Terveys

Yleistyneet erektio-ongelmat voivat liittyä sairauteen tai lihavuuteen – näinkin pieni painonpudotus saattaa auttaa

Erektiohäiriö on yleinen vaiva etenkin vanhemmilla miehillä. Joskus se voi olla vakavan sairauden oire.

Mehiläisen terveysdatan mukaan erektiohäiriödiagnoosit ovat kasvussa läpi Suomen. Data kattaa 1,4 miljoonan lääkärikeskusasiakkaan lääkärikäyntien diagnoositietoja ja lääkemääräyksiä vuosilta 2019–2023.

Erektiohäiriö tarkoittaa kyvyttömyyttä saavuttaa tai ylläpitää riittävä erektio seksin aikana. Syitä häiriön lisääntymiseen saattavat selittää tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän kasvu, jotka kaikki ovat merkittäviä erektiohäiriöiden aiheuttajia. Diagnooseja saatetaan tehdä aiempaa enemmän myös siksi, että erektiohäiriö uskalletaan ottaa puheeksi lääkärin vastaanotolla entistä useammin.

”Julkisessa terveydenhuollossa erektiohäiriöiden lisääntymistä ei erikoissairaanhoidon lähetemäärien perusteella ole havaittu”, kertoo urologian erikoislääkäri Tuomas Jalanko HUS:ista.

Erektiohäiriö on joka tapauksessa hyvin tavallinen miesten seksuaalihäiriö. Erektiohäiriöitä voi olla kaikenikäisillä miehillä, mutta mitä vanhempi mies, sitä todennäköisemmin hänellä on ongelmia erektion kanssa. Erektiohäiriöt yleistyvät tasaisesti 40 ikävuoden jälkeen.

”Arvioidaan, että yli 70-vuotiaista miehistä yli puolella on erektiohäiriö.”

Lue myös: Nämä 7 kysymystä jokaisen parin pitäisi esittää toisilleen, sanoo seksuaaliterapeutti – asioista vaikeneminen voi johtaa ongelmiin

Erektiohäiriö voi liittyä sairauteen tai johtua suorituspaineista

Iän lisäksi erektiohäiriöiden taustalla on laaja kirjo syitä. Jo mainittujen lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän lisäksi erektiohäiriö voi liittyä esimerkiksi verenpainetautiin. Myös hormonaaliset häiriöt, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöt ja testosteronitason alentuminen, aiheuttavat erektiohäiriöitä.

Joskus erektiohäiriö voi johtua anatomiasta, tyypillisesti esinahan kireydestä tai ahtaumasta. Harvinaisempia syitä erektiohäiriöihin ovat vammat tai leikkauksen lantion tai selän alueella, sekä hermorataperäiset syyt, kuten Parkinsonin tauti ja MS-tauti.

Myös masennukseen ja muihin psykiatrisiin sairauksiin sekä niiden lääkehoitoon liittyy erektiohäiriöitä. Tilapäiset psyykkiset syyt ilman psykiatrista sairautta ovat tavallisia varsinkin nuoremmilla miehillä.

”Esimerkiksi epäonnistunut erektio yhdyntätilanteessa vaikka uuden kumppanin kanssa saattaa jäädä kummittelemaan ja huolestuttamaan. Tästä voi seurata sellainen noidankehä, että erektion aikaansaaminen on vaikeaa myös seuraavalla kerralla”, Jalanko kertoo.

Erektiohäiriön hoito alkaa elintapojen tarkistuksella, mies ui altaassa.
Liikunnan lisääminen yleensä parantaa erektiota, jos liikkuminen on aiemmin ollut vähäistä. © iStock

Erektio ei kestä – milloin lääkäriin?

Jos erektiohäiriö on toistuvaa, se kestää useamman kuukauden, häiriötä ei saa omin keinoin loppumaan ja se häiritsee elämänlaatua, lääkäriin kannattaa hakeutua.

Erektiohäiriön taustalla voi olla syitä, jotka eivät korjaannu itsestään, kuten anatomiaan liittyvät ongelmat. Erektiohäiriöt saattavat myös olla sydän- verisuonisairauden ensimmäisiä oireita.

