Hyvinvointi

Miksi kasvojen iho punoittaa? Lääkäri kertoo 4 yleisintä syytä punoitukselle

Kasvojen iho punoittaa joskus jokaisella, ja syitä punoitukselle on monia – mutta niin on myös keinoja hillitä sitä.

Jos kasvojesi iho punoittaa, et ole ainoa.

Lue lisää: Hoida myös lievästi oireilevaa couperosa-ihoa – voit välttää hankalan ruusufinnin synnyn

”Kaikkihan me punoitamme”, sanoo ihotautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta.

”Mutta toisilla ihon punoitus on poikkeuksellisen voimakasta, ja se voi olla kiusallistakin.”

Usein kasvojen punoituksesta voi syyttää geenejä, sillä punoituksella on Bouchardin mukaan useimmiten perinnöllinen taipumus.

Kasvojen ihon punoitus liittyy pintaverisuonien laajenemiseen, ja laajenemisen taustalla voi olla lukuisia erilaisia syitä ihosairauksista arkipäivän askareisiin. Mitkä ovat tavallisimmat punoituksen syyt?

1. Ruusufinni ja couperosa voivat saada kasvot punoittamaan

”Ruusufinni on ehkä yleisin syy ihon punoitukselle erityisesti yli kolmekymppisillä. Siihen liittyvät korostuneet pintaverisuonet, jotka näkyvät iholla punoituksena”, Bouchard kertoo.

Ruusufinni on pääosin aikuisilla esiintyvä krooninen ihotauti, johon liittyy punoituksen lisäksi ihon lehahtelua ja näppyjä.

”Jos jommallakummalla vanhemmista on ollut ruusufinniä tai couperosaa, ja kasvoilla on niille tyypillistä punoitusta tai näppyjä, oireet ovat aika selkeät.”

Kasvojen verisuonien laajentuminen voi johtua myös altistumisesta UV-säteilylle. Auringon vahingot voivat näkyä iholla esimerkiksi katkenneina verisuonina.

Lue lisää: Ruusufinni: oireet, hoito ja ehkäiseminen – nämä asiat haluat tietää!

2. Autonominen hermosto voi punastuttaa

Punastuminen esimerkiksi esiintymistilanteessa on tuttu tunne monille, ja se voi vaivata tärkeissä tilanteissa.

”Erityisesti nuoremmilla ihon punoitus voi johtua autonomisesta hermostosta, joka aktivoituu erityisesti jännittävissä tilanteissa”, Bouchard sanoo.

Autonominen hermosto toimii tahdosta riippumatta, eikä sen toimintaan voi juurikaan vaikuttaa. Hermoston aiheuttama sosiaalinen punoitus on voimakkainta nuorilla, ja se usein vähenee tai häviää kokonaan vanhetessa.

3. Iho punoittaa liikunnan aikana

Liikunnan yhteys ihon punoitukseen on ilmeinen – kovan hikitreenin aikana kasvot voivat lehahtaa kauttaaltaan jopa viininpunaisiksi.

Iho punoittaa rasituksen aikana, koska kasvojen pintaverisuonet laajentuvat yrittäessään viilentää kuumentuvaa vartaloa. Samasta syystä iho voi punoittaa saunassa tai kuumana kesäpäivänä.

”Kun verenpaine ja sydämensyke nousevat, iho punertuu kaikilla. Helpoimmin se näkyy ihmisillä, joilla on jo valmiiksi punoittava couperosa-iho”, Bouchard kertoo.

Ihon punoitus urheillessa ei kerro hyvä- tai huonokuntoisuudesta, vaan huippu-urheilijakin voi punertua liikunnan aikana kirkuvan punaiseksi. Yksilöiden välisiä eroja selittävät niin verisuonien määrä ja sijainti kuin ihon sävykin.

Lue lisää: Miksi kasvot lehahtavat punaiseksi liikunnan aikana? Lääkäri kertoo

4. Alkoholi saa ihon punoittamaan

Jo pieni määrä alkoholia voi aiheuttaa punoitusta kasvoihin ja rintakehälle.

Lue lisää: Alkoholin vaikutus: 7 tapaa, joilla jo yksi lasillinen muuttaa elämääsi

Alkoholijuomat voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, mutta kirkkaanpunaiset kasvot johtuvat harvoin alkoholiallergiasta. Kyse on useimmiten harmittomasta verisuonien laajenemisesta, joka menee ohi itsekseen.

Alkoholi voi saada ihon punoittamaan myös kroonisesti – ihon punaiseksi saava flush-reaktio on erityisen yleistä aasialaisilla, joilta puuttuu useimmiten aldehydidehydrogenaasientsyymi.

Jos iho punoittaa, apu ei ole kaukana

Punoituksen taustalta voi joskus löytyä jopa kilpirauhasen liikatoimintaa tai kasvaimia, useimmiten ihon punoitus on kuitenkin vaaratonta eikä vaadi lääkärikäyntiä.

Monia punastuminen vaivaa päivittäin. Kasvojen satunnaista punoitusta on vaikea välttää, mutta ihon punoittamista voi pyrkiä hillitsemään esimerkiksi voiteilla tai beetasalpaajilla. Liikunnan aikana punoitusta voi pyrkiä vähentämään kylmän veden avulla.

Pysyviä muutoksia on vaikea saada aikaan.

”Oikeastaan ainoa tapa, jolla ihon punoittamista voi poistaa pysyvästi, on verisuonilaserin avulla”, Bouchard sanoo.

Laserhoito on tehokkain ratkaisu pintaverisuonten käsittelyyn. Laserin avulla voidaan hoitaa punoitusta hankalillakin alueilla, kuten nenän sivuilla.

Hetkellistä helpotusta punoitukseen voi tuoda apteekkituotteilla. Brimonidiinia sisältävä voide hillitsee kasvojen ruusufinnipunoitusta supistamalla verisuonia, mutta voiteen käyttö vaatii omistautumista. Geeliä pitää levittää kasvojen iholle päivittäin, ja vaikutus hiipuu pois noin 12 tunnin kuluessa.

Voidetta on saatavana reseptilääkkeenä, mutta sen käytöstä kannattaa neuvotella ensin lääkärin kanssa, sillä uusien tutkimusten mukaan brimonidiinivoiteen käytön lopettaminen voi kostautua jopa oireiden pahenemisena.

Muut lähteet: Terveyskirjasto, Fimea

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi kasvojen iho punoittaa? Lääkäri kertoo 4 yleisintä syytä punoitukselle

En ole juoppo, mutta muuten punanenäinen.

Mitä maksaa pintaverisuonien laserointi?
Onko metritaksa vai senttitaksa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.