Suhteet

Narsisti tekee uhrista syyllisen – 7 askelta myrkyllisestä suhteesta irrottautumiseen

Narsisti ei tee suhteen lopettamisesta helppoa, sillä hänen egonsa ei kestä jätetyksi tulemista. Lue, miten pääset irti tuhoavasta suhteesta, vaikka narsisti kääntäisi kaikki sinua vastaan.

Narsismi on persoonallisuushäiriö, joka ei ole sama asia kuin terve itseihailu. Terveellä tavalla narsistinen, mutta empaattinen ihminen tajuaa, että pompottaminen satuttaa muita.

Narsisti käyttää muita egonsa ravintona

Narsistisen ihmisen minäkuva ja suhde muihin on vaurioitunut. Narsisti ei tunne juurikaan empatiaa. Muut ihmiset ovat välineitä, joilla hän pönkittää itsetuntoaan ja joihin hän purkaa pahaa oloaan.

Suhteen alussa narsisti on usein unelmakumppani. Rakkaus muuttuu salakavalasti alistamiseksi ja lähteminen voi olla vaikeaa, sillä narsisti uhkailee ja kerjää pitääkseen uhrinsa loukussaan.

Lähteminen on mahdollista, kun olet sinnikäs, arvostat tunteitasi ja haet apua:

1. Hanki todisteita narsistin teoista

Narsistit ovat taitavia manipuloijia. He osaavat valita kumppaneikseen herkkiä ihmisiä, joita on helppo syyllistää.

Jotta uskoisit, että julmuudet ovat totta, hanki niistä todisteita. Talleta uhkaavat ja ilkeät viestit ja nauhoita puhelut. Kirjoita ylös tilanteet, joissa sinua on kiusattu ja nöyryytetty. Turvaudu todisteisiin, jos epäilet muistojasi tai joku kyseenalaistaa kokemuksesi.

2. Varaudu siihen, että ero ei ole helppo

Narsistin ego ei kestä hylätyksi tulemista, sillä hän haluaa dominoida. Narsisti voi tehdä uskomattomia temppuja saadakseen sinut jäämään tai liatakseen maineesi. Hänestä voi tulla liehittelijä, avuton säälinkerjääjä tai demoni. Hän voi myös manipuloida ystäväsi, terapeutit ja viranomaiset puolelleen. Varaudu kaikkeen tähän.

Pysy lujana, vaikka narsisti hurmaisi tai kiusaisi sinua loputtomasti. Sinulla on hyvä syy lähteä, vaikka narsisti kääntäisi kaikki sinua vastaan.

ero, narsisti, narsismi, parisuhde, myrkyllinen, toksinen

3. Ole sinnikäs ja pysyttele faktoissa

Narsisti on mestari ohjaamaan keskustelut sivupoluille. Neuvottelu lasten huoltajuudesta voi päättyä tilanteeseen, jossa lastenvalvoja surkuttelee narsistin selkäkipuja, joista sinä et kuulemma piittaa.

Tällaiset tilanteet ovat raivostuttavia, mutta on tärkeää, että hallitset hermosi. Palauta keskustelu asiallisesti, mutta sinnikkäästi alkuperäiseen aiheeseen. Vaikka kumppanisi riehuisi puhelimessa, toista asiasi rauhallisesti. Älä lähde tunneryöppyyn mukaan, sillä narsisti pyrkii juuri tähän, jotta sinä vaikuttaisit riitelijältä.

Kommunikoi narsistin kanssa mahdollisimman paljon kirjallisesti. Sähköpostit ja tekstiviestit on helppo tallentaa ja voit harkita vastaustasi rauhassa. Narsistit manipuloiva argumentointityyli on helpompi huomata, kun hän ei voi käyttää elekieltä.

4. Hae apua ja puhu

Turvaudu tarvittaessa asianajajaan, terapeuttiin, sosiaaliviranomaisiin tai poliisiin. Muista kuitenkin, että narsisti voi yrittää manipuloida heitä.

Puhuminen ja muiden kokemusten kuuleminen helpottaa oloa ja auttaa suhteesta irrottautumisessa. Narsistien uhrien tuki ry tarjoaa vertaistukea ja tietoa narsismista. Yhdistys järjestää tukiryhmiä useilla paikkakunnilla.

Apua saa myös yhdistyksen puhelinpalvelusta ja keskustelufoorumilta. Sivuilta löytyy lista terapeuteista, jotka ovat erikoistuneet persoonallisuushäiriöihin.

5. Valitse taistelusi

Jätetty narsisti voi piinata sinua pitkään. Mieti, mitkä asiat ovat taistelun arvoisia ja missä kannattaa luovuttaa. Vaikka narsisti levittelisi sinusta juoruja, jokaista valhetta ei ehkä kannata oikaista. Keskitä energiasi itseesi ja uuteen elämääsi.

