Hyvinvointi

Positiivisuus on kykyä nähdä mahdollisuudet – opi positiivista ajattelua 7 askeleen avulla

Positiivisuus ei tarkoita sitä, että ihminen olisi aina iloinen. Aito positiivisuus on kiitollisuutta, joustavuutta ja nykyhetkestä nauttimista. Listasimme 7 askelta, joiden avulla opit ajattelemaan myönteisesti vaikeinakin aikoina.

Positiivisuuden ajatellaan joskus olevan ylioptimistisuutta. Positiivisuus ei kuitenkaan tarkoita helppoa elämää tai vaikeuksien kieltämistä, vaan kyse on joustavasta, kannustavasta ja armollisesta suhtautumisesta.

Voit opetella myönteistä elämänasennetta näiden harjoitusten avulla:

1. Positiivisuus: Vältä mustavalkoista ääriajattelua

Mustavalkoinen, dramaattinen ja yleistävä ajattelu ruokkii negatiivisuutta. Kun kakku putoaa lattialle, negatiivisen ensireaktio on ”juhlat ovat pilalla”, vaikka pilalla on vain yksi leivonnainen.

Kun kohtaat takaiskun, rauhoitu ja mieti realistisesti, mitä tapahtui. Älä leimaa itseäsi ja elämääsi epäonnistuneeksi yhden virheen vuoksi. Mieti, mitkä loogiset syyt aiheuttivat epäonnistumisen.

Voit kirjoittaa tai sanoa itsellesi ääneen ”pudotin kakun, koska irtopohjavuoka on löystynyt, ja olin huolimaton, koska jännitän juhlia”. Kun sanoitat epäonnistumisen, sinun on helpompi suhtautua siihen tyynesti, ja itsesyytökset laantuvat.

2. Keskity nykyhetkeen

Negatiivisuus kasvaa pahimmillaan toivottomuudeksi. Toivoton ihminen voi kuvitella koko loppuelämänsä, ja hänen mielikuvituksessaan elämän kaikki käänteet ovat huonoja.

Elämään on helpompi suhtautua myönteisesti, kun keskityt nykyhetkeen. Jos teet virheen, mieti, miten korjaat sen. Älä pohdi, miten virhe voi leimata sinua vuosien jälkeen, ja mitä muut ajattelevat sinusta sen vuoksi.

Synkän sävyisestä tulevaisuuden kuvittelusta ei ole hyötyä. Se ainoastaan nakertaa energiaa, jonka voisit käyttää virheen korjaamiseen tai uuteen yritykseen.

Syksyn kauniit värit, positiivisuus

3. Älä vertaile ja harkitse liikaa

Vertailu on kaksiteräinen miekka. Parhaimmillaan muut ihmiset antavat sinulle ideoita ja inspiraatiota. Jatkuva vertailu voi kuitenkin nakertaa itsetuntoa, sillä aina löytyy joku taitavampi.

Myös liika harkitseminen voi johtaa negatiiviseen jumittamiseen. Sen sijaan, että nauttisit päivästä huvipuistossa, pohdit, olisiko liput saanut tarjouksesta halvemmalla, ja olisiko teatterissa ollut mukavampaa.

Positiivisuus on kykyä nauttia hetkestä ja vetää rajat vatvomiselle. Kun huomaat miettiväsi, minkä kaiken muut tekevät paremmin, listaa asiat, joissa olet hyvä. Muistuta itseäsi siitä, että voit oppia joka päivä jotain uutta.

Jos olet taipuvainen pohtimaan, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella, keskitä ajatuksesi tietoisesti nykyhetkeen. Ajattele, mikä on hyvin tässä ja nyt. Älä pohdi jatkuvasti, olisiko elämäsi parempaa, jos olisit tehnyt erilaisia valintoja.

4. Opettele näkemään eri vaihtoehtoja

Positiivisuus ei tarkoita kaikessa onnistumista. Sen sijaan positiiviset ihmiset ovat sopeutuvaisia, joustavia ja kekseliäitä.

