Suhteet

Pitääkö seksi nuorena – eli vanhenenko nopeammin, jos peitto heiluu harvemmin? Asiantuntija vastaa

Kiinalaiset eunukit ja eläinkokeet kertovat, millainen yhteys seksillä on ihmisen kehon ikääntymiseen.

Näkyykö se oikeasti naamasta kun lakkaa saamasta? Jos stressi kerran harmaannuttaa hiukset, lihottaa keskivartaloa ja heikentää vastustuskykyä, kai liian vähäinen seksi vaikuttaa sekin elimistöön jollain tavalla? Olemmehan me nisäkkäitä, seksuaalisia eläimiä.

Mitä asiantuntija sanoo? Täytyykö peiton alle yksin jääneen naisen alkaa surra seksin puutteen vuoksi sitäkin, että kroppa vanhenee käsiin, kun hormonit hyrräävät väärään suuntaan?

Ei, vaan päinvastoin, evoluutiopsykologi Markus J. Rantala Turun yliopistosta lohduttaa.

”Kiinan keisarin haaremissa asuneiden eunukkien havaittiin elävän keskimäärin 20 vuotta pidempään kuin muiden miesten, koska heiltä oli poistettu kivekset.”

Entä naiset? Mitä meille tapahtuu?

Rantala vastaa, ettei vastaavaa tutkimusta ole voitu tehdä naisilla, koska se vaatisi munasarjojen poistamista, eikä  kovinkaan moni nainen antautuisi sellaiseen tutkimukseen.

Ikääntyvä nainen saattaa surra, että jos  seksi vähenee, se vaikuttaa ulkonäköön.

Sukupuolihormonien ja vanhenemisen yhteys on kuitenkin todistettu useissa eläinkokeissa.

Kun keho ikääntyy, se alkaa säästellä sukupuolihormoneja ja käyttää energiaansa muihin asioihin. Sama ilmiö näkyy silloin, jos ihmisellä on tulehdus tai infektio. Teststeronin ja estrogeenin määrä laskee, mutta  immuunijärjestelmä alkaa toimia tehokkaammin.

”Tai kun testosteronin määrä elimistössä nousee hyvin korkealle, samalla nousee stressihormonin taso. Sen tiedetään puolestaan heikentävän vastustuskykyä. Kun testostronin taso siis laskee pysyvästi, mies vanhenee hitaammin”, Rantala sanoo.

Miekkavalas muistuttaa ihmistä

Naisten vaihdevuosissa luonto lienee ajatellut, että kun naisen ei enää itse tarvitse käyttää energiaa lisääntymiseen, hänen kehonsa ikään kuin vetäytyy säästöliekille ja nainen voi käyttää voimiaan ja viisauttaan seuraavien sukupolvien kasvattamiseen.

”Eläinkunnassa menopaussi ei ole kovin yleinen ilmiö. Ihmisen lisäksi vaihdevuodet on miekkavalailla, jotka elävät vanhojen naaraiden johtamissa laumoissa, matriarkaateissa”, Rantala kertoo.

Jos seksin väheneminen ei niin sanotussa pitkässä juoksussa vanhenna,  mihin perustuu käsitys, jonka mukaan aktiivinen seksielämä pitää ihmisen nuorena?

”Todennäköisesti siihen, että terveet ja puoleensavetävät ihmiset ovat aktiivisia seksin lisäksi kaikissa muissakin asioissa. Seksillä ei tässä suhteessa ole mitään yhteyttä elinikään tai nuorena pysymiseen.”

Toisaalta: se mikä pitkässä juoksussa voitetaan, saatetaan pikamatkalla hävitä. Sukupuolihormoneilla on selvä yhteys seksuaaliseen vetovoimaan. Se kai nyt kuitenkin on jonkinlainen nuorekkuuden merkki.

Tämä on totta. Rantala kertoo esimerkin evoluutiopsykologien Teksasissa tekemästä tutkimuksesta, jossa tarkkailtiin strippibaarissa työskennelleiden naisten saamia tippejä ja seurattiin samalla näiden kuukautiskiertoa.

