Liikunta

Tiesitkö, että kuntosalilla treenaaminen tekee hyvää paitsi lihaksille myös aivoille? Listasimme kuntosalilla käymisen 8 terveyshyötyä

Nyt kuntosalille! Kuntosalilla käyminen tekee hyvää niin keholle kuin mielelle.

Kuntosalilla käyminen on kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta hyödyllistä ja terveellistä. Liikkuminen ja kuntosaliharjoittelu parantavat kuntoa ja vaikuttavat myönteisesti kehon ja mielen hyvinvointiin, kertoo Työterveyslaitoksen johtava tutkija Virpi Ruohomäki.

Kuntosalilla treenaaminen on monipuolista ja se on helppo yhdistää arkeen. Kuntosalikäynnit on myös helppo suunnitella sellaisiksi, että ne auttavat arjesta palautumisessa.

Virpi Ruohomäki auttoi listaamaan kuntosalilla käymisen terveyshyödyt:

1. Kuntosalilla käyminen lisää voimaa ja toimintakykyä

Kuntosaliharjoittelulla ihmiset saavat vastapainoa arkeen. Esimerkiksi istumatyötä tekevien ihmisten olisi hyvä liikkua monipuolisesti, jotta lihakset eivät pääse heikkenemään.

Liikunta edistää terveyttä ja toimintakykyä ja ennaltaehkäisee monia sairauksia. Kuntosaliharjoittelu lisää voimaa ja liikkuvuutta, kun harjoitukset ja liikkeet tehdään oikein ja monipuolisesti sekä oman kuntotason mukaan.

2. Psyykkinen hyvinvointi lisääntyy

Liikunta vähentää stressioireita, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Kuntosaliharjoittelu voi tukea masennuksesta ja ahdistuksesta toipumista ja lieventää mielialan vaihtelua

Välillä ihmisen mieli saattaa olla ylivireä. Tällöin rauhallisesta liikunnasta ja kuntosaliharjoittelusta voidaan saada helpotusta stressin laukaisemiseen ja stressin oireisiin.

3. Hyvä harrastus kaverin kanssa motivoi

Kaverit voivat kannustaa lähtemään kuntosalille. Kuntosalilla kaverin kanssa käyminen on mielekästä ja mukavaa. Kaverin kanssa treenaaminen ja samaan aikaan puhuminen edistää myös mielen hyvinvointia sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Lue myös: Haluaisitko alkaa käydä kuntosalilla? Personal trainer kertoo, miten vältät isoimmat aloittelijan virheet ja pääset treenaamisessa alkuun

Nainen juoksumatolla
© iStockphoto

4. Kuntosaliharjoittelu vilkastuttaa aivojen toimintaa

Kuntosaliharjoittelu parantaa muistia, oppimista ja keskittymiskykyä. Kuntosalilla aivot saavat virikkeitä ja yleinen vireystila paranee.

5. Eri lihasryhmät pääsevät kuntosalilla töihin

Kuntosalilla treenaaja pääsee hyvin kätevästi harjoittamaan kaikkia isoja lihasryhmiä. Eri lihasryhmät eli reidet, pakarat, niska- ja hartiaseudun lihakset sekä vatsa, selkä ja kädet on hyvä harjoitella kuntosalilla.

6. Aineenvaihdunta paranee ja hengitys- ja verenkiertoelimistö vahvistuvat

Kuntosalilla liikkuessa saa sykkeen kohoamaan, hengityksen kiihtymään ja verenkierron vilkastumaan. Näin kuntosalilla keuhkot pääsevät töihin ja erilaisten liikesarjojen tekeminen kehittää hapenottokykyä.

Esimerkiksi istumatyötä tekevä tarvitsee aineenvaihduntaa kiihdyttävää liikkumista.

7. Lihaskoordinaatio paranee

Kuntosaliharjoittelulla voi parantaa lihaskoordinaatiota ja tasapainoa. Tämä tarkoittaa aivojen, aistien, hermoston ja lihasten hyvin toimivaa yhteyttä.

Kuntosalilla kannattaa harjoitella sekä ylä- ja alavartaloa että keskivartaloa. Näin lihaksisto pysyy tasapainossa ja mikään osa-alue ei jää heikommaksi. Tämän myötä myös ryhti voi parantua huomattavasti.

8. Kuntosalilla käyminen auttaa painonhallinnassa

Kuntosaliharjoittelulla voidaan ehkäistä ja hoitaa ylipainoa. Kuntosalilla harjoittelu lisää energian kulutusta ja auttaa myös pitämään painon halutulla tasolla. Tähän vaikuttavat myös muut tekijät, kuten monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio.

Lue myös Anna.fi: 10 liikkeen kuntosaliohjelma: reidet, pakarat ja keskivartalo timmiksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että kuntosalilla treenaaminen tekee hyvää paitsi lihaksille myös aivoille? Listasimme kuntosalilla käymisen 8 terveyshyötyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.