Terveys

Auts, afta suussa! Lääkäri kertoo, miten kipeitä haavaumia kannattaa hoitaa

Aftan hoito lievittää kipua ja saattaa nopeuttaa suuhun tupsahtaneen haavauman paranemista. Kärsivällinen odottaa aftojen parantumista itsestään.

Aftat ovat suun kipeitä, pyöreitä tai soikeita haavaumia, joita esiintyy jopa puolella väestöstä jossain vaiheessa elämää. Miten aftan hoito onnistuu parhaiten? Lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo.

Lue myös: Huuliherpeksen hoito voi nopeuttaa sen paranemista – lääkäri kertoo, mitkä konstit auttavat

Aftan hoito apteekkivalmisteilla tai kotikonsteilla

Aktiivisessa vaiheessa häiritsevää aftaa voi hoitaa huuhtelemalla suuta apteekista saatavalla klooriheksidiiniliuoksella. Liuoksella on antimikrobinen vaikutus, ja se voi ehkäistä haavaumaan syntyviä bakteeritulehduksia. Alle 12-vuotiaat eivät saa käyttää liuosta ilman lääkärin määräystä.

Muutkin apteekista ilman reseptiä saatavat itsehoitovalmisteet saavat lääkäriltä vihreää valoa. Myös kipulääkkeet voivat helpottaa oloa.

”Itse pidän apteekista saatavista aftojen hoitoon tarkoitetuista hapoista, joilla afta ikään kuin poltetaan pois. Se tekee kipeää 10 sekunnin ajan, mutta sen jälkeen kipu on kokonaan poissa. Se on hyvä tapa hoitaa aftaa, jos siihen uskaltaa lähteä”, Lagus kertoo.

Kotikonsteja – vaikkapa hunajaa – voi Laguksen mukaan kokeilla, jos ne ovat vaarattomia ja tuntuvat hyvältä.

”Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki hoitokeinot ovat lähinnä oireiden lievittämistä, sillä meillä ei ole varmaa tietoa, mistä aftat johtuvat.”

Joskus aika on aftojen hoidossa paras lääke. Suurin osa aftoista nimittäin paranee ajan kanssa ilman hoitoa.

”Pienet aftat parantuvat yleensä viikossa tai kahdessa. Isojen, yli puolen sentin aftojen paranemiseen voi mennä pahimmillaan jopa 6–10 viikkoa. Hankalia aftoja kannattaakin käydä näyttämässä lääkärissä”, Lagus sanoo.

Lääkärireissu on paikallaan myös silloin, jos haavauma ei tunnu paranevan millään tai jos kipu on kovaa eikä helpota kipulääkkeillä.

Voiko aftoja ennaltaehkäistä?

Monilla kivuliaat aftat ilmestyvät epäsäännöllisen säännöllisesti yhä uudestaan ja uudestaan vaivaksi. Vaikka syytä aftojen synnylle ei tiedetä, laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi stressi, tupakoinnin lopettaminen, natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat ja tietyt ruoat. Myös hormonaalisilla muutoksilla voi olla näppinsä pelissä.

Lagus kertoo, että toistuvienkin aftojen ennaltaehkäisy on mahdollista.

”Aluksi on tietysti hyvä miettiä, miksi aftoja tulee. Joskus taustalta voi löytyä anemiaa tai keliakiaa. Myös B-vitamiinin puutos voi olla syynä. Tällöin pyritään vaikuttamaan ensisijaisesti niihin.”

Jos afta on syntynyt esimerkiksi hankaavan proteesin tai muun mekaanisen ärsytyksen vuoksi, helpotus löytyy muuttamalla niitä. Myös hammastahnan vaihtaminen sellaiseen, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, voi auttaa.

”Stressin vähentäminen voi myös helpottaa paljon. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty.”

Ikä tuo useimmiten lopullisen helpotuksen aftojen piinaamaan arkeen. Aftojen uusiutumisella on taipumus harventua iän myötä, kunnes ne lopulta loppuvat kokonaan.

Muut lähteet: Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Auts, afta suussa! Lääkäri kertoo, miten kipeitä haavaumia kannattaa hoitaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.