Terveys

5 tavallista asiaa, jotka voivat vahingoittaa sydäntäsi – näitä asioita sydänlääkäri ei tekisi itse

Sydämen hyvinvoinnin kannalta tärkeää on kokonaisvaltainen kehosta huolehtiminen. Liikkumaton elämäntyyli ja epäterveellinen ruokavalio voivat vahingoittaa sydäntä.

Sydämen terveys on elintärkeä koko kehon toiminnan kannalta. Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen Terveystalosta listaa viisi asiaa, joita hän ei itse omassa elämässään tekisi. 

1. Sydänlääkäri ei unohtaisi liikuntaa omasta arjestaan

Liikkumaton elämäntyyli on asia, joka löytyy kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavosen mustalta listalta.

Liikunta hidastaa sydämen ikääntymistä. Ihmisen pitäisi pyrkiä harrastamaan vähintään suositusten mukainen määrä eli kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa viikossa.

”Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä suuremmassa osassa liikunta on sekä sydämen että koko muun kehon ja mielenkin hyvinvoinnissa”, sanoo Paavonen.

Lue myös: Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn”

2. Ei tupakoisi tai käyttäisi alkoholia

Nykyään alle 15 prosenttia suomalaisista tupakoi säännöllisesti. Tupakointi aiheuttaa kehoon yleistyneen tulehdusreaktion, joka vaurioittaa muun muassa verisuonia.

Myös liika alkoholin käyttö rasittaa sydäntä ja altistaa muun muassa rytmihäiriöille. Liiallinen alkoholin käyttö saattaa heikentää pitkään jatkuessaan myös sydämen pumppausvoimaa.

3. Ei lopettaisi määrättyä lääkitystä ilman lääkärin määräystä

Esimerkiksi sepelvaltimotautia sairastava ihminen ei saisi lopettaa tai muuttaa sepelvaltimotaudin etenemistä estävää lääkitystään ilman lääkärin määräystä. 

Sama koskee esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan lääkitystä. Nämä tärkeät lääkkeet, esimerkiksi statiinit sepelvaltimotaudissa, hidastavat tai jopa pysäyttävät sepelvaltimotaudin etenemisen.

Lue myös: 6 yleistä virhettä, joita ihmiset tekevät syödessään lääkkeitä – väärät itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa vakavia haittoja

Lääkäri kuuntelee potilaan sydäntä.
© iStockphoto

4. Ei lopettaisi itsestään huolehtimista

Fyysisen terveyden lisäksi ihmisen olisi hyvä pitää huolta omasta mielenterveydestään ja ihmissuhteistaan. Kun ihmisellä on henkisesti hyvä olla, voivat sydän ja elimistö paremmin.

Hyvä mieliala ja psyykkinen hyvinvointi auttavat ennakoimaan ja tuntemaan omassa kehossa tapahtuvat muutokset.

5. Ei noudattaisi epäterveellistä ruokavaliota

Epäterveellinen ruokavalio ja sen vaikutukset näkyvät myös sydämen toiminnassa ja sen hyvinvoinnissa. Terveellinen ruokavalio pitää kehon kunnossa ja tätä kautta myös sydämen toiminnan vahvana ja hyvänä.

Ihmisen olisi esimerkiksi hyvä pitää huolta, että rasvaa saadaan oikeanlaisena. Kahden kolmasosan saatavista rasvoista olisi hyvä olla pehmeää rasvaa. Sitä saa muun muassa kasviöljyistä, mantelista, pähkinöistä ja siemenistä.

Kannattaa varmistaa myös riittävä kuidun saanti. Suositus on, että naisten pitäisi saada vähintään 25 grammaa ja miesten vähintään 35 grammaa kuitua päivässä.

Kuitua saa esimerkiksi täysjyväleivistä, -puuroista, -riisistä ja -pastasta. Myös marjoissa ja hedelmissä sekä juureksissa ja kasviksissa on runsaasti kuitua.

Lue myös: Miksi sydän tykyttää ja muljahtelee oudosti? Sydänlääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 tavallista asiaa, jotka voivat vahingoittaa sydäntäsi – näitä asioita sydänlääkäri ei tekisi itse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.