Terveys

Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Ferritiiniarvo kertoi, että Marian oireet johtuivat todennäköisesti raudanpuutteesta. Ennen ferritiinin mittausta Maria ehti kärsiä kaksi vuotta.

Raudanpuute voi aiheuttaa oireet, joita ei heti tunnista. Maria, 42, ehti epäillä vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kun selittämätön alakulo valtasi mielen, eikä mikään määrä unta vienyt väsymystä pois. Lopulta ferritiiniarvo paljasti totuuden.

Raudanpuutteeseen perehtyneen lääkärin Ilona Ritolan mukaan sekä potilaat että lääkärit selittävät usein raudanpuutteen elämäntilanteella. Ritolan kommentit löydät jutun lopusta.

Lue myös: Ferritiini eli rauta-arvo: mitä alhainen ferritiiniarvo kertoo, ja miten se hoidetaan?

Maria kertoo, miten raudanpuute ilmeni ja miten ferritiiniarvon mittaus muutti hänen elämänsä

”Minulle hiipi väsymys ja alakulo pikkuhiljaa muutaman vuoden aikana. Opiskelin ja tein töitä samaan aikaan ja kävin läpi neljänkympin kriisiä. Ajattelin, että väsymys johtui siitä, että elämässäni oli paljon kaikkea.

Nukkumaanmenoaikani aikaistui ja aikaistui. Lopulta menin jo kahdeksan jälkeen nukkumaan. Aamulla unta riitti ja riitti, viikonloppuna nukuin kymmeneen.

Saatoin nukkua yli 12 tunnin yöunet ja vielä päiväunet. En tajunnut, että väsymys ei ole normaalia.

Tuntui, että aivoni olivat sumussa ja päässäni humisi. Kaikki oli hirveän ponnistuksen takana. Ajattelin, että olen vain kyllästynyt kotitöihin ja askareisiin, enkä jaksa tehdä niitä siksi. Makasin sohvalla ja selitin itselleni, että makaan sohvalla, koska haluan, että olen tehnyt jo niin paljon ja on niin ihanaa vain maata.

Oikeasti yritin vain selittää tilanne itselleni parhain päin.

Olin koko ajan kalpea ja valkoinen. Kesän helteistä huolimatta palelin koko ajan.

Viime kesänä makasimme hyvän ystäväni kanssa rannalla ja juttelimme. Silmäni alkoivat painua kiinni ja nukahdin. Ystäväni sanoi, ettei käytökseni ole normaalia, ja minun on pitää mennä testaamaan hemoglobiinini.

Ferritiiniarvo paljastaa voiko väsymyksen taustalla olla raudanpuute.

Ajattelin, että vaihdevuoteni ovat alkaneet. Suvussani vaihdevuodet ovat alkaneet joillain jo alle 40-vuotiaana ja ajattelin, että miksei minullakin. Suvussani on myös kilpirauhasen vajaatoimintaa, joten se saattoi olla toinen vaihtoehto.

Varasin ajan työterveyteen. Mieslääkäri kysyi, jaksanko urheilla ja käynkö töissä. Vastasin, että kyllä yritän urheilla ja käyn töissä, en ole ollut sairaslomalla.

Lääkäri sanoi, ettei minulla sitten mitään ole, kyllä sen näkisi heti naamasta. Ihmiset tulevat ihan turhaan näitä testejä teettämään. Hän kehotti seuraamaan tilannetta ja ottamaan varmuuden vuoksi rautakuurin, koska ei siitä haittaakaan ole.

Sinnittelin kuukauden ja varasin uudestaan ajan työterveyslääkärille. Kerroin naislääkärille, ettei väsymys mene ohi, enkä halua elää puolivillaisesti.

Koin, etten ole oma itseni.

Olen ollut reipas ja aktiivinen ja vilkas. Selitin, että toisaalta onhan se hyvä, että olen rauhoittunut, kun oikeasti olin flegmaattinen.

