Suhteet

Kun mies jättää toisen takia – Marika, 48, selvisi tukiryhmän avulla

Miten eroista voi selvitä uuteen kukoistukseen? Marika Rosenborg, 48, sai kahden karun eron jälkeen apua vertaistukiryhmästä.

Miten selvitä erosta, kun mies jättää toisen takia? Entä toisesta samanlaisesta? Marika Rosenborg, 48, on kokenut kaksi karua avioeroa: kummallakin kerralla hän tuli jätetyksi toisen naisen takia. Tässä on hänen tarinansa.

Epävarma teiniliitto

”Teini-ikäisenä olin hyvin epävarma. Kaipasin tunnetta, että olen tärkeä, ja ajattelin, että parisuhde toisi elämääni mielekkyyden.

Kun 19-vuotiaana tapasin ensimmäisen avomieheni, tein hänestä elämäni keskipisteen, vaikka mies kohteli minua ensihuuman jälkeen välinpitämättömästi. Neljä vuotta myöhemmin mies ilmoitti yhtäkkiä illallispöydässä jättävänsä minut toisen naisen takia.

Lue myös: Jätetylle ero voi olla valtava shokki

Yllättävän eron jälkeen olin sekaisin. Kaipasin läheisyyttä ja etsin uutta ankkuria elämääni. Pian sen jälkeen tapasin baaritiskillä tulevan aviomieheni. Heti ensisilmäyksellä ajattelin, että tuon komean miehen haluan. Aloimme seurustella ja pari vuotta myöhemmin menimme naimisiin. Aluksi kaikki oli ihanaa, ja suhteessa oli paljon hellyyttä ja huomioonottamista.

Lasten syntymä etäännytti

Kahden lapsemme syntymän jälkeen aloimme kuitenkin etääntyä toisistamme. Emme osanneet puhua avoimesti tarpeistamme, vaan ymmärsimme toisiamme jatkuvasti väärin.

Viiden vuoden avioliiton jälkeen maa järisi, ja elämäni perustukset murenivat jälleen. Eräänä joulukuun iltana mieheni ilmoitti, että hän oli löytänyt uuden naisen ja haluaa erota.

Aluksi kieltäydyin uskomasta asiaa, vaikka meillä oli ollut vaikeuksia jo pitkään. Neljän kuukauden ajan kiersin katselemassa kotimme ikkunoista, koska hänen autonsa kaartaisi taas parkkipaikalle.

Neljän kuukauden ajan kiersin katselemassa kotimme ikkunoista, koska hänen autonsa kaartaisi taas parkkipaikalle.

Niin ei koskaan käynyt. Sen sijaan minun piti hyväksyä tosiasia, että jo toisen kerran mies jättää toisen takia.

Kun mies jättää toisen takia
Marika on saanut eronsa jälkeen voimaa elämäntaito-oppaista, ja tänä syksynä hän julkaisi itse kirjan nimeltään Sinä selviät kyllä.

Vertaistukiryhmä pelasti

Ensimmäinen vuosi yksistään kahden pienen lapsen kanssa oli haastavaa, vaikka meillä oli yhteishuoltajuus. Mietin vain, miten selviän seuraavista päivistä.

Vasta vuoden päästä kiinnostuin etsimään netistä tietoa eronneiden vertaistukiryhmistä ja löysin ryhmän kotikaupungistani Helsingistä.

Matkalla ensimmäiseen tapaamiseen tunsin itseni täydelliseksi luuseriksi. Ajattelin, että minä, epäonnistunut hylätty nainen, olin matkalla tapaamaan toisia luusereita. Itsetuntoni rippeet tuntuivat kadonneen kokonaan.

Ensimmäisessä tapaamisessa olin kuitenkin aivan häikäistynyt. Paikalla oli upeita, aikuisia ihmisiä, jotka kertoivat avoimesti elämästään. Olin vaikuttunut siitä, että heillä oli kykyä ymmärtää entisiä puolisoitaan. Silloin ajattelin ensimmäisen kerran eron jälkeen, että ehkä minussakaan ei ole mitään perustavanlaatuista vikaa.

Lue myös: Heli Vaaranen oppi, ettei rakkaus perheessä pääty eroon

Aloin nähdä itsessäni hyvää

Eroseminaari kesti kymmenen viikkoa, ja jokainen tapaaminen vahvisti uskoani elämään. Aloin oivaltaa, että olin etsinyt rakkautta ja turvaa itseni ulkopuolelta. Asioiden jakamisen kautta itsetuntemukseni parani ja ymmärsin, että molempia voi kokea myös yksin. Voin itse tehdä hyviä asioita itselleni ja pitää kiinni rajoistani.

