Hyvinvointi

Jaiks, iholle ilmestyi epäilyttävä luomi! Milloin luomen poisto on tarpeen ja miten se tehdään?

Muuttiko luomi yllättäen ulkonäköä tai vuotaako se jatkuvasti verta? Luomen poisto ja tutkiminen ovat ainoa keino varmistaa, onko kyseessä ihosyöpä. Myös vaarattomia luomia voidaan poistaa, jos luomi hankautuu jatkuvasti tai on kosmeettisesti häiritsevä.

Apua, iholle ilmestyi epäilyttävä luomi – onkohan se haitallinen vai ei? Kannattaakohan se poistaa? Jääkö poistosta arpi? Miten luomen poisto tapahtuu?

Luomet ovat yleisiä huolenaiheita, vaikka useimmat luomet ovat täysin vaarattomia. Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo, milloin luomen poisto on tarpeen. 

Lue myös: Epäilyttävä luomi voi jäädä itseltä huomaamatta – ihotautilääkäri kertoo, milloin luomitarkastus kannattaa

1. Milloin luomi kannattaa poistaa lääketieteellisistä syistä?

Luomet ovat suurimmaksi osaksi viattomia ja hyvänlaatuisia. Ne kuuluvat iholle. Yleensä luomi poistetaan lääketieteellisistä syistä vain, jos lääkäri epäilee, että luomessa on solumuutos. Tällöin lääkäri poistaa luomen, jotta patologi voi tutkia, ettei luomessa ole ihosyöpään viittaavia haitallisia solumuutoksia.

Yleensä lääkärille kannattaa mennä, jos aiemmin tasainen, säännöllinen ja symmetrinen luomi alkaa kasvaa tai muuttua epäsymmetriseksi, muuttaa väriä tai nousee koholle. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos luomi rikkoutuu tai alkaa vuotaa verta niin, ettei luomi parane.

Julkisessa terveydenhoidossa poistetaan luomia useimmiten vain lääketieteellisistä syistä. Luomi voidaan poistaa myös silloin, jos se sijaitsee hankausalueella, jossa se helposti rikkoutuu, hautuu ja ärtyy. Luomet eivät kuitenkaan muutu pahanlaatuisiksi siksi, että ne hankautuvat.

2. Voiko luomen poistaa kosmeettisista syistä?

Mikä tahansa luomi on mahdollista poistaa. Toinen kysymys on, onko se aina tarpeellista. Ihminen ei hyödy terveydellisesti millään tavalla hyvänlaatuisten luomien poistamisesta. Luomien poistaminen ei pienennä ihosyöpäriskiä.

Luomia poistetaan kosmeettisista syistä useimmiten näkyviltä paikoilta, kuten kasvojen alueelta. Lähtökohtaisesti kosmeettinen luomen poisto tapahtuu yksityisissä lääkärikeskuksissa. Luomen poisto maksaa yksityisellä puolella yleensä 300–400 euroa, usein enemmänkin – etenkin, jos luomia poistetaan useampi kerralla. Hintaan kuuluvat lääkärin tekemä luomen poisto ja patologin tutkimus.

Maria Huttunen
Ainoastaan kirurgisesti poistetut luomet voi lähettää patologille tutkittaviksi. ”Ihosyöpä voi joskus olla aika viattoman näköinen ja oloinen. Siksi kaikki sellaiset luomet, joihin liittyy pieninkin solumuutoksen epäily, on laitettava patologille”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen. © Rimma Lillemägi

3. Millaisilla menetelmillä luomia poistetaan?

Suositeltavin ja paras menetelmä luomen poistoon on perinteinen kirurginen poisto. Tällöin lääkäri leikkaa luomen irti ihosta veitsellä tai stanssilla, ompelee haavan kiinni ja lähettää irti leikatun kudosnäytteen patologille tutkittavaksi.

Luomi voidaan poistaa myös laserilla tai jäädytysmenetelmällä. Näillä menetelmillä poistettuja luomia ei kuitenkaan ole mahdollista toimittaa patologille tutkittaviksi. Tällöin ei saada mustaa valkoisella siitä, ettei luomi ole haitallinen.

Jotta mahdollinen ihosyöpä tulee todettua ja hoidettua asianmukaisesti, on tärkeää, että patologi tutkii kaikki sellaiset pigmenttiluomet, jotka käyttäytyvät vähänkään poikkeuksellisesti.

Laserpoisto on suosittu tapa poistaa kasvojen kosmeettisesti häiritseviä koholuomia, sillä siitä jää näkymättömämpi arpi kuin kirurgisesta luomen poistosta. Menetelmän haittapuolena on, että luomi kasvaa uudestaan tai leikkauskohtaan jää pigmenttimuutos, jos luomisolukkoa ei saada riittävästi poistettua.

Jäädytyshoidossa lääkäri jäädyttää poistettavan luomen nestetypellä. Muutaman viikon kuluttua luomi irtoaa ihosta. Jäädytyshoito sopii parhaiten niin sanottujen rasvaluomien, eli ikääntymisestä johtuvien talisarveistumien, poistoon. Jos tavallisen pigmenttiluomen poistaa jäädyttämällä, ihoon jää usein selvä arpi.

