Hyvinvointi

Rosen-terapia hoitaa kosketuksella ja puheella: kokonaisvaltainen hoito voi nostaa esiin muistoja ja tukahdutettuja tunteita

Rosen-terapiassa yhdistyvät kosketus ja puhe. Hoito auttaa lihasjännityksiin, uniongelmiin ja stressiin. Joskus hoito on kuin terapiasessio.

Rosen-terapia on kokonaisvaltainen kehoterapiamuoto, jossa yhdistyvät kosketus ja puhe. Menetelmän on kehittänyt saksalainen fysioterapeutti Marion Rosen.

Lue myös: Helena vapautui sukutraumasta: ”Kannoin kehossani isän sotamuistoja”

”Rosen ei ole vain lihaksia rentouttavaa hoitoa, vaan mieli on tärkeä hoidon elementti. Psykofyysinen hoito on tutkimusmatka omaan itseen. Sen avulla voi oppia päästämään irti vanhoista toimintamalleista ja löytämään uusia voimavaroja”, kertoo Rosen-terapeutti Petra Wikström.

rosen-terapia

Petra kiinnostui Rosen-terapiasta työskennellessään hierojana. Hän halusi työnsä puolesta kokeilla myös muita hieman harvinaisempia hoitomuotoja. Ensimmäinen Rosen-hoito jäi niin voimakkaasti Petran mieleen, että hän päätti vuosia myöhemmin aloittaa Rosen-terapeutin opinnot. Sittemmin hän on suorittanut viisivuotisen Rosen-terapeutin koulutuksen.

Mitä Rosen-terapia on?

Rosen-terapiassa tunnustellaan ja painellaan jännittyneitä lihaksia pehmeästi mutta tuntuvasti. Hoitaja kertoo samalla, mitä hän näkee ja tuntee kehossa tapahtuvan hoidon aikana. Käsittelyn ansiosta hoidettava tulee tietoisemmaksi lihasjännityksistään.

”Kaikkia kehon lihasjännityksiä ei välttämättä itse tunnista. Hoito auttaa huomaamaan, millaisia jännityksiä omassa kehossa on ja miten itse hengittää. Lihasjännitykset vaikuttavat suoraan hengitykseen ja siihen, miten hyvin hengitys kulkee kehossa”, Wikström toteaa.

Hoidon aikana pintaan voi nousta tunteita tai muistikuvia, joista voi keskustella hoitotilanteessa. Rosen-terapeutilla on vaitiolovelvollisuus.

”Kun kehoa käydään hoidon aikana läpi, kehon reaktiosta voi nousta monenlaisia ajatuksia. Mistä johtuu, että kehoni reagoi juuri tähän asiaan näin voimakkaasti?”

Rosen-hoidon ansiosta lihaskireydet ja -kivut voivat hellittää ja unenlaatu parantua. Kosketus rauhoittaa ja saa mielihyvähormoni oksitosiinia vapautumaan.

”Lihasten rentoutuessa hengityskin vapautuu ja tehostuu ja saadaan enemmän happea, energiaa ja tilaa olla omassa kehossa. Rosen-hoidon myötä koko elämänlaatu voi parantua, kun stressaavia ja ehkä jopa vuosikausia mieltä painaneita asioita saadaan käsiteltyä”, Wikström muistuttaa.

Rosen-terapia voi auttaa lihasjännityksiin, uniongelmiin ja stressiin

Rosen-hoitoon tullaan monista eri syistä, kuten lihasjännitysten ja -kipujen, uniongelmien tai stressin takia. Joskus hoito toimii terapiasessiona.

”Rosen-terapia voi selkeyttää ajatuksia ja tunteita, jos on käännekohdassa elämässään, eikä tiedä mihin suuntaan lähteä. Rosen-terapeutilla ei ole vastauksia valmiina, vaan ajatukset nousevat hoidettavasta itsestään hoidon aikana tai sen jälkeen.”

Rosen-terapiasta voi olla apua esimerkiksi silloin, jos on tunteidensa kanssa jumissa, on vaikea asettaa rajoja, eikä pysty sanomaan ei esimerkiksi töissä tai kotona puolisolle, vaan jatkuvasti ylittää omat rajansa ja voimavaransa. Rosen-terapiassa voi ottaa takaisin omaa tilaansa ja pysähtyä rauhassa miettimään, mitä oikeastaan haluaa.

Tärkeintä on läsnäolo

Rosen-terapia on prosessi, joka yleensä vaatii useampia hoitokertoja. Jos Rosenia kokeilee ensimmäistä kertaa, kannattaa hoidossa käydä ainakin muutaman kerran, jotta hoitomuotoon pääsee kunnolla sisälle.

”Jotkut ovat tosin jo ensimmäisellä kerralla hoitopöydällä hyvin läsnä tilanteessa. Läsnäolo onkin Rosenissa se tärkein juttu, se, että ollaan läsnä toisen keholle ja mielelle ja sallitaan mahdollisesti esiin nousevia tunteita.”

Ensimmäisellä hoitokerralla käydään läpi hoidettavan terveydentila ja mahdolliset lääkitykset. Akuutit tulehdukset tai sairaudet, kuten syöpähoidot, voimakas mielialalääkitys ja alkoholi- tai huumeriippuvuus ovat este Rosen-hoidolle.

”Lapsia ja nuoria ei myöskään hoideta Rosen-menetelmällä, koska heidän aivonsa ja tunnemaailmansa ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt, jotta he olisivat valmiita hoitoon.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rosen-terapia hoitaa kosketuksella ja puheella: kokonaisvaltainen hoito voi nostaa esiin muistoja ja tukahdutettuja tunteita

Pessimisti

Valitettavasti vierastan kaikkia viimeaikoina nimenomaan Suomessa esiin nousseita hoitomuotoja, joiden tarkoitus on penkoa yksilön elämästä yksityiskohtia muiden tietoon. Tämäkin on vain osa Big Brother-ilmiötä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.