Liikunta

Pyöräily talvella: Asiantuntija kertoo, millaiset varusteet tarvitset

Pyöräily talvella onnistuu todennäköisesti tavallisemmilla varusteilla kuin mitä luulet. Läpi vuoden pyöräilevä Pyöräliiton toiminnanjohtaja ja kertoo, mitä tarvitset.   

Moni ihmettelee, miten pyöräily talvella onnistuu.

”Ihmiset pelkäävät pyöräilyä talvella. Talvipyöräily kuulostaa vaaralliselta liukastumisen takia. Kun minulla on nastarenkaat pyörässä, kaadun ehkä kerran kymmenessä vuodessa, kävellen kaadun melkein joka talvi”, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen sanoo.

Koistinen suosii itse nastarenkaita, mutta ne eivät hänen mukaansa ole välttämättömät.

”Tavallisilla kesärenkaillakin pystyy pyöräilemään, jos ei ole liukkaat kelit.”

Turvallisuuden lisäksi nastarenkaiden etuihin lukeutuu muun muassa se, että niillä saa pitoa, jolloin voi ajaa vauhdikkaammin, pysähtyminen on nopeampaa ja pyörän hallittavuus on parempi.

Pyörään voi vaihtaa myös kitkarenkaat.

”Jäällä kitkarengas ei ole niin pitävä kuin nastarengas, mutta lumiolosuhteissa se toimii samalla tavalla. Kitkarengas on hyvä ratkaisu olosuhteissa, joissa kelit vaihtelevat enemmän, eikä tarvita äärimmäistä jääpitoa.”

Lue myös: Vuoden kokemukset: Sähköpyöräilyn plussat ja miinukset

Pyöräily talvella vaatii hyvät valot

Oli alla sitten millaiset renkaat tahansa, on oleellista, että valot ovat kunnossa. Talvella pyöräillessä kun tuppaa olla pimeää suurimman osan ajasta.

Liikenneturva mukaan pyörässä on oltava etuvalo pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen.

Polkupyörän takavalo, pyöräily talvella

Vuoden 2015 alusta alkaen pyörään kiinnitetyn kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua.

”Kesällä 2020 astuu voimaan uusi tieliikennelaki, joka velvoittaa takavalon pakolliseksi. Jos nyt on valoja hankkimassa, kannattaa hankkia se takavalo samalla”, Koistinen kertoo.

Lue myös: Pyörällä Ahvenanmaalle? Nämä kokemukset ja vinkit haluat lukea!

Pyöräily talvella sujuu tavallisilla varusteilla

”Itselläni on päällä ihan samat vaatteet, lähdin sitten pyörällä tai kävellen liikkeelle. Pukeutumista ei kannata liikaa mystifioida. Tavalliset talvivaatteet riittävät.”

Liikaa ei kannata kuitenkaan pukea päälle. Talvipyöräilyssä tulee helposti hiki, joten haasteena on pukeutua riittävän kevyesti, mutta suojata kasvot, sormet ja varpaat.

”Hanskoihin kiinnitän huomiota. Pyöräilyn myötä omasta käsinevalikoimasta ovat poistuneet neulelapaset. Ne päästävät tuulen läpi. Hanskojen pitää olla sellaiset, jotka pitävät tuulen ulkopuolella tai sitten lapasten päällä pitää olla tuulenpitävä kerros.”

Lue myös: Hanko on polkupyöräilyn pääkaupunki ja Jopojen ystävien kesäparatiisi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyöräily talvella: Asiantuntija kertoo, millaiset varusteet tarvitset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.