4. Aiheuttaako luomen poisto aina iholle arven?

Aina, kun ihoon tehdään haava, siitä jää arpi. Yleensä selkään, jonka ihossa on paksu sidekudos, jää näkyvämpi arpi kuin kasvoille.

Myös lääkärin luomen poistoon käyttämä tekniikka, kokemus ja kädenjälki vaikuttavat siihen, jääkö iholle arpi. Kasvojen alueelle tehtävä luomen poisto pyritään yleensä suunnittelemaan niin, että arpi asettuu ihopoimujen ja uurteiden mukaisesti.

Usein arven saa naamioitua iäkkäämmällä ihmisellä ryppyjen sekaan. Haavaa ei saa myöskään ommella liian kireälle, sillä kiristävät ompeleet lisäävät arpimuodostusta.

luomen poisto laserilla
© iStockphoto

5. Kuinka monta luomea on mahdollista poistaa kerralla?

Teknisesti ei ole olemassa ylärajaa poistettavien luomien määrälle. Poistettavien luomien määrä riippuu ajankäytöstä ja luomien koosta.

Yleensä yhdellä lääkärin vastaanotolla on mahdollista poistaa noin kolmesta viiteen luomea, jos ne eivät ole kooltaan kovin isoja. Jos luomet ovat suurehkoja, eli läpimitaltaan yli viisisenttisiä, on luomien poisto jaettava useampaan poistokertaan, sillä kovin montaa isoa ihoaluetta ei ole mahdollista puuduttaa kerralla.

6. Miten ihoa pitää hoitaa luomen poiston jälkeen?

Jos luomi on leikattu ihosta ja ihoalue on ommeltu kiinni, ihoa tulee pitää yhdestä kahteen vuorokautta kuivana. Sitä ei saa pestä tai kastella. Saunominen, uiminen ja paljussa kylpeminen on sallittua vasta ompeleiden poistoa seuraavana päivänä.

Riippuen siitä, miltä alueelta luomi on poistettu ja kuinka iso poistettu ihoalue on, voi olla järkevä välttää kuntosalilla käymistä tai muuta voimakasta liikuntaa. Iho on yhä heikosti kiinni, kun ompeleet poistetaan. Koska arpikudosta ei ole ehtinyt muodostua, riskinä on, että haava aukeaa, jos se pääsee venymään tai kiristymään. Siksi kuntosalille tai hiihtämään ei välttämättä kannata mennä ompeleiden poistoa seuraavana päivänä.

Useimmiten hieman irvistävän haavan hoitoon riittää suihkuttelu, suojaaminen ja seuraaminen. Jos haava ratkeaa ompeleiden poiston jälkeen kokonaan, kannattaa ottaa yhteyttä hoitaneeseen tahoon ja kysyä neuvoa. Jos haavasta tulee märkää eritettä tai se on kipeä tai kuuman tuntuinen, pitää mennä päivystykseen. Myös kuumeen nouseminen voi kertoa siitä, että haava on tulehtunut.

Jäädyttämällä poistettu ihoalue ei vaadi erillisiä hoitotoimenpiteitä. Laserpoistossa hoito-ohjeistukset riippuvat käytetystä lasertekniikasta.

7. Luomen poisto: milloin luomen voi poistaa itse?

Lähtökohtaisesti kaikkien muiden paitsi pienien ohuiden varsiluomien poisto on syytä jättää ammattilaiselle, sillä luomen omatoimiseen poistoon liittyy aina pieni infektioriski.

Vanha varsiluomen poistokonsti on luomen hirttäminen. Tällöin lanka sidotaan ja jätetään luomen ympärille niin, että verenkierto varsiluomen päähän loppuu. Tällöin varsiluomi muuttuu joidenkin päivien päästä mustaksi koppuraksi ja irtoaa. Ihoalue voi punoittaa poiston jälkeen hetkellisesti.

8. Mitä pitää tehdä, jos luomi irtoaa itsestään?

Luomet harvoin irtoavat kokonaan iholta itsestään. Jos yli 50-vuotiaan ihmisen iholta irtoaa jokin luomen näköinen, usein kyseessä on rasvaluomi. Se ei lääketieteellisesti ole edes luomi, vaan ikääntymiseen liittyvä ihomuutos. Rasvaluomet voivat irrota ihosta hankauksen tai rapsuttelun seurauksena.

Varsinaiset luomet eli pigmenttinevukset eivät lähde itsestään irti ihosta. Koholla oleva varsiluomi voi revetä ihosta osittain esimerkiksi urheilun aiheuttaman voimakkaan hankauksen tai hiertymän seurauksena.

Yleensä hiertymisestä johtuva, hieman vuotava luomi ei ole vaarallinen. Jos luomi alkaa spontaanisti rikkoutua tai vuotaa verta, pitää sitä näyttää lääkärille kiireellisesti.

Lue myös Anna.fi: Huolestuttaako luomi? ABCDE-muistisäännöllä voi erottaa vaarattoman ja riskiluomen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jaiks, iholle ilmestyi epäilyttävä luomi! Milloin luomen poisto on tarpeen ja miten se tehdään?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.