6. Ota etäisyyttä

Pidä narsistiin mahdollisimman vähän yhteyttä. Hoida hänen kanssaan vain käytännön asioita ja ota tapaamisiin tarvittaessa mukaan tukihenkilö.

Jos narsisti häiriköi, muuta yhteystietosi salaisiksi ja sulje hänet somekanavistasi. Äärimmäisissä tapauksissa voidaan tarvita lähestymiskielto.

7. Muista, että olet rakkauden arvoinen

Muistuta itseäsi tästä päivittäin. Ansaitset rakkautta, vaikka narsisti haukkuisi sinut päästä varpaisiin ja kääntäisi kaikki sinua vastaan.

Ennen uuden suhteen aloittamista voi olla hyvä opetella elämään itsenäisesti. Huomaat, että pärjäät. Kokemus vahvistaa itsetuntoasi ja auttaa sinua kaikkein tärkeimmässä: itsesi rakastamisessa.

Lähteet: Narsismi.info, Narsistien uhrien tuki ry sekä Välipakka, Tuija ja Lehtosaari, Arja: Sata tapaa tappaa sielu – Narsismin uhrit kertovat (2007, Gummerus)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Narsisti tekee uhrista syyllisen – 7 askelta myrkyllisestä suhteesta irrottautumiseen

Ammattiautoilija FIN

Kuinka voi olla mulla huono tuuri liikenteessä. Otan muut tiellä kulkijat huomioon ja noudatan liikenne sääntöjä, niin aina valoristeyksessä kohdallani palaa punainen valo? Sitten tämä toinen osapuoli joka kulkee toista kaistaa ajelee ohi, näyttää keskisormea ja vielä tööttäilee, niin tälle on aina valo vihreä?? On se kumma juttu!?

Jo 20 vuotta manipulointia

Hyviä ohjeita, valitettavasti mahdoton noudattaa käytännössä. Esim. ”Ota mukaan tukihenkilö”; narsisti on tuhonnut kaikki ihmissuhteeni, ei ole ketään muita kuin hän. Jo vuosia sitten kaikki entiset ystävät ovat lopettaneet yhteydenpidon minuun, koska olen uhri. Miten pysyt sinnikkäänä, helpommin sanottu kuin tehty.

Kärsinyt mies

Olen ollut vajaan vuoden suhteessa naisen kanssa joka vaikutti aluksi ”elämäni naiselta”. Oli kivaa ja mahtavaa ja niin edelleen.. En edes aluksi tiennyt/tajunnut että mitä on narsismi. Nyt olen oppinut valitettavasti kantapään kautta.Nyt joudun miettimään mitä sanon tai tekstaan hänelle. Koska hän irrottaa ne alkuperäisestä aiheesta ja käyttää niitä yrittäessään mustamaalata minua.Itse hän on aina oikeassa ja muut väärässä.ja kun ollaan oltu ihmisten ilmoilla niin kyllä kehuja ja muuta huomiota tulee. Mutta se on pelkkää kulissia.kotona kun ollaan kaksin niin sellasta asiaa ei tuu nyt edes mieleen mistä olisi voinut edes keskustella ilman että alkaa mun haukkuminen ja kiroilu. Hän pitää itseään muita parempana vaikka näin asia ei todellakaan ole.Olen kiltti ja huolehtiva herrasmies. sekin on kuulema holhoamista nykyään.ja monta kertaa hän on pettänyt lupausensa esim. jos on jo sovittu vaikka että nähdään jossain ja lähetään jonnekin niin ei ole tullut paikalle. ja kun yrittää saada puhelimella kiinni niin ei vastaa vaikka varmasti huomaa että yritän tavoittaa.Sitten kun nähdään ja kysyn että miksi et tullut? Niin vastaus on luokkaa ”mitä vittua se sulle kuuluu” eli ala-arvoista käytöstä. Ja jos minä myöhästyn vaikka minuutin niin olen epäluotettava oksettava jätkä. Hän myös päivittää facebookkiin aivan jonnin joutavia huomion haku päivityksiä. ja hänellä on niin heikko itsetunto että loukkaantuu ja alkaa marttyyriksi aivan naurettavista asioista. Eli olen iskenyt käteni syvälle siihen itteensä! Ja nyt hän on monta kertaa sanonut että ei halua olla mun kanssa enää ja että olen vapaa. ja minä en ole ottanut häneen yhteyttä kertaakaan. mutta annas olla kun hän saa vähän alkoholia niin alkaa mustasukkaisuus haukkuma viestejä tulemaan useita ja kaikki ala arvoista tekstiä. Eihän mun tekemiset luulisi häntä kiinnostavan mutta kovasti tuntuu kiinnostavan edelleen näköjään. Eli jos ette halua ongelmia/riesaa elämääsi niin kiertäkää narsistit kaukaa!! Narsismi varsinkin kun narsisti ei yleensä sitä itse tajua on KUVOTTAVA ominaisuus ihmisessä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.