Liikunta

Kiinalainen lääketiede voi auttaa suolisto-ongelmiin – keinoina akupunktio, kuppaus, tulineulahoito...

Kiinalaisen lääketieteen menetelmillä hoidetaan muun muassa vatsavaivoja, kuukautisia ja unettomuutta. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto kertoo, mihin kaikkeen kiinalaisesta lääketieteestä voi olla apua.

Kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jossa yhdistellään akupunktiota, ravinto-oppia, tulineulahoitoa, kuiva- ja mikrokuppausta sekä lämpö- ja yrttihoitoja. Hoitomenetelmät valitaan sen mukaan, mitä hoidettava kulloinkin tarvitsee ja mitkä hoidot sopivat hänelle parhaiten.

Lue myös: Lukkiutuneesta nivelestä kuuluu raksahdus, kun se aukeaa – näin naprapaatti hoitaa kehoa

Kiinalainen lääketiede: Pulssi katsotaan molemmista ranteista

”Haastattelen hoidettavan ensin huolellisesti, katson kiinalaisen lääketieteen menetelmien mukaisesti hänen kielensä ja pulssin molemmista ranteista. Toisessa ranteessa näkyy veren ja toisessa energian ja sisäelinten tila. Sitten päätän, hoidanko häntä akupunktiolla ja ravinto-opilla vai muilla menetelmillä”, kertoo kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto. Hän on valmistunut kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi vuonna 2002.

Kiinalaista lääketiedettä harjoittavan on koulutettava itseään vähintään kolmen vuoden ajan ja suoritettava lisäksi länsimaisen lääketieteen perusopintoja. Kiinalaista lääketiedettä koulutetaan usealla paikkakunnalla Suomessa.

Kiinalainen lääketiede on turvallinen hoitomuoto, johon ei sisälly riskejä, mikäli hoitaja on kokenut ammattilainen. Varsinkin akupunktiota tehtäessä taustalla pitää olla pidempi koulutus. Asiakkaan kannattaa aina hoitoon tullessaan kysyä, millainen koulutus hoitajalla on takanaan.

Kaikissa tilanteissa akupunktioneulojen laittamista ei kuitenkaan suositella. Jos hoidettavan kunto ei salli akupunktiota ensimmäisellä hoitokerralla, aloitetaan hoito kiinalaisen lääketieteen ravinto-opista.

”En myöskään hoida akupunktiolla kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Raskauden lopussa synnytyksen käynnistymistä voidaan vauhdittaa tiettyjä pisteitä hoitamalla”, Haavisto toteaa.

kiinalainen lääketiede

Kiinalainen lääketiede voi auttaa vatsaongelmiin, kuukautisongelmiin ja unettomuuteen

Kiinalaisen lääketieteen menetelmillä voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja. Haavisto kertoo hoitaneensa vatsaongelmista ja erilaisista suolistosairauksista, kuten paksusuolentulehduksesta ja Crohnin taudista kärsiviä, migreenipotilaita, kuukautisongelmia potevia, unettomuudesta, reumasta, nivelrikoista ja kulumista kärsiviä sekä MS-tautia ja Parkinsonin tautia sairastavia.

Akupunktio ja kiinalaisen lääketieteen ravinto-oppi auttavat myös korkeaan kolesteroliin, verenpaineeseen ja verensokeriin, kilpirauhasen vajaatoimintaan ja tyypin 2 diabetekseen.

Myös syöpäpotilaat ovat länsimaisen lääketieteen rinnalla saaneet akupunktiohoidosta apua esimerkiksi syöpähoitoina käytettävien sytostaattien sivuvaikutuksena esiintyvään pahoinvointiin. Kiinalaisen lääketieteen ravinto-opin avulla kehoa voidaan rakentaa vahvemmaksi, jotta se kestäisi länsimaisia hoitoja paremmin.

Kiinalaisessa lääketieteessä ei keskitytä hoitamaan vain oireita, vaan etsitään syytä sille, mikä on alun perin aiheuttanut olotilan kehoon.

”Emme hoida sairautta sairauden nimikkeellä, vaan katsomme asioita hieman eri näkökulmasta kuin länsimaisessa lääketieteessä. Luokseni on tullut myös potilaita, joilta ei ole löytynyt verikokeista ongelmia, mutta he eivät siitä huolimatta voi hyvin ja haluavat etsiä syytä huonovointisuuteensa”, Haavisto kertoo.

Suoliston kunto heijastuu koko kehoon

Monet kiinalaisen lääketieteen menetelmillä hoidetut ovat kertoneet saaneensa hoidon ansiosta uuden elämän alun itselleen.

”Ihminen tottuu huonoonkin terveydentilaansa, eikä välttämättä edes huomaa kaikkia vaivojaan. Sitten kun kehon aineenvaihdunta on akupunktion avulla virkistynyt ja ruokavalio on vaihdettu toisenlaiseksi, olossa tuntuukin yhtäkkiä selkeä muutos. Olin itsekin kolmikymppisenä paljon sairaampi, kuin nyt viisikymppisenä ennen kiinalaisen lääketieteen saloihin tutustumistani. Olen omakohtaisesti kokenut, miten paljon lisää hyvinvointia akupunktio yhdistettynä ruokavalioon tuo.”

Ruokavalion muuttamisesta kiinalaisen lääketieteen ravinto-opin mukaiseksi voi olla apua moniin vaivoihin. Mahalaukun ja suoliston ongelmat heijastuvat koko kehoon.

”Ruokavalion muuttaminen voi helpottaa jopa polvien nivelrikkoa. Kiinalaisen lääketieteen ravinto-opin mukainen lämmin ravinto kuivattaa elimistöä, jolloin nivelrikon vuoksi polviin kertynyt neste häviää. Myös silmien näkökyky, sormenpäiden tuntoherkkyys ja maku- ja hajuaisti tehostuvat, kun mahalaukku ja suolisto ovat kunnossa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinalainen lääketiede voi auttaa suolisto-ongelmiin – keinoina akupunktio, kuppaus, tulineulahoito...

Helena

Ei kannata mennä noin vaikean kautta, kun meillä on ruokasooda ja siihen kasvisruokavalio, vähän vitamiineja, erikoisesti D-vitamiinia, niin siitä alkaa parantuminen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.