Hyvinvointi

Lukijat vinkkaavat: Nämä ovat parhaat ideat talviloman viettoon

Kouluissa vietetään talvilomaa porrastetusti helmi-maaliskuussa ja myös moni työssäkäyvä pitää lomansa tänä aikana. Mitä tehdä, jos lomailee kotimaisemissa?

Kotilieden kyselyyn vastanneista lukijoista noin puolet aikoo lomailla viikoilla 8, 9 tai 10. Loput nauttivat eläkepäivistä tai eivät pidä nyt lainkaan lomaa.

Lomanviettäjistä suurin osa nauttii vapaista puolison tai muun perheen parissa kotona tai mökillä. Myös kotimaan lomakohteet nousivat kyselyssä suosituiksi. Noin 25 prosenttia kyselyyn vastanneista suuntaa tai haluaisi suunnata ulkomaille joko lämpimään, aktiivilomalle tai kaupunkikohteeseen.

Katso alta Kotilieden lukijoiden parhaat talvilomavinkit. Myös kotona voi nauttia ihanasta lomatunnelmasta!

Ota ilo irti kotikaupungistasi

”Turistina kotikaupungissa – eli museokäyntejä, ehkä päiväretki jonnekin lähikaupunkiin. Ulkona syömistä.”

”Rentoudun, tapaan ystäviä, ulkoilen hiihtäen: saan aikaa vain itselleni!”

”Käymme lastenlasten kanssa uimassa, kenties Hoplopissa riehumassa, eläintarhassa tai leikimme ja askartelemme.”

”Teen käsitöitä ja maalaan.”

”Ei herätyskelloa. Runsas herkkuaamiainen kotona tai jossain lähipaikassa. Ehkä kevyt suunnitelma, mitä voisi tehdä, mutta varaa muuttaa lennossa sään ja mielihalujeni mukaan.”

”Käyn ulkona syömässä, ulkoilen eri tavoin, tapaan ystäviä ja haluttaessa juhlin.”

Talviloma on ulkoilijan parasta aikaa.

”Katsastan kaupungin riennot ja hyödynnän ne”.

”Voin rentoutua esim. kotikaupungin kylpylässä ja käydä elokuvissa ja ulkona syömässä.”

”Käymme kaupungilla lounaalla. Käyn hiihtämässä päiväsaikaan. Teen ostoksia kaupungilla kaikessa rauhassa.”

”Käyn lounaalla ulkona, jotta ei tarvitse miettiä ruoanlaittoa ja tiskata. Retkeilen omassa kaupungissa tai lähistöllä esimerkiksi käymällä museoissa, taidenäyttelyissä tai teatterissa. Ulkoilen päivällä, kun on valoisaa.”

Heitä rutiineille hyvästit

”Voi nukkua aamulla niin pitkään kuin huvittaa ja vastaavasti valvoa illalla pitkään.”

”Luksusaamupala kotona tai kahvilassa.”

”Teen ruokaa. Leivon jotain hyvää. Juon äidin kanssa pari lasia viiniä illalla.”

”Ei lomatunnelmaan tarvitse kuin rakkaat koirani sekä muut kotieläimeni ja mukillinen oikein hyvää kahvia <3”

”Ulkoilua metsässä, lintujen ja muiden eläinten seurailua, mukavaa lukemista, elokuvien katselua ja musiikin kuuntelua. Rauhallista oleilua.”

”En ainakaan siivoa.”

”Tänä vuonna alppihiihdon-, ampumahiihdon- ja maastohiihdon MM-kisat tekevät helmikuusta penkkiurheilijan lomakuukauden kotona!”

”Hyvää ruokaa ja juomaa. Saunomista puolison kanssa. Lapsenlapset kylässä.”

”Kaunis, viihtyisä ympäristö, herkkuja, kirjoja, elokuvia, sukankutimet!”

”Kiireetöntä elämää. Vaikka tekisin jotain tarpeellista, senkin tekisin leppoisasti nautiskellen, ilman että se tuntuisi pakkopullalta. Jopa kaappien siivouksesta voi sillä tavalla nauttia!”

