Liikunta

Oikea kävelytekniikka ehkäisee jalkavaivoja – ethän kävele väärin?

Virheellinen kävely tai askellus voi aiheuttaa muun muassa polvivaivoja. Asiantuntija neuvoo oikean kävelytekniikan. Katso tekniikka myös videolta.

Opimme kävelemään noin vuoden ikäisenä, emmekä sen jälkeen uhraa kävelytekniikan miettimiseen pahemmin aikaa. Itseopittua taitoa kannattaisi kuitenkin pitää silmällä.

”Tärkeintä on, että kävellessä on neljä vaihetta. Ensin tulee kantaisku, sitten tukivaihe, seuraavaksi työntövaihe ja viimeisenä heilahdus”, liikuntasuunnittelija ja liikuntatieteiden maisteri Katriina Ojala UKK-instituutista neuvoo.

Kantaiskussa kantapää osuu alustaa. Tukivaiheessa koko jalkapohja on alustassa. Työntövaiheessa työnnetään päkiällä ja ojennetaan jalka, jolloin takareisi ja pakaralihas aktivoituvat. Heilahdusvaiheessa jalka siirretään toisen eteen.

”Työntövaihe jää monelta vajavaiseksi. Vaihe tehdään liian nopeasti, heilauttamisen sijaan jalka siirretään äkkiä vaan eteenpäin, jolloin takareisi- ja pakaralihasosasto eivät ole ollenkaan käytössä. Se ei ole järkevää, sillä silloin kyseisiä lihaksia ei vahvisteta yhtään. Niistä saa paljon voimaa kävelyyn”, Ojala sanoo.

Ylävartaloa ei pidä unohtaa kävellessä. Ylävartalo ei ole kävellessä paikallaan, vaan rento ylävartalon kierto kuuluu kävelyyn. Ylävartalo kiertyy kevyesti vastakkaiseen suuntaan kuin edessä oleva jalka.

Kyynärpäiden tulisi olla rennosti koukussa ja käsien heilua ylävartalon mukana. Hartiat on hyvä pitää rentoina.

Lue myös: Laihdu kävelemällä – asiantuntija kertoo, kuinka onnistut

Astutko sisäänpäin, suoraan vain ulospäin?

Oman luontaisen kävelytavan syntymiseen vaikuttaa moni asia nivelistä ja lihaksista huonoihin jalkineisiin. Koska kävely opitaan itse, voi syntyä kaikenlaisia kävelytekniikoita, jotka eivät ole hyviä. Väärin astuminen voi aiheuttaa muun muassa polvivaivoja. Etenkin, jos kävelyn määrää lisää.

”Tekniikka korostuu, kun kävellään enemmän ja reippaammin ajatuksena kunnonkohotus tai terveys.”

Lue myös: Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä

Kävelytekniikka opitaan lapsena, jonka jälkeen siihen ei kiinnitetä enää huomiota.

Varpaiden pitäisi osoittaa suoraan eteenpäin, kun jalkapohja osuu maahan ja ponnistat päkiällä jalkaa eteenpäin. Kaikilla näin ei ole.

”Monilla on ongelmana se, että astutaan sisäänpäin, jolloin varpaat osoittavat toisiaan vasten tai vielä tyypillisempää on, että jalkaterät osoittavat ulospäin eli kävellään ankkakävelyä.”

Osalta vain päkiä osuu maahan ja kantapää jää ilmaan kävellessä.

”Askelen pitäisi olla selkeästi rullaava. Rullaavuus vaikuttaa kävelyn vauhtiin ja mukavuuteen. Jos kantaisku jää pois ja astuu suoraan koko jalkapohjalle tai päkiälle, askel ei ole rullaava ja eteenpäin vievä. Näin kävellessä ei käytä kaikkia lihaksia, mitä kannattaisi käyttää, jotta saisi parhaat tehot ja hyödyt irti.”

Lue myös: Kipuileeko kantapäässä plantaarifaskiitti eli ”luupiikki”? Tunnista oireet ja lue ortopedin vinkit kotihoitoon

Korjaa väärä kävelytekniikka

Väärästä kävelytekniikasta on mahdollista opetella pois. Ihan helposti ja heti se ei kuitenkaan onnistu. Syvään uurtuneen ja vuosia käytössä olleen tavan karistaminen ja muuttaminen vie aikansa.

”Omaa kävelyä voi katsoa peilistä tai pyytää jotain muuta katsomaan, menevätkö jalkaterät suoraan, miten ylävartalo toimii ja jännittääkö hartioita. Näitä asioita voi katsoa, vaikka ei olisi ammattilainen.”

”Joka kerta, kun kävelee, lähti sitten lenkille tai kävelee töissä tai kaupassa, voi miettiä, miten kävelee. Kävelyn muuttaminen vaatii tahdonvoimaa ja harjoittelua.”

”Lihaksisto voi kipeytyä uudesta tekniikasta, kun eri lihakset tulevat käyttöön ja niitä käyttää eri tavalla. Kipeytymistä ei kannata pelästyä.”

Lue myös: Jo puolen tunnin kävely päivässä kannattaa – lue monipuoliset hyödyt!

Askellusta korvaavia pohjallisia tai kenkiä ei Ojalan mukaan tarvita.

”Pohjalliset tai kengät eivät korjaa omaa tekniikkaa. Pohjalliset hankitaan usein sen takia, että väärä kävelytekniikka aiheuttaa kipua. Jos oppii väärästä tavasta pois ja tilalle oikean tekniikan, voi olla, ettei kipuja tulekaan.”

Katso oikea kävelytekniikka UKK-instituutin videoilta:

Lue myös Anna.fi:stä: Iskiasvaivojen, selkä- tai nivelkipujen syynä väärä kävelytyyli? Näin korjaat 6 yleistä tekniikkavirhettä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oikea kävelytekniikka ehkäisee jalkavaivoja – ethän kävele väärin?

Täti

Tämä askellustyyli sopii vain lenkkareilla kävelyyn. Yritäpä rullata korkokengillä!

Itse käytin päivittäin vain korkokenkiä (talvella korkosaapikkaita) 13-50 -vuotiaana, joten sen jälkeen on ollut haasteellista oppia pois päkiäkävelystä. Ei tahdo onnistua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.