Lisäksi ystävyyden merkitys syveni. Lähelläni olevat luotettavat ihmiset auttoivat minua näkemään itseni paremmin. Ymmärsin, että minussa täytyi olla jotakin hyvää, koska nämä hienot ihmiset halusivat viettää aikaa seurassani.

Ystävyysrakkauden merkitystä vähätellään usein turhaan. Parhaimmillaan se on lojaalimpaa ja syvempää kuin parisuhderakkaus, johon usein liittyy paljon haluamista.

Vertaistuessa on valtava hoitava voima. Näin muutoksen sekä itsessäni että muissa. Sen takia halusin lähteä opiskelemaan vertaistukiohjaajaksi. Rahani olivat kuitenkin lopussa, ja jouduin kysymään eroseminaarien kouluttajalta, psykologi Kari Kiianmaalta, voisinko maksaa osissa. Onneksi hän suostui.

Vertaistukikoulutus oli elämän paras sijoitus

Koulutus on ollut elämäni paras sijoitus. Nyt olen vetänyt eroryhmiä kuusitoista vuotta. Jokainen ryhmä on erilainen, enkä koskaan kyllästy kuuntelemaan ihmisten tarinoita. Samalla olen kasvanut aikuiseksi. Olen oppinut kuuntelemaan, mikä minut sytyttää, ja teen asioita, joista todella nautin.

Monta vuotta sisälläni jyllännyt hylätyksi tulemisen pelko on myös lieventynyt. Kokemuksesta tiedän, että elämäni ei lopu parisuhteen päättymiseen. Ero ei myöskään tarkoita rakkauden katoamista. Lapseni ja ystäväni tuovat elämääni paljon rakkautta.

Elämä jatkuu, vaikka mies jättää toisen takia

Olen kiitollinen molemmista suhteistani ja kummallista kyllä myös eroistani. Vasta niiden kautta todella löysin itseni.

Kokemukseni kokosin kirjaan, joka julkaistiin viime keväänä. Sinä selviät kyllä (Otava) pyrkii valamaan uskoa, että elämä ei pääty eroon. Sen jälkeen alkaa uusi vaihe, joka voi olla entistä rikkaampi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun mies jättää toisen takia – Marika, 48, selvisi tukiryhmän avulla

NG

Todella rankkaa tulla hylätyksi ja petetyksi. Voimia ja iloa kaikille sen kokeineille.
Toivoisin vain, että vertaistukiryhmiä olisi myös sinkuille – ei vain eronneille. Myös naimaton on voinut käydä läpi pahat hylkäämiset ja jätetyksi tulemiset – on raskasta, kun ei naimisiin koskaan päässyt sen takia. Eronneilla on omat auttajansa ja tukiryhmänsä, naimattomien oletetaan selviävän kaikesta ottamatta rakastumista liian vakavasti.. aivan kuin meidän tunteillamme ei ole niin väliä.
Olen usein ollut myös lohtuna ja kuuntelijana vaikean eron läpikäyneelle, ja kaiken aikaa on paistanut läpi se asenne, että ’olin minä sentään naimisissa, ja saanut lapsia, lällää!’ Naimattoman surua ja tuskaa ja pettymystä ei eronnut halua ymmärtää ollenkaan.
Minulla onkin ehdottus: sen sijaan, että eronnut odottaa lohtua sinkulta ystävältä, voisi eron läpikäynyt auttaa sinkkua, esitellä tämän muille, ottaa mukaan rientoihin ja käyttää ’eronneen charmia’ meidän naimattomien hyväksi..

Sylitettävä+syli

Tuntumani on, että miehet ovat naisia taipuvaisempia etsimään uuden ennen vanhasta eroamistaan. Ennen jättämistä myös petetyn olon täytyy olla väkisin hyvin loukkattu ja raskas. Jutun henkilöitä en tunne enkä arvioi. Tunnen omakohtaisesti tapauksia, joissa nainen on ripustautunut mieheen odottaen saavansa tältä kaiken haluamansa kyselemättä mitä mies haluaa tai ei halua, mm. valheen turvin hankitun lapsen etc. Lopulta mies on nuutunut ja tukahtuhtunut yrittämään miellyttää pohjattomia vaatimuksia ja paennut inhimillisempään suhteeseen. Syytösten ja kaunan saattelemana. Kirjoittaja on oivaltanut, että jokaisen aikuisen tulee itse olla oma ankkurinsa.