”Nukun aamulla pitkään, katan kauniisti aamiaisen ja vien porukan ulos, ehkä tehdään pihalle nuotio ja paistetaan lettuja tai makkaraa, voidaan mennä myös elokuviin ja ihan varmasti lämmittää sauna ja käydä avannossa.”

Talviloma on ulkoilijan parasta aikaa.

”Kun ei ole aamulla kiire minnekään, voi lojua vuoteessa ja nauttia. Jos on kaunis sää, voi lähteä ulos.”

”Känny äänettömälle vaan…”

”Lapset tulevat käymään ja myös lastenlapset. Mukavaa yhdessäoloa ja hyvää ruokaa, aurinkoisia kelejä.”

”Lähden pilkille, otan eväät ja kahvipullon mukaan. Lumikenkäilen metsässä.”

”Olen paljon ulkona erilaisten harrastusten parissa, ensisijaisesti hiihdän. Talvilomalla pitää paistaa lettuja, koska lapset niitä odottavat. Myös nuotioretket kahvin ja eväiden kanssa kuuluu ohjelmaan.”

”Uppoudun kirjoihin, jotka ovat jääneet lukematta.”

”Voin hiihdellä ihan kotinurkilla, koska vierestä lähtee latu ja laskettelurinteetkin ovat 35 km päässä kotoa. Lisäksi omalla pihalla voi nauttia nuotiosta ja makkaranpaistosta ja retkeilystä.”

Tekisitkö rästityöt alta pois?

”Arkena kasaantuneet kotihommat, remontit ja muut hoidetaan loma-aikoina. Mutta yritetään syödä vähän enemmän ulkona ja toki käydä yhdessä esim. pulkkamäessä ja luistelemassa perheen kanssa. Ruutuaikaa vähennetään ja pelataan yhdessä esim. lautapelejä.”

”Kotona tulee tehtyä rästihommia, no sekin poistaa stressiä!”

Talviloma on ulkoilijan parasta aikaa.

”Nyt kun olen eläkkeellä, lomaa on saada tehdä vaikka puupino tai remonttihommia, jotain erilaista.”

”Luen, lepään ja teen tekemättömiä töitä, esim. valokuvien järjestämisessä.”

”Nukun aamulla pitkään. Teen rästihommia hissukseen. Illalla katson elokuvan tai luen kirjaa ja samalla syön jotain hyvää.”

”Teen rästiin jääneitä kotitöitä: vaatekaapin suursiivous jne., luen kirjoja, ulkoilen, nukun pitkään ja valvon myöhään.”

Hiihto hurmaa ympäri Suomen

”Tänä vuonna matkustan sisarusteni luo Lahteen nauttimaan kisoista, hiihtämisestä ja sukulaisista.”

”Lahdessa on hyvät ulkoilumaastot, aurinkoa saa jo jäällä ja laduilla. Aulangon ja Siuntion kylpylöissä on hyvät uintimahdollisuudet ja aktiviteetit sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet.”

”Talviliikuntakohde Levi: monipuoliset mahdollisuudet harrastaa, löytyy myös hiljaisuutta. Monipuolinen ja hyvin hoidettu latuverkosto.”

”Ehdottomasti paras talvilomakohde Suomessa on Ylläksen hiihtokeskus. Ylläs on maastohiihtäjän paratiisi: siellä on loistavasti hoidettu, mittava latuverkosto upeissa tunturimaisemissa ja viihtyisiä latukahviloita hiihtäjän virkistykseksi. Lämmin suositus!”

”Ei muuta kuin Lappiin. Lappi on oikea talvikohde kauniine näköaloineen ja koko perheelle löytyy tekemistä.”

”Saariselkä ja Ylläs ovat murtomaahiihtäjän paratiiseja. Vaihtelevia, hyvin hoidettuja latuja riittää enemmän kuin ehtii viikon aikana hiihtää. Jos pystyy lähtemään lomalle muulloin kuin koulujen lomaviikoilla tai pääsiäisenä, eivät myöskään ruuhkat laduilla häiritse. Se kuuluisa Lapin tunnelmakin löytyy näistä paikoista.”

