Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Ferritiiniarvo kertoi, että Marian oireet johtuivat todennäköisesti raudanpuutteesta. Ennen ferritiinin mittausta Maria ehti kärsiä kaksi vuotta.

Raudanpuute voi aiheuttaa oireet, joita ei heti tunnista. Maria, 42, ehti epäillä vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kun selittämätön alakulo valtasi mielen, eikä mikään määrä unta vienyt väsymystä pois. Lopulta ferritiiniarvo paljasti totuuden.

Raudanpuutteeseen perehtyneen lääkärin Ilona Ritolan mukaan sekä potilaat että lääkärit selittävät usein raudanpuutteen elämäntilanteella. Ritolan kommentit löydät jutun lopusta.

Lue myös: Ferritiini eli rauta-arvo: mitä alhainen ferritiiniarvo kertoo, ja miten se hoidetaan?

Maria kertoo, miten raudanpuute ilmeni ja miten ferritiiniarvon mittaus muutti hänen elämänsä

”Minulle hiipi väsymys ja alakulo pikkuhiljaa muutaman vuoden aikana. Opiskelin ja tein töitä samaan aikaan ja kävin läpi neljänkympin kriisiä. Ajattelin, että väsymys johtui siitä, että elämässäni oli paljon kaikkea.

Nukkumaanmenoaikani aikaistui ja aikaistui. Lopulta menin jo kahdeksan jälkeen nukkumaan. Aamulla unta riitti ja riitti, viikonloppuna nukuin kymmeneen.

Saatoin nukkua yli 12 tunnin yöunet ja vielä päiväunet. En tajunnut, että väsymys ei ole normaalia.

Tuntui, että aivoni olivat sumussa ja päässäni humisi. Kaikki oli hirveän ponnistuksen takana. Ajattelin, että olen vain kyllästynyt kotitöihin ja askareisiin, enkä jaksa tehdä niitä siksi. Makasin sohvalla ja selitin itselleni, että makaan sohvalla, koska haluan, että olen tehnyt jo niin paljon ja on niin ihanaa vain maata.

Oikeasti yritin vain selittää tilanne itselleni parhain päin.

Olin koko ajan kalpea ja valkoinen. Kesän helteistä huolimatta palelin koko ajan.

Viime kesänä makasimme hyvän ystäväni kanssa rannalla ja juttelimme. Silmäni alkoivat painua kiinni ja nukahdin. Ystäväni sanoi, ettei käytökseni ole normaalia, ja minun on pitää mennä testaamaan hemoglobiinini.

Ferritiiniarvo paljastaa voiko väsymyksen taustalla olla raudanpuute.

Ajattelin, että vaihdevuoteni ovat alkaneet. Suvussani vaihdevuodet ovat alkaneet joillain jo alle 40-vuotiaana ja ajattelin, että miksei minullakin. Suvussani on myös kilpirauhasen vajaatoimintaa, joten se saattoi olla toinen vaihtoehto.

Varasin ajan työterveyteen. Mieslääkäri kysyi, jaksanko urheilla ja käynkö töissä. Vastasin, että kyllä yritän urheilla ja käyn töissä, en ole ollut sairaslomalla.

Lääkäri sanoi, ettei minulla sitten mitään ole, kyllä sen näkisi heti naamasta. Ihmiset tulevat ihan turhaan näitä testejä teettämään. Hän kehotti seuraamaan tilannetta ja ottamaan varmuuden vuoksi rautakuurin, koska ei siitä haittaakaan ole.

Sinnittelin kuukauden ja varasin uudestaan ajan työterveyslääkärille. Kerroin naislääkärille, ettei väsymys mene ohi, enkä halua elää puolivillaisesti.

Koin, etten ole oma itseni.

Olen ollut reipas ja aktiivinen ja vilkas. Selitin, että toisaalta onhan se hyvä, että olen rauhoittunut, kun oikeasti olin flegmaattinen.