Lääkäri sanoi, että nyt katsotaan kaikki arvot, ja lähetti minut verikokeisiin. Kokeissa mitattiin kaikki: kilpirauhasen toimintaan liittyviä arvoja ja esimerkiksi follikkelia eli hedelmällisyysarvo, josta voi päätellä, ovatko vaihdevuodet alkaneet. Lisäksi minulta otettiin hemoglobiini ja ferritiini.

Selvisi, että kilpirauhasen arvot olivat viiterajoissa. Vaihdevuosiakaan ei ollut vielä näköpiirissäkään, ”voisit tehdä vielä monta vauvaa”, lääkäri sanoi.

Ferritiiniarvo oli todella alhainen. Arvo oli reilusti alle 6, kun minimiarvo on 10.

Lääkäri määräsi 100 milligramman rautareseptilääkkeen, jota olen nyt syönyt puoli vuotta ja syön vielä puoli vuotta. Yhteensä 400 tablettia.

Jo pari kuukautta sen jälkeen, kun aloin syödä rautaa, huomasin, miten jaksan enemmän. Aiemmin en jaksanut lenkillä koskaan juosta yli viittä kilometriä, olin aivan loppu, vaikka urheilin säännöllisesti. Ajattelin, että minulla on huono hapenottokyky. Rautaa syötyäni jaksoin yhtäkkiä juosta pitkiäkin matkoja.

Rutiinien pyörittäminen, töihin lähteminen… Kaikki asiat alkoivat tuntua helpommilta.

Aloin herätä kuuden, seitsemän aikoihin. Usein jo viiden jälkeen.

Selittämätön alakulo, joka minua oli vaivannut, alkoi väistyä. Sormeni eivät enää palele ja minulle on sanottu, että kasvoillani on hyvä väri.

Raudanpuute ei varmastikaan yksinään selitä kaikkea. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta uskon, että sillä oli iso vaikutus, että tutkittiin, että ferritiiniarvoni oli niin alhainen ja sain reseptilääkekuurin.

Minulla on runsaat kuukautiset ja ne ovat yleinen raudanpuutteen syy.

Olen myös kala-kasvissyöjä, mutta syön monipuolisesti. Syön ruisleipää, vihreitä kasviksia, parsaa ja pinaattia.

Silloin kun minua vaivasi kauhea väsymys, minulle tuli mieliteko ostaa persiljaa kaupasta. Saatoin vetää koko puntin persiljaa kerralla, puputtaa koko puntin kuin kani. Persiljassahan on rautaa.”

Marian nimi muutettu.

Lue myös: Anemia vie voimat – näin selvität raudantarpeesi ja varmistat riittävän raudansaannin

Lue myös: Mistä saa rautaa? Entä mistä saa rautaa, jos ei syö lihaa? Katso parhaat raudan lähteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Itu

Kiitos Kotiliedelle ajankohtaiseen aiheeseen tarttumisesta, Marialle kokemustensa jakamisesta ja erityisesti Ilonalle asiantuntevista kommenteista! Potilaan oireiden todesta ottaminen, verikokeiden oikea tulkinta, asianmukainen diagnosointi, syiden selvitys ja riittävä hoito – ei pitäisi olla liian vaikeaa lääkäreillekään. Ilonahan tämän toki jo hallitsee. <3

Inkeri

Hienoa, että tästä puhutaan. Itse en ole vielä lääkäriä joka tutkisi ferritiini arvoja. 2 vuotta on mennyt. Kolme lääkäriä.
TK lääkäri kieltäytyy ottamasta ferritiini arvoa.
Yllä kuvattujen oireiden lisäksi minulla on
Hengästymistä, sydämen tykytystä, lihaskramppeja, lihaksien voimattomuutta. Uni vaikeuksia, tinnitystä, suorituskyvyn laskua, painon nousu 20 kg kahdessa vuodessa, etova oloa, hikoilua, palelua ja toivotonta väsymystä…
Lääkäri suostui tutkimaan pienen verenkuvan, ekg, otattamaan rasituskokeen, keuhkojen puhallus kokeen. Vielä niistä ei löytynyt selitystä.
Miksi TK lääkärit on ohjeistettu niin, ettei kyseistä ferritiini arvoa oteta tai sitten tulkita oikein?
Samoin on kilpirauhasarvojen kanssa.
Miksi ihmistä ei hoideta kokonaisuutena?
Miksi tuijotetaan arvoja, ei oireita?
”sun arvot on vielä viitteissä, ei voi olla mitään vikaa……”