”Lähellä ovulaatiota, siis ekstrogeenipiikkiä olleet naiset saivat enemmän tippejä kuin muut. Huonoiten tienasivat puolestaan e-pillereitä käyttäneet naiset. Heidän kehonsa estrogeenin tuotanto oli matalin.”

Seksistä ja kumppanista ei kuitenkaan pitkän iän toivossa kannata luopua. Rantala muistuttaa, että yksinäisyyden on tieteellisissä tutkimuksessa havaittu olevan ihmiselle paljon haitallisempaa kuin vaikkapa tupakoinnin tai liiallisen alkoholin käytön.

”Seksi voi olla taakka”

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila rauhoittelee myös muistuttamalla, ettei ihmisen elimistö ole kuin legolinna, jossa yhden tai kahden palasen puuttuminen romahduttaa koko rakennelman.

Mieli vaikuttaa elimistöön ja elimistö mieleen, ja kaikki aiemmin koettu säteilee nykyhetkeen.

”Jos seksi on merkinnyt elämässä paljon ja sen menettää, on selvää, että tämä aiheuttaa masennusta, itsetunto-ongelmia ja surua. Surun aiheuttama stressi harmaannuttaa ja vaikuttaa immuunijärjestelmään”, Brusila sanoo.

Seksi ei kuitenkaan sinällään ole korvaamatonta puuhaa. Elimistön hyvinvointia voi ruokkia millä tahansa iloa tuottavalla asialla.

”On paljon niitäkin naisia, joiden seksielämään on liittynyt ongelmia. He saattavat olla hyvin onnellisia ja kukoistavia saadessaan lopettaa seksin miettimisen ja nauttia muista asioita.”

Brusila kuitenkin neuvoo, suorastaan käskee ikääntyneitä naisia miettimään hormoniasioita.

Joillekin naisille saattaa olla jopa helpotus, jos seksi jää vähemmälle.

Estrogeenin tuotanto alkaa vähentyä naisen elimistössä jo 25-vuotiaana ­– ja siihen voi liittyä terveysongelmia.

”Estrogeeni pitää  limakalvot kimmoisina ja hyväkuntoisina. Estrogeenin väheneminen ohentaa ja kuivattaa limakalvoja, jotka sitten ripsahtavat rakastellessa helposti rikki, aristavat ja kirvelevät. Rikkinäinen, ohut ja kuiva limakalvo puolestaan tulehtuu helposti”, Brusila sanoo.

Hän muistuttaa, että nainen, joka on saanut yhden virtsatieinfektion, voi saada uuden vielä herkemmin. Jotkut naiset kärsivät virtsatieinfektioista jokaisen yhdynnän jälkeen. Munuaisiin noustessaan tulehdus voi olla hengenvaarallinen.

Hän sanoo kohdanneensa gynekologin työssään vastaanotoillaan useita naisia, joiden äiti tai lähiomainen on menehtynyt munuaistulehdukseen tai jotka kertovat itse olleensa sairaalahoidossa sen vuoksi.

”Tämä on todella tärkeä ja pahasti laiminlyöty asia. Limakalvoja pitää hoitaa, ei yksinomaan seksin, vaan emättimen ja virtsateiden limakalvojen terveyden ja immuunijärjestelmän ylläpitämisen vuoksi. Bonuksena seksikin maistuu sitten paremmalta, kun se ei satu.”

Jos ei käytä hormonihoitoa, kannattaa ostaa apteekista käsikauppalääkkeenä myytävää estrogeenivalmistetta joko emätinpuikkona, pillerinä ja voiteena. Sitä käytetään ensin päivittäin kahden viikon ajan ja tämän jälkeen ylläpitohoitona kahdesti viikossa satavuotiaaksi asti.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä jutuista:

Nainen, näin outoja tulkintoja kehostasi on tehty Seksi: Kosketa minua hellasti Mitä tehdä kun seksi ei huvita

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö seksi nuorena – eli vanhenenko nopeammin, jos peitto heiluu harvemmin? Asiantuntija vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.