Lääkäri sanoi, että nyt katsotaan kaikki arvot, ja lähetti minut verikokeisiin. Kokeissa mitattiin kaikki: kilpirauhasen toimintaan liittyviä arvoja ja esimerkiksi follikkelia eli hedelmällisyysarvo, josta voi päätellä, ovatko vaihdevuodet alkaneet. Lisäksi minulta otettiin hemoglobiini ja ferritiini.

Selvisi, että kilpirauhasen arvot olivat viiterajoissa. Vaihdevuosiakaan ei ollut vielä näköpiirissäkään, ”voisit tehdä vielä monta vauvaa”, lääkäri sanoi.

Ferritiiniarvo oli todella alhainen. Arvo oli reilusti alle 6, kun minimiarvo on 10.

Lääkäri määräsi 100 milligramman rautareseptilääkkeen, jota olen nyt syönyt puoli vuotta ja syön vielä puoli vuotta. Yhteensä 400 tablettia.

Jo pari kuukautta sen jälkeen, kun aloin syödä rautaa, huomasin, miten jaksan enemmän. Aiemmin en jaksanut lenkillä koskaan juosta yli viittä kilometriä, olin aivan loppu, vaikka urheilin säännöllisesti. Ajattelin, että minulla on huono hapenottokyky. Rautaa syötyäni jaksoin yhtäkkiä juosta pitkiäkin matkoja.

Rutiinien pyörittäminen, töihin lähteminen… Kaikki asiat alkoivat tuntua helpommilta.

Aloin herätä kuuden, seitsemän aikoihin. Usein jo viiden jälkeen.

Selittämätön alakulo, joka minua oli vaivannut, alkoi väistyä. Sormeni eivät enää palele ja minulle on sanottu, että kasvoillani on hyvä väri.

Raudanpuute ei varmastikaan yksinään selitä kaikkea. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta uskon, että sillä oli iso vaikutus, että tutkittiin, että ferritiiniarvoni oli niin alhainen ja sain reseptilääkekuurin.

Minulla on runsaat kuukautiset ja ne ovat yleinen raudanpuutteen syy.

Olen myös kala-kasvissyöjä, mutta syön monipuolisesti. Syön ruisleipää, vihreitä kasviksia, parsaa ja pinaattia.

Silloin kun minua vaivasi kauhea väsymys, minulle tuli mieliteko ostaa persiljaa kaupasta. Saatoin vetää koko puntin persiljaa kerralla, puputtaa koko puntin kuin kani. Persiljassahan on rautaa.”

Marian nimi muutettu.

Lue myös: Anemia vie voimat – näin selvität raudantarpeesi ja varmistat riittävän raudansaannin

Raudanpuutteeseen perehtynyt lääkäri Ilona Ritola luki Marian tarinan

Ilona Ritola kertoo, että niin potilaat kuin lääkäritkin selittävät usein, että raudanpuutteen oireet johtuvat elämäntilanteesta, kuten vauva-arjesta, vaihdevuosista tai työstressistä.

”Se on valitettavaa, sillä silloin oikea hoito viivästyy. Hyvin monet potilaani ovat kokeilleet jo kaiken, kuten Maria. Pitäneet huolta kunnostaan ja terveydestään ja kuitenkin huomanneet, ettei kaikki ole kunnossa”, Ritola sanoo.

”Täytyy muistaa, että useimmilla ihmisillä on korkea kynnys hakeutua lääkäriin, ja silloin ollaan yleensä tosissaan. Oireen vähättely ei auta.”

”Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen vaiva naisilla ja monilta on mitattu arvoja useita kertoja, ennen kuin rauta-arvoja on tutkittu, ja syy oireille onkin löytynyt raudanpuutteesta.”

Ritola sanoo, että hän edellyttää raudanpuutteisiltakin kilpirauhasarvojen tarkistusta hyvin herkästi. Monelta löytyy useita väsymystä selittäviä tekijöitä, eikä vain yhtä.