Mrs Smith

Ihmetten samaa miksi tklääkörit eivät halua ottaa ferritiiniä. Kaikkia muita kokeita kyllä. Itselleni lääkäri oli kirjoittanut että itsestään selvä ferritiinin puute, ei tarvitse mitata. Omatoimi 3kk rautakuuri jälkeen ferritiini on 8. Suostuttiin vihdoinkin tutkimaan.

Greta

Minulla nuo samat oireet aiheutti hormonikierukka.
Tosin ferritiiniarvokin on alhainen, mutta olo alkoi parantua muutama kuukausi kierukan poiston jälkeen!

Utelias

Onko siis kyse hemoglobiini arvosta?

Kiitollinen.

Todella hyvä että asiasta kirjoitetaan.Olisi todella tarpeellista että asia ymmärrettäisiin.Itse sairastin jatkuvia flimmereitä jotka korjattiin sähköllä.Ferritiini arvoa ei suostuttu ottamaan ennenkuin soitin Ilonalle.Flimmerit on nyt olleet poissa kun rauta-arvot on lähes sata.Pystyn liikkumaan normaalisti ilman että rytmit heittelis.

Sanna

Hyvä että asiasta puhutaan.

Ferritiinimittaukseen pääsee onneksi ilman lähetettäkin, ainakin pääkaupunkiseudulla.

Olisi tietysti hyvä päästä omalle terveysasemalleen mittauksiin ja seurantaan.

Rauta-akka

Minulla oli mahdoton himo syödä jäävuorisalaattia, tuorekurkkua ja jäätyneitä marjoja pakkasesta. Ja myös mehujäitä oli pakko saada. Sitten oli jatkuvaa väsymystä. Lääkäri teki labralähetteen ja itse ehdotti, että otetaan myös ferritiini. Se oli 6 vaikka Hb oli 122. Vatsa ei siedä rautalääkkeitä niin sain rautaa infuusiona. Kyllä olo parani ja viime kesän mansikoita on vielä pakkasessa. Pitäkää päänne jos haluatte ferritiiniarvon mitattavan. Mielestäni se voisi kuulua jo niihin peruskokeisiin koska Hb-arvosta sitä ei voi päätellä.

Farmaseutti

Tämä on taas yksi muotisairaus (poislukien oikeat syyt, jolloin tarvii rautainfuusiota). Sorry! Oireet täytyy ottaa tosissaan, mutta kertakaikkiaan kaikilla syynä väsymykseen ei ole ferritiini eikä kilppariarvot eikä d-vitamiininpuute. Sehän on jo nähty… Kohu laantuu pian tästäkin. Rautakuurista tuskin kenellekkään on haittaa, mutta rautainfuusiossa on myös ihan oikea riski isoille komplikaatioillekin. Ja naurattaa, kun lääkäreitä moititaan rahastajiksi, niin sitten kun ei haluta hoitaa ns. turhaan ,niin siitäkin haukutaan. 😀 Ja kylläpä jotkut yksityislääkärit tienaavatkin huomattavia summia näillä kilppari/ferritiinijutuilla. Ja ihan varmasti joitain auttaa rautainfuusio, ainakin lumevaikutuksella. Ja jotkut tarvivat rautainfuusiosta ihan oikeasti muiden sairauksien tai erinäisten tilojen vuoksi. Ja vaikka olen farmaseutti, en halua suositella turhaan lääkkeitä /vitamiineja ihmisille.

Raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsinyt

Kukaan ei ole väittänyt, että alhainen ferritiini olisi aina syy väsymykseen. Itseltäni tutkittiin vain kilpirauhasarvoja useaan kertaan ja todettiin, että mitään vikaa ei ole. Minut siis jätettiin yksin oireiden kanssa, kun lääkärit eivät ymmärtäneet ferritiinistä mitään!
Suosittelen myös tutustumaan uudenaikaisiin rautainfuusioihin, joiden riskit ovat pienet, kun hoito annetaan valvotusti ohjeiden mukaan. Raidanpuutteen ensisijainen hoito on kuitenkin aina suun kautta otettava rautalisä ja infuusio vain jos raudan syönti ei mitenkään onnistu.

Trendikäs 2020

Minä en lähes vuoteen pysynyt kunnolla hereillä, olin alakuloinen. Halusin touhuta ja harrastaa, mutta energiaa ei ollut. Ajatukset ja ruumiinosat olivat lyijynraskaat. Ehdin olla lopulta työstä sairaslomalla 1kk +1kk ja työterveyden, psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveysasemalääkärin useissa tutkimuksissa. Mielialatestejä sain täytellä siellä täällä ja reseptejä mielialalääkkeisiin kirjoiteltiin kaksin käsin, vaikka kerroin etten ole masentunut; mielelläni touhuaisin vaan en pysty, kun en jaksa. Mieleeni tuli pyytää ferritiinin mittausta, mutta molemmat lääkärit arvelivat, etten olisi sentään niin trendikäs. (Muissa verikokeissa ei ollut ollut mitään poikkeavaa.) Painostin ja tinkasin asiasta kuitenkin ja sain ferritiinin mittaukseen lähetteen niin kappas vaan, meikä trendaa 2020 ihan täysillä sillä ferritiini oli 12 ja puolen vuoden rautakuurin jälkeen olen taas elämässä kiinni ferritiiniarvolla 67!

Viitearvot ferritiinille ovat täyttä puppua, sillä se on keskiarvo synnyttäneistä ja imettäneistä naisista, jotka valuvat joka kuukausi verta kropastaan menettäen näin rautansa.

Rautainen

Hei,

Minulla oli samat oireet. Yritin päästä mittauttamaan ferritiinin, mutta Ylöjärven kunnan lääkäri ei suostu lähettämään lähetettä, koska ferritiinien mittauttaminen on muotia. Kävin sitten yksityisellä lääkärillä, josta sain avun ja matala ferritiinihän se oli!

Rautarouva

Olen ollut aneminen koko ikäni. Tosin rauta-arvoni eivät ole hemoglobiiniarvona ole olleet koskaan alle 100. Ferritiini alimmillaan on ollut 15. Mutta minulla ei ole koskaan ollut kilpirauhasarvoissa yhtään mitään ongelmia. Väsymys voi oikeasti aiheutua ainoastaan. raudanpuutteesta eikä kilpirauhasarvojen ongelmasta. Hyvällä rautavalmisteella saan huuleni punaisiksi. Anemisena huuleni ovat valkoiset. Siitä tiedän myös, etten hengästy portaissa.

Frettis

Täällä kanssa useamman vuoden kamppaillut outojen oireiden kanssa. Ensin olisin nukkunut tunti tolkulla eikä mikään unimäärä meinannut riittää. Sitten aloin kärsiä unettomuudesta, jalat olivat öisin levottomat ja iho kutisi. Hiuksia alkoi lähteä, tuli ripulia ja huimausta. Alakulo ja veto pois. Lenkkeilystä tuli raskasta ja mikään ei kiinnostanut. Sain keskivaikea masennus -diagnoosin mutta sinnittelin töissä koko ajan sillä teen työtä jota rakastan vaikka oireiden vuoksi aloin jo epäillä, että pitäisi vaihtaa duuniakin. Onneksi en vaihtanut sillä normaali kontrollilabroissa hemo olikin 83 ja määrättiin lisäkokeisiin, joissa sitten ferratiini olikin alle 3 eli rautavarannot lähestulkoon nollissa. Lääkäri ihmetteli, miten olin jaksanut arkea ja pysyttelin yleensä pystyssä. Tehtiin tähystykset, sillä rauta-anemia on aina syy ja oire jostakin muusta. Koepaloista löytyi helikobakteeri. Sain viikon hevoskuurin antibiootteja ja kävin rautainfuusiossa. Nyt on määrä syödä rautaa puolivuotta eteenpäin ja käydä uusissa labroissa. Jos ferratiini ei silloin ole jo kunnolla nousussa, saan uuden infuusion. Joka tapauksessa rautavaraston toipumiseen voi mennä vuosi, puolitoistakin. Nyt nukun jo normaalisti ja ripuli on vähinnyt. Vire on edelleen matala kuten kuntokin, mutta toiveissa on, että ferratiinin noustessa, nousee mieli ja myös kunto.