Jos et saavuta sitä, mitä haluat, älä ajattele, että olet menettänyt kaiken. Mieti, millaisia mahdollisuuksia takaisku tai toiseksi paras vaihtoehto tarjoavat.

Jos loukkaat jalkasi ja istut kotona kipsattuna, voit lukea, katsella elokuvia tai tehdä käsitöitä. Jos et saa unelmiesi työtä, voit sisuuntua niin paljon, että uskallat vaatia vanhassa työpaikassasi uusia haasteita. Saatat alkaa harrastaa jotain, josta tulee intohimosi ja jopa uusi ammattisi.

Joustavuus ei tarkoita sitä, ettet saisi tuntea mielipahaa. Saat surra, turhautua ja olla vihainen. Älä kuitenkaan anna pahan olon sulkea mielessäsi kaikkia ovia, vaikka yksi ei aukeaisi.

5. Erota ikävät tunteet tosiasioista

Kun negatiivisuus imee sinut mukaansa, mieti, ovatko tunteesi sama asia todellisuus.

Voit tuntea itsesi huonoksi työntekijäksi, mutta tukevatko faktat tunnettasi? Saatko joka päivä jokaisesta teostasi huonoa palautetta? Vaikka tämä työ ei sujuisi, oletko epäonnistunut jokaisessa aikaisemmassa työpaikassasi, harrastuksessa ja luottamustoimessasi? Tuskin.

Fyysinen toiminta katkaisee ahdistavan tunnemyrskyn tehokkaasti. Lähde lenkille, ota kylmä suihku tai siivoa. Tekeminen suuntaa ajatuksesi muualle, ja liikunta lievittää pahaa oloa. Hetken kuluttua huomaat, että kyse oli voimakkaasta negatiivisesta tunteesta, ei faktasta.

6. Positiivisuus hyväksyy myös vaikeat vaiheet osana elämää

Positiivisuus ei tarkoita vaikeuksien kieltämistä, vaan elämän kaikkien puolien hyväksymistä.

Jos uskot olevasi onnellinen vasta, kun kaikki on hyvin, et välttämättä koskaan saavuta hyvää oloa. Positiivinen taas löytää iloa jokaisesta päivästä. Hän ei kiellä vaikeuksiaan, mutta ei anna niiden hallita elämäänsä.

Vaikeudet on helpompi asettaa oikeaan mittasuhteeseen, kun mietit vanhempia ihmisiä. Heidän historiaansa voi mahtua useita, vuosienkin mittaisia koettelemuksia. Ihmisen koko elinkaareen suhteutettuna ne ovat silti vain vaiheita, joiden väliin mahtuu usein paljon hyvää.

Nainen lomalla, positiivisuus

7. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Kiitollisuuspäiväkirja on tehokkaimpia konkreettisia keinoja, joiden avulla myönteisyyttä voi harjoitella.

Kirjoita ainakin pari kertaa viikossa, mistä asioista olet kiitollinen. Ole yksityiskohtainen, kuvaile tilanteita ja ihmisten tekoja. Esimerkiksi leikkihetket lapsen kanssa, ystävän tapaaminen ja hyvä ruoka ovat kiitollisuuden arvoisia asioita.

Osoita kiitollisuutta muille. Mitä positiivisemmin huomioit toiset, sitä todennäköisemmin he huomioivat sinut. Kerro puolisollesi, että hän on rakas ja ystävällesi, että hän on hyvä kuuntelija. Voitte ottaa perheen tai työporukan kanssa tavaksi käydä hyviä asioita läpi illalla tai työviikon päätteeksi.

Lähteet: Positiivinen psykologia -sivusto, Terveyskirjasto sekä Tahkokallio, Keijo: Ajattele myönteisesti – Avaimia muutokseen (1992, WSOY) ja Tukiainen, Maaretta: Hyvän mielen taidot (2016, PS-Kustannus)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Positiivisuus on kykyä nähdä mahdollisuudet – opi positiivista ajattelua 7 askeleen avulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.