Etenkin silloin kannattaa käydä lääkärissä, jos mies on nuori tai keski-ikäinen ja erektiohäiriö on kehittynyt pikkuhiljaa ilman mitään selittävää tekijää, sitä esiintyy sekä kumppanin kanssa että sooloseksissä, ja aamuerektiotkin ovat heikentyneet tai loppuneet. Myös silloin, jos erektiohäiriön lisäksi on muita pitkäkestoisia selittämättömiä oireita, esimerkiksi hengenahdistusta tai rintakipuja, kannattaa lääkärin arvioon hakeutua. Tällaisissa tapauksissa erektiohäiriön taustalla voi olla jokin merkittävä sairaus.

”Useimmat viivyttelevät hoitoon hakeutumista, koska aihe on sellainen, josta voidaan kokea häpeää”, Jalanko kertoo.

Jos erektiohäiriö hävettää, on hyvä muistaa, että erektiohäiriöt ovat yleisiä ongelmia, joihin löytyy hyviä hoitoja. Myös tieto siitä, että erektiohäiriö saattaa joskus olla merkki diagnosoimattomasta sairaudesta, saattaa motivoida hakeutumaan lääkäriin.

Lue myös: 5 tavallista asiaa, jotka voivat vahingoittaa sydäntäsi – näitä asioita sydänlääkäri ei tekisi itse

Erektiohäiriön hoito alkaa elintapojen tarkistuksella

Erektiohäiriön hoitomuotoja on useita. Jos omissa elintavoissa on parannettavaa, niiden kohentamisesta on hyvä lähteä liikkeelle.

Liikunnan lisääminen yleensä parantaa erektiota, jos liikkuminen on aiemmin ollut vähäistä. Jos on ylipainoa, ruokavaliota kannattaa muuttaa terveellisemmäksi, sillä jo 5−10 prosentin painonpudotus voi parantaa erektiota.

Mahdollinen tupakointi kannattaa lopettaa, sillä tupakoinnin lopettaminen vähentää erektiohäiriöitä. Myös alkoholinkäyttöä kannattaa tarkastella, sillä liiallinen käyttö heikentää erektiota.

Erektiolääke vahvistaa erektiota

Aina elintapojen parantaminen ei kuitenkaan yksinään riitä.

Jos erektiohäiriön taustalla on tilapäinen psyykkinen syy, avoin keskustelu oman kumppanin kanssa voi vähentää suoristuspaineita ja helpottaa tilannetta. Myös keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa voi auttaa.

Lääkehoitoa erektiohäiriöön käytetään tilanteissa, joissa jokin sairaus aiheuttaa erektiohäiriötä tai jos erektiohäiriö johtuu leikkauksesta tai vammautumisesta. Joskus lääkkeitä hyödynnetään lyhytaikaisena hoitona myös silloin, kun erektiohäiriön taustalla on psyykkinen taustasyy.

Tavallisimmin lääkehoitona käytetään suun kautta otettavia tabletteja. Näitä ovat muun muassa sildenafiili ja tadalafiili, jotka vaikuttavat vahvistamalla erektiota. Lääkkeet vaativat miehen kiihottumisen toimiakseen.

Jos tabletit eivät toimi tai niiden käytölle on vasta-aiheita, vaihtoehtona ovat paikallisesti annosteltavat hoidot, kuten voide ja pistokset.

Lue myös Anna.fi: Tuomaksen, 63, eturauhassyöpä löytyi onnenkantamoisella – kasvain poistettiin kokeellisella hoidolla ilman leikkausta

Erektioproteesi tai kirurginen hoito mahdollisia

Miehelle voidaan tarjota kirurgista hoitoa ja asentaa erektioproteesi, jos lääkehoidot eivät tehoa.

”Näitä leikkauksia kuitenkin tarvitaan melko harvoin, koska lääkehoidot ovat niin tehokkaita”, Jalanko sanoo.

Kirurgisia hoitoja tarjotaan myös sellaisissa tilanteissa, joissa erektiohäiriö johtuu vaikkapa esinahan kireydestä, ahtaudesta tai muusta anatomisesta ongelmasta.

Erektiohäiriön hoidossa voidaan käyttää myös seksikaupasta ostettavia apuvälineitä, kuten penispumppua tai -rengasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yleistyneet erektio-ongelmat voivat liittyä sairauteen tai lihavuuteen – näinkin pieni painonpudotus saattaa auttaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.