Raudanpuute ei korjaannu kertaluontoisella kuurilla

Ritola kertoo, että raudanpuutteen on useissa tutkimuksissa havaittu liittyvän Marian kuvaamiin oireisiin: unihäiriöihin, mielialaan, paleluun ja ihon kalpeuteen.

”Marialla on ollut hyvin tyypilliset oireet. Pitkät yöunet, jotka eivät kuitenkaan virkistä, ja aivosumu. Sanana aivosumu on varsin oivallinen kuvaamaan tilannetta, kun pää tuntuu niin tukkoiselta, ettei mikään tieto tunnu liikkuvan minnekään suuntaan.”

Ritola huomauttaa, ettei raudanpuute korjaannu työpaikkaa tai puolisoa vaihtamalla tai aloittamalla hormonikorvaushoito, kuten ei myöskään ajoittaisella lyhyellä rautakuurilla.

”Vointi kohenee nopeasti, kun rautahoito aloitetaan. Raudanpuutteen hoito ei kuitenkaan ole kertaluonteinen kuuri rautaa, vaan koko elämänmittainen prosessi.”

”Marian tapauksessa epäilen hänen ruokavalionsa riittävän ylläpitämään rautatasapainoa, sillä se sisältää varsin niukasti rautaa. Jos runsaita kuukautisia ei hoidata niukemmiksi, raudanpuute todennäköisesti palaa ennen pitkää, kun rautahoito lopetetaan.”

Lue myös: Mistä saa rautaa? Entä mistä saa rautaa, jos ei syö lihaa? Katso parhaat raudan lähteet

Keskustelu

Kiitos Kotiliedelle ajankohtaiseen aiheeseen tarttumisesta, Marialle kokemustensa jakamisesta ja erityisesti Ilonalle asiantuntevista kommenteista! Potilaan oireiden todesta ottaminen, verikokeiden oikea tulkinta, asianmukainen diagnosointi, syiden selvitys ja riittävä hoito – ei pitäisi olla liian vaikeaa lääkäreillekään. Ilonahan tämän toki jo hallitsee. <3

Hienoa, että tästä puhutaan. Itse en ole vielä lääkäriä joka tutkisi ferritiini arvoja. 2 vuotta on mennyt. Kolme lääkäriä.
TK lääkäri kieltäytyy ottamasta ferritiini arvoa.
Yllä kuvattujen oireiden lisäksi minulla on
Hengästymistä, sydämen tykytystä, lihaskramppeja, lihaksien voimattomuutta. Uni vaikeuksia, tinnitystä, suorituskyvyn laskua, painon nousu 20 kg kahdessa vuodessa, etova oloa, hikoilua, palelua ja toivotonta väsymystä…
Lääkäri suostui tutkimaan pienen verenkuvan, ekg, otattamaan rasituskokeen, keuhkojen puhallus kokeen. Vielä niistä ei löytynyt selitystä.
Miksi TK lääkärit on ohjeistettu niin, ettei kyseistä ferritiini arvoa oteta tai sitten tulkita oikein?
Samoin on kilpirauhasarvojen kanssa.
Miksi ihmistä ei hoideta kokonaisuutena?
Miksi tuijotetaan arvoja, ei oireita?
”sun arvot on vielä viitteissä, ei voi olla mitään vikaa……”

Todella hyvä että asiasta kirjoitetaan.Olisi todella tarpeellista että asia ymmärrettäisiin.Itse sairastin jatkuvia flimmereitä jotka korjattiin sähköllä.Ferritiini arvoa ei suostuttu ottamaan ennenkuin soitin Ilonalle.Flimmerit on nyt olleet poissa kun rauta-arvot on lähes sata.Pystyn liikkumaan normaalisti ilman että rytmit heittelis.

Kommentoi juttua: Ferritiiniarvo selitti oireet – raudanpuute sai Marian, 42, epäilemään vaihdevuosia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X