Terveys

Iskikö flunssa? Näitä ruokia flunssaisen kannattaa välttää!

Flunssassa ei kannata syödä ruokaa, joka heikentää kehon puolustuskykyä tai juoda juomia, jotka poistavat nestettä kehosta. Tiedätkö, mitkä ruoka-aineet tekevät hallaa flunssaiselle?

Kun flunssa iskee, on hyvä kiinnittä huomiota siihen, mitä syö. Vaikka varsinaista flunssalääkettä ei ole, paranemista voi jouduttaa suosimalla tiettyjä ruoka-aineita ja välttämällä toisia. Tarkista tästä, mitä ruokia ei kannata syödä flunssassa.

Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit

Sokeri

Flunssaisena kannattaa välttää sokeripitoisia herkkuja, sillä sokeri heikentää elimistön puolustusjärjestelmää.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan valkosolujen toiminta heikkeni 50 prosenttia koehenkilöiden nautittua kaksi tölkillistä limonaadia. Valkosolujen toiminta pysyi normaalia alemmalla tasolla huomattavan pitkään, jopa viisi tuntua.

Tuore- ja täysmehuja voi kuitenkin juoda flunssaisena, sillä niiden sisältämät fytokemikaalit parantavat vastustuskykyä ja hillitsevät tulehdusta.

Lue myös: Torju flunssa ruokavaliolla – paranna vastustuskykyäsi ja pidä huolta suolistostasi!

Rasvaiset ruoat ja liha

Korkea kolesterolipitoisuus ja runsas muiden rasvojen määrä lisäävät tulehdusta kehossa. Ne voivatkin estää puolustusjärjestelmää toimimasta oikealla tavalla.

Flunssaisena ja ylipäänsä silloin kun haluaa parantaa vastustuskykyään, kannattaakin luopua hampurilaisista, uppopaistetusta lihasta ja rasvaisesta punaisesta lihasta ruokavaliossaan.

Kaikkia rasvoja ei kuitenkaan tarvitse vältellä, sillä puolustusjärjestelmälle hyviä rasvoja saa esimerkiksi lohesta, oliiviöljystä, pellavansiemenistä ja avokadosta.

älä syö flunssassa, näitä ei kannata syödä flunssassa, flunssa, ei saa syödä flunssassa, vältä näitä flunssassa

Lue myös: Flunssarokote, vitamiinit, sarvikuono – anna porttikielto flunssapöpöille näillä vinkeillä

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Flunssaan tepsii parhaiten kunnollinen nesteytys ja lepo. Jotta kofeiinipitoiset juomat eivät karkoittaisi unta, niistä kannattaa flunssaisena luopua.

Kofeiini on myös diureetti, joka lisää virtsaamisen tarvetta ja näin ollen nopeuttaa nesteen poistumista kehosta. Kehon kuivuminen ei ole flunssassa toivottavaa, vaan flunssaisen ja varsinkin kuumeisen pitäisi juoda runsaasti.

Lue myös: Sinkki lyhentää flunssan kestoa, kunhan valitset oikeanlaisen sinkin ja otat sen oikeaan aikaan

Alkoholi

Myös alkoholi heikentää puolustusjärjestelmää ja poistaa kehosta nestettä. Jotta keho saa rauhassa puolustautua taudinaiheuttajia vastaa, alkoholia kannattaa välttää flunssaisena.

Erityisesti väkevä viina tekee hallaa kehon puolustusjärjeselmälle. Sen sijaan pieninä annoksina nautitulla viinillä ei välttämättä ole samanlaista vaikutusta. Tämä saattaa johtua antioksidanteista, joita viini sisältää.

Viinikin kuitenkin poistaa kehosta nesteitä ja koska kehon nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeää flunssassa, viiniäkin kannattaa pyrkiä välttämään.

Lähteet: Ruoan parantava voima (Valitut Palat, 2016), Greatist, Natural Society

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iskikö flunssa? Näitä ruokia flunssaisen kannattaa välttää!

Hoitajalääkäri

Ensimmäinen kuva vaikuttaa hölmöltä kuvituskuvalta. Potilaalla on mansetti kuin otettaisiin verinäytettä. Hoitaja/lääkärillä on ruisku kuin antaisi lääkettä. Työskentelytyyli on kuin pistäisi vaikka lihakseen. Jos annetaan lääkettä suonensisäisesti, kanyylin asento on suonen suuntainen eikä tuollainen lävistävä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.