaineistoksi. Tavallista kuorsausta voi suitsia esimerkiksi tyynyillä, sierainlevittimillä ja nenäliuskoilla.

Lue myös: Kuorsaus on kiusallinen vaiva – tästä se johtuu ja näin siitä pääsee eroon

Ei ole myöskään mahdoton idea, että herkempi nukkuja opettelee sietämään kuorsausta tai muita kumppanin päästämiä ääniä.

Pihl kertoo, että on tehnyt asiakkaidensa kanssa tietoista läsnäolon harjoittelua ja kognitiivista hypnoterapiaa eli on opeteltu, miten kuorsaukseen voi suhtautua eri tavalla ja että kuorsaus kuuluu kodin ääniin.

”Riippuu myös kuorsauksen desibeleistä, onnistuuko. Monilla vuosikausia kovaa kuorsaavan miehen vieressä nukkuneilla naisilla on havaittu kuulovaurioita.”

Joskus pariskunnan puoliskojen on vain parempi siirtyä nukkumaan eri huoneisiin.

Lue myös: Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

Ratkaisu: nukkuminen eri sängyissä?

Erillään nukkuminen voi olla ratkaisu moneen ongelmaan. Unenlaatu paranee, kun kumppanin öiset vessareissut, levottomat jalat tai päästämät äänet eivät herätä jatkuvasti.

Väestöliiton psykoterapeutin Heli Vaarasen mukaan eri huoneissa nukkuminen ei saisi poistaa romantiikkaa ja lämpöä parin väliltä.

”On ok nukkua eri huoneissa, kunhan se ei tarkoita parin välisen intiimin lämmön loppumista. Sitten täytyy hiippailla toisen viereen silloin kuin sellainen tunne on ja sitten hiippailla takaisin nukkumaan. Kyllä nämä ovat myös järjestelykysymyksiä”, Vaaranen sanoo.

”Mikäs sen romanttisempaa kuin olla yöjalassa oman puolison kanssa.”

Lue myös: Onko takana huonosti nukuttu yö? Paranna untasi helposti tyynyjen avulla – lue asiantuntijan vinkit!

Parisuhde voi hyvin, kun kummatkin nukkuvat hyvin.

Aina erillään nukkuminen ei ole mahdollista. Silloin pariskunnan täytyy etsiä muita vaihtoehtoja. Myöhemmin nukkumaan tuleva voi esimerkiksi lukea muualla kuin makuuhuoneessa ja tulla hiljaa sytyttämättä valoja nukkumaan, ettei häiritsisi toista.

Pitääkö pariskunnalla olla sama unirytmi?

Vaikka pariskunnan puoliskot nukkuisivat eri huoneissa, kannattaa heidän Vaarasen mukaan noudattaa samaa unirytmiä.

”Puhun pareille, että koittakaa mennä samaan aikaan nukkumaan. Se lisää vuorovaikutusta ja parin välistä yhteyttä”, Vaaranen kertoo.

Lue myös: Vältä näitä 5 ruoka-ainetta, jos haluat nukkua hyvin

Uniterapeutti Susan Pihl on eri mieltä.

”Nykytutkimuksen mukaan parisuhteelle on parempi se, että nukkuu paremmin. Ihminen on ärtyneempi, jos hän nukkuu huonosti ja voi alkaa syytellä toista valvottamisesta. En sanoisi, että sama unirytmi on parisuhteelle parempi, päinvastoin se voi aiheuttaa hirveästi riitoja”, Pihl sanoo.

Unirytmit ovat erilaisia. Toinen haluaa mennä nukkumaan kymmeneltä ja toinen haluaa katsoa televisiota puoleen yöhön. Väärään aikaan nukkumaan meneminen voi johtaa siihen, ettei uni tule.

Omaa sisäistä kelloa ei ole mahdollista rytmittää täysin uusiksi sopimaan paremmin kumppanin rytmiin. Rytmin hienosäätäminen voi olla mahdollista. Ehkä molemmille löytyy sopiva aika, jos iltatorkku menee hieman myöhemmin ja iltavirkku hieman aiemmin nukkumaan.

”Voihan sitä myös olla toisen vieressä ja mennä sitten vaikka omaan huoneeseen, kun kumppani alkaa nukkua”, Pihl sanoo.

Lue myös: Kun painajaiset pilaavat yön – 9 vinkkiä levollisempaan uneen

Uniongelmat ovat ratkaistavissa

Nukahtamis- ja unilääkkeisiin ei Pihlin mukaan tulisi turvautua herkästi. Myös korvatulppia Pihl suosittelee tilapäiseen käyttöön.

”Kannattaa kokeilla ensin lääkkeettömiä hoitoja ja tutkia, miksi nukkuu huonosti”, Pihl sanoo.

”Sekin voi olla häiriötekijä, että liikaa kiinnitetään huomiota nukkumiseen. Uneton voi kokea painostavana sen, että kumppani kyselee, miten on nukkunut ja toivoo toisen nukahtavan. Hyvää tarkoittava ele voi lisätä ahdistusta.”

Yhtä lailla kuorsaaja tai levoton liikkuja voi pelätä nukahtamista, koska pelkää pitävänsä toisen hereillä.

Lue myös: Näin helpotat nukahtamista ilman lääkkeitä – 10 turvallista vinkkiä

Parisuhdetta haittaavat uniongelmat voi ratkaista.

Väestöliiton Heli Vaaranen painottaa nukkumisessa ongelmaratkaisua.

”Ihmettelen sitä, että työelämä on hyvin paljon ongelmien ratkaisemista, mutta sitten kun tulee kysymys kodin ja parisuhteen tilanteesta, tilanne pysähtyy. Kyllä ongelmat voi ratkaista myös kotona ihan käytännöllisesti”, Vaaranen sanoo.

Omasta hyvinvoinnista ja terveydestä on tärkeä huolehtia ja siksi unettomuuteen tulisi suhtautua vakavasti. Ennen kuin nouset barrikadeille omien nukkumismahdollisuuksien puolesta, mieti löytyisikö kumppanistasi vihollisen sijaan taistelutoveri?

Lue myös: Miksi uni katkeaa keskellä yötä? Tunnista syy yöheräilyyn

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rasittaako uniongelma parisuhdetta? Näiden ohjeiden avulla saatte kumpikin unta

Maria

Eri huoneissa nukkuminen on todella hyvä idea. Sen ei tarvitse merkitä suhteen väljähtymistä tms. On ihanaa kun voi lukea vaikka toinen haluaa nukua, tai herätä aikisin ja nousta myös, vaikka toinen nukkuisi pidempään.

Nadin

Eri huoneissa nukkuminen on todella hyvä idea. Sen ei tarvitse merkitä suhteen väljähtymistä tms. On ihanaa kun voi lukea vaikka toinen haluaa nukua, tai herätä aikisin ja nousta myös, vaikka toinen nukkuisi pidempään.

Riittaliisa

Todella vapauttavaa nukkua yksin! Ei tarvitse hiipiä,saa tuulettaa huonetta rauhassa,vilkaista vaikka puhelimeen,eikä herää toisen liikkumiseen ym.asiaan,kun itse herää yleensä johonkin asiaan kumminkin vaikkakin uni hyvää kiitos cpap laitteen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.