”Keuruu on hyvä talvikaupunki ja sijainti on täydellinen: joka paikasta on lyhyt matka. Keuruulla on hyvät ulkoilumaastot, ladut ja jäät, joita voi käyttää koko perheen voimin. On museo, uimahalli, keilahalli ja tietysti kauppoja. Erityisesti Vanhan Keuruun alue on ihana talvellakin.”

”Päivä Talmassa pulkkailemassa ja laskettelemassa on edullinen pikkuloma lasten kanssa.”

”Ylläksen Äkäslompolo ja Ylläsjärvi ovat varmasti Suomen parhaat talvilomakohteet! Niissä on runsaasti erilaisia mahdollisuuksia viettää lomaansa sekä hiihtäen että lasketellen ja löytyy myös eläintarhaa, koiravaljakkoajelua, kylpylää ja runsaasti myös ruokapaikkoja ja muuta vapaa-ajan ohjelmaa ihan jokaisen makuun.”

Talviloma on ulkoilijan parasta aikaa.

Tutustu kotimaan paikkakuntiin

”Nuuksion erämaa Espoossa. Ei siellä tarvitse hiihtää, on kävelyreittejä uskomattomassa maastossa. Löytyy myös nuotiopaikkoja. Siellä on myös Suomen luontokeskus Haltia.”

”Pyynikin rinteet Tampereella: hyvä, lenkki, raikas ilma, kaunis metsä ja ihania munkkeja voi nauttia kahvilassa.”

”Heikin tupa Töysässä. Rauhallinen paikka. Jos haluaa hulinaan välillä, voi käydä Tuurin kyläkaupassa.”

”Helsingin kaupunginmuseot ovat mielenkiintoisia kaikenikäisille. Maksuttomia. Hyvät museokaupat.”

”Helsinki on täynnä kohteita, kulttuuria, urheilutapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia. Iltaluentoja Suomi 100 -teemalla.”

”Turussa on paljon hyviä museoita ja näyttelyitä esim. Turun taidemuseo, WAM, Turun linna, Aboa Vetus, Turun tuomiokirkko. Melkein kuin ulkomailla olisi. Turun kahvila ja ravintolatarjonta on myös erinomainen esim. Kaskis, Mami, Huli, Fika, Cafe Carre. Kauppahalli on oiva lounaspaikkana.”

”Heureka Vantaalla on lapsenlapseni ykköskohde. Korkeasaari tulee hyvänä kakkosena. Naapurin lapset vannovat Rukan nimeen.”

”Ikaalisten kylpylä on vaan aina tuntunut niin kodikkaalta.”

”Kaarinassa Littoisten järven jäällä on hieno luistelurata, joka kiertää järven ympäri vanhan verkatehtaan maisemissa. Paraisilla ja laajemminkin Turun saaristossa kannattaa retkeillä ja nauttia maisemista.”

”Maalaistalo Kinnalan koukku Sastamalassa järjestää lomaviikkoja.”

”Korkeasaari on aivan loistava talvellakin. Lasten kanssa eväät mukaan ja katselemaan isoja kissoja. Paljon parempi talvella kuin kesäkuumalla. Varsinkin auringonpaisteessa, pikkupakkasessa.”

”Kotka on kaunis saaristoineen talvellakin.”

”Turussa Turun linna, museot ja kylpylät. Ruissalo ja sen retkeilyreitit ovat kivoja talvellakin.”

”Ähtärin eläinpuisto on talvella hieno kohde, koska eläimet ovat virkeämpiä ja liikkuvaisempia kuin kesällä.”

”Rantasalmen Hakoapaja: puhdas luonto, kauniit maisemat, rauha ja mukavat immeiset.”

Lue myös:

Lähtisitkö kylpylälomalle? Esittelyssä 5 rentouttavaa kylpylää kotimaasta ja ulkomailta Suomen parhaat taukopaikat: pysähdy ja pidä tauko täällä! Lahden hiihdon MM-kisoihin valmistautuva Aino-Kaisa Saarinen: ”Haluan näyttää, että äitikin voi menestyä” Avantouinti parantaa terveyttä – aloita rentouttava harrastus turvallisesti Kotimaan hiihtokeskuksista löytyy tekemistä jokaiselle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lukijat vinkkaavat: Nämä ovat parhaat ideat talviloman viettoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.