27-152

Asia alkoi kiinnostamaan minua, koska olen jättänyt punaisen lihan 5
vuotta sitten eikä minulta ole koskaan mitattu ferritiinia. Hb on aina hyvä ollut 145-155.
Niukat kuukautiset. Ruokavaliosta en saa riittävästi rautaa, vaikka syön paljon kokojyvätuotteita, kanaa, kalaa, kasviksia, marjoja, jne. Finelin kautta tarkistettu. Raudan riittävä määrä on hankala saavuttaa jos veri/maksa/punainen liha puuttuvat.

Minulla ei ole väsymystä eikä mitään muutakaan oiretta mikä viittaisi alhaiseen ferritiiniin. Pohdin verenluovutusta.

Kävin yksityisellä laboratoriolla ja HB 152 ja ferritiini 27. Tulos siis hyvä.

Nähtävästi ruokavalion kautta saan riittävästä rautaa, mikä pääsee imeytymään.

Kaikilla ei välttämättä mene näin. Kannattaa tarkistaa asia, jos olet vegaani, kasvissyöjä tai olet jättänyt punaisen lihan pois. Jos sinulla on luonnostaan heikko raudan imeytyminen niin
mieti asiaa ennen kun alat rajoittamaan ruokavaliota. Esim. 3 kpl verilettua sisältää 15 Mg rautaa eli päivän tarpeen.

Sua mikään vaivaa (vaikka mikään ei toimi)

Sun ferritiiniarvo on juuri ja juuri viitearvojen alarajoilla ja se virheellisesti valitettavan usein tulkitaan samaksi asiaksi kuin hyvä arvo. Monilla raudanpuutteisilla on vakavia oireita yli 50 arvoillakin ja kaikille ei riitä 100 rajapyykin ylityskään hyvään oloon.

Ferrit 25 ja olo karmea

27 ferritiini ei todellakaan ole hyvä. Alle 30 tarkoittaa jo tyhjiä rautavarastoja.

Seerumin rauta olisi hyvä mittauttaa myös ja sen tulisi olla yli 20, vaikka siinäkin alaraja on 9.

Johanna

Kertomasi ”Raudan riittävä määrä on hankala saavuttaa jos veri/maksa/punainen liha puuttuvat.” ei päde kaikkiin.
Lopetin kaikenlaisten lihatuotteiden syömisen vuonna 1977. Söin kalaa, vilja- ja maitotuotteita sekä ”huonosti” kasviksia (ynnä paljon leivonnaisia ja mkeisia), koska jouduin varomaan suolentukkeumaa. Minulla oli niin hyvä hemoglobiini (vaikka olin erittäin hoikka ja kevyt), että luovutin verta. Kuukautisvuotonikin oli runsas.

Aina hyvä hb, silti tyhjät rautavarastot

Korkea hemoglobiini ei kerro rautavarastoista mitään. Hb usein jopa nousee rautavarastojen huvetessa, kun keho yrittää selvitä hapenpuutteesta. Sama ilmiö näkyy tupakoitsijoilla.

Vain seerumin rauta ja ferritiini yhdessä herkän crp:n kanssa kertovat todellisen rautatilanteen, punasoluarvot myös hyvä ottaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.