Janitta

Vika on aina pettäjän. Ensin pitäisi selvittää tunteensa ja erota. Ei niin, että hankkii salarakkaan. Oma liittoni päättyi, kun selvisi että puolisolla oli ollut salarakas, joka oli naimisissa. Suhde työpaikalla oli jatkunut vuosia. Nyt sinkkuna huomannut kuinka paljon deittisivustoilla, varatut miehet etsivät seuraa. Ihan vain pitääkseen hauskaa. Toki monilla selvityksenä, että ero aikeet ovat meneillään 🙂

Janitta

Ensin pitäisi selvittää tunteensa ja erota. Ei niin, että hankkii salarakkaan. Oma liittoni päättyi, kun selvisi että puolisolla oli ollut salarakas, joka oli naimisissa. Suhde työpaikalla oli jatkunut vuosia. Nyt sinkkuna huomannut kuinka paljon deittisivustoilla, varatut miehet etsivät seuraa. Ihan vain pitääkseen hauskaa. Toki monilla selvityksenä, että ero aikeet ovat meneillään 🙂

Lintu

Pettäminen, salarakkaat kumman puolelta tahansa ovat todella epäkunnioittavaa sekä petetylle, että uudelle ihmiselle. Minä en luottaisi hetkeäkään mieheen tai naiseen, joka aloittaa suhteen näin.
Toki kasvun paikkoja nämä tapahtumat ovat.

2 eronnut 2 petetty

Tangoon tarvitaan kaksi❤️💙

frank donald

Todistukseni priest manuka kuinka hän palautti rauhan takaisin perheelleni, kun vaimoni jätti minut ja lapset entiselle poikaystävälle, jonka hän päiväsi ennen kuin menimme naimisiin ja erotettiin perheestäni, elämä ilman häntä oli hyödytöntä minulle ja lapsille minä todella Tarvitsin hänen selkäänsä, enkä halua, että lapseni varttuisivat ilman asianmukaista hoitoa äidistä, mutta kiitos Jumalaa tänään siitä, että hän käytti priest manuka palauttaakseen ja palauttaakseen hänet kotiinsa missä hän kuuluu. tässä hänen yhteydenpito kaikkiin, jotka lukevat todistukseni ja tarvitsevat hänen palvelua. lovesolutiontemple1[@]gmail.com

Hanna

Esikoisen isän kanssa olimme n. 5v. Eihän sitä paljastanut että oli toinen nainen joka oli vielä raskaana. Sain pari kk erosta täysin vahingossa tietää siitä. Olihan meillä ongelmia ollut mutten ollu kuvitellut että eroaisimme. Meni yli vuosi kun tutustuin mieheen, tuntui liian hyvältä ollakseen totta. Menimme nopeasti naimisiin, saimme yhteisen lapsen. Mutta olimme yhdessä vain 3v kun hän tuli kotiin ja ilmoitti että haluaa erota. Ei hänkään ensin kertonut että on toinen. Sain sen sieltä ulos puhuttua. Minä hoidin kodin, lapset, makuuhuone puoli toimi. En koskaan saanut syytä miksi.. Siitä erosta olin n. 8v yksin, kunnes tapasin miehen. Kaikki tuntui sujuvan hyvin, tapailtiin kun arjen kiireiltä ehdittiin, juteltiin päivittäin. Kunnes 1,5v myöhemmin sain kiinni että on toinen nainen hänen luonaan viikonloppua viettämässä. Se oli isku vasten kasvoja, kolmas kerta putkeen.. Ettei asiat olleetkaan hyvin kuten olin luullut, taas jälleen.
Mutta, tällä kertaa päätin etten anna periksi, tällä kertaa taistelen. Minä itkin, mies itki. Mies jätti sen toisen naisen. Ja alkoi taas keskittyä minuun. Siitä on kohta vuosi aikaa. Meillä sujuu hyvin, yhteen muuttamista ollaan suunniteltu. Rauhaksiin silti edetään.

Itse en haluaisi

Edelliselle kommentoijalle: Kannattaa kaksi kertaa miettiä, haluaako suhteen pettäjän kanssa.

HyväMuutos

Itse en lähde edes treffeille tyypin kanssa, joka ei ole ollut vähintään puolta vuotta sinkkuna. En varatun kanssa, enkä halua laastariksi, enkä koe että miehellä on tarpeeksi annettavana itsestään, ennen kuin on käynyt edellisen eron tunteissaan läpi. Ja jos mies puhuu vielä exästään, en halua kuunnella sellaista, on se hyvää tai huonoa.

Lapin akka

Kyllä nämä tarinat ovat kuvottavia.
Minulla ensi rakkaus 18 v.ja 19 v naimisiin..
1 v hyvin..sitten alkoi ukon juoksut. En itkenyt..kun lapsia ei ollut…antaa mennä..jos on mennäkseen.
Nyt 21 v saman kanssa..
Aitoa Lapin unkoa..

Kohtalotoveri

Jouduin itsekin kokemaan tämän. Mies ilmoitti lapsen kuullen, että haluaa erota 15 avioliittovuoden jälkeen. Alle kuukausi siitä esiteltiin uusi rakas lapselle kylmiltään…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.