Hyvinvointi

Led-valohoito lupaa apua niin akneen kuin ryppyihin – selvitimme, mistä uudessa ihonhoitotrendissä on kyse

LED-valohoito on ihonhoidon nouseva trendi. Uusi ihonhoitomuoto vähentää tulehduksia, kuten aknea ja ruusufinniä, tehostaa kollageenin tuotantoa ja silottaa ihoa.

Valon tärkeyden iholle huomaa viimeistään silloin, kun iho muuttuu talven pimeydessä värittömäksi ja väsyneeksi. Valon virkistävään vaikutukseen perustuu myös led-valohoito, jossa valo pureutuu ihon pintaa syvemmälle.

Led-valo stimuloi ihosoluja ja saa aikaan muutoksia ihossa.

”Siinä missä kirkkaassa päivänvalossa näkyvät yhtä aikaa kaikki valon sävyt, led-valohoidossa käytetään erilaisia valon taajuuksia, jotka silmä erottaa eri värisävyinä. Jokainen valon taajuus ja väri hoitavat ihoa eri tavoin”, kertoo led-valohoitoa tarjoavan TwistBe-ihohoitolan ja myymälän omistaja Kati Partanen.

Suomessa led-valohoito on vielä suhteellisen tuore tuttavuus, mutta maailmalla valohoidon vaikutuksia on tutkittu pidempään. Italiassa led-valohoidosta on todettu olevan hyötyä raskausarpien hoidossa. Hong Kongissa on havaittu, että led-valohoidosta on hyötyä suonikohjujen hoidossa ja vatsan alueen kiinteyttämisessä.

Suomessa led-valohoitoa käytetään ihosairaaloissa pinnallisten ihosyöpien ja aknen hoidossa.

”Aknen ja ruusufinnin hoidossa led-valohoito on erittäin varteenotettava hoitovaihtoehto. Myös atoopikot voivat saada valohoidosta helpotusta oireisiinsa”, kertoo sairaanhoitaja Elina Lähdetie Lääkärikeskus Pihlajalinnasta.

”Vaikka Suomessa ei ole vielä selkeää tutkimusnäyttöä led-valon vaikutuksista, on kuitenkin havaittu, että keskimäärin 80 prosenttia hyötyy hoidosta positiivisesti. Sen sijaan hormonaalista aknea sairastavien hoidossa on huonoin vaste, sillä hormonaalinen akne on yksi hankalimmin hoidettavista aknetyypeistä.”

Mihin kaikkeen led-valohoito voi auttaa?

Led-valohoito vähentää ihon tulehduksia, kuten aknea ja ruusufinniä, arpia, juonteita, ihon punoitusta ja kuivuutta. Se myös vaalentaa pigmenttimuutoksia ja tummia silmänalusia.

Valohoidon viileät värisävyt, kuten sininen, vihreä ja turkoosi, hoitavat ihon tulehdustiloja.

Viileät sävyt rauhoittavat ihoa ja vaikuttavat aknea aiheuttavaan bakteeriin.

”Led-valohoito nopeuttaa aknesta eroon pääsemistä, sillä valohoidon ansiosta ihoon ei pääse muodostumaan uutta aknebakteeria”, Partanen kertoo.

Partasen mukaan hoito vähentää ihon epäpuhtauksia ja niiden syntymistä.

”Tulehduksellisten ihosairauksien, kuten hormonaalisen aknen hoidossa on tärkeää selvittää, mikä on ongelman juurisyy. Taustalla on usein stressiä, hormonitoiminnan epätasapaino ja suolistoperäisiä ongelmia.”

Partanen muistuttaa, että ihonhoidossa on erittäin tärkeää selvittää ongelmien juurisyy.

”Ongelmat palaavat helposti takaisin, jos juurisyytä ei ole hoidettu kuntoon. On erityisen tärkeää hoitaa iho-ongelmia aina kokonaisvaltaisesti, sillä apua kyllä löytyy, kun hoidetaan oikeaa asiaa, eikä vain laastaroida oiretta.”

Miten esimerkiksi ruusufinnin synnyn voi estää? Lue lisää lievästi oireilevan couperosa-ihon hoidosta tästä.

Valohoidon lämpimät sävyt, kuten punainen, keltainen ja oranssi, aktivoivat ihon soluja.

Lämpimät sävyt hoitavat ihon arpia, kiinteyttävät ja silottavat ihoa ja tehostavat kollageenin tuotantoa. Valohoito sopii siksi hyvin myös ikääntyvälle iholle.

”Hoidon ansiosta arvet alkavat hiljalleen vaalentua ja ihon kimmoisuus paranee. Iho tuntuu pehmeämmältä, rauhallisemmalta ja elinvoimaisemmalta jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen”, Partanen kertoo.

Elina Lähdetien mukaan punainen valo vähentää tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista. Siksi sillä on erityisen suotuisa vaikutus akneen ja ruusufinniin.

”Led-valo uudistaa ihoa ja nopeuttaa sen toipumista sekä vilkastuttaa mikroverenkiertoa. Maailmalla on saatu runsaasti näyttöä led-valon vaikutuksista ikääntyvään ihoon, mutta näkyvien tulosten saamiseksi hoitokertoja on oltava silloin yli kymmenen”, hän kertoo.

Auttaako kollageeni oikeasti ryppyihin? Siitä voit lukea lisää tämän linkin kautta

Sopii myös herkälle iholle

Led-valohoito toimii samalla periaatteella kuin solarium, sillä siinäkin saadaan valohoitoa ison valopaneelin alla. Tärkeänä erona on kuitenkin se, että led-hoito on turvallista ja sopii kaikille ihotyypeille, myös herkkäihoisille.

”Hoito on kivuton ja iholle hellävarainen hoitomuoto. Siinä ei käytetä UV-säteilyä, joten se ei pääse vahingoittamaan ihoa”, Partanen kertoo.

Hoitoa ei kuitenkaan suositella raskaana oleville, imettäville, epilepsiaa sairastaville ja kortisoni- tai hormonihoitojen aikana. Lähdetie muistuttaa, että ennen hoidon aloittamista on tärkeää selvittää, mitä lääkityksiä hoidettavalla on käytössä.

”Jotkut lääkkeet voivat altistaa valolle. Aknea voi hoitaa myös aknelääkityksen kanssa rinnakkain tiettyjen valotaajuuksien avulla.”

Lue Kotilieden kaikki ihonhoitoon, kauneuteen ja muotiin liittyvät jutut tämän linkin kautta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Led-valohoito lupaa apua niin akneen kuin ryppyihin – selvitimme, mistä uudessa ihonhoitotrendissä on kyse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.