Terveys

Jos Terttu, 76, syö pienenkin palan silliä, hänen varpaansa turpoavat – kihti pakottaa noudattamaan tiukkaa ruokavaliota

Tertun varpaita alkaa särkeä, jos hän syö muikkuja tai appelsiineja. Kihtipotilaalle oikea ruokavalio on kaikki kaikessa. Huolimattomuudesta joutuu maksamaan kivulla.

Kihti pakottaa oululaisen Terttu Viitalan, 76, noudattamaan tarkkaa ruokavaliota. Millainen sairaus kihti oikein on? Terttu kertoo kokemuksistaan: 

”Elettiin vuotta 2019, kun kaksi varvasta oikeasta jalastani alkoivat turvota ja ärtyä. Minulla oli todettu fibromyalgia toistakymmentä vuotta aiemmin, mutta olin selättänyt sen. En oikeastaan enää muistanut koko sairautta, koska se ei ollut häirinnyt minua aikoihin. Siksi minun oli vaikea uskoa, että kipeät ja punoittavat varpaani liittyisivät siihen.

Särkevät varpaat ajoivat minut lääkäriin, ja minulta otettujen verikokeiden perusteella kyseessä oli selvästi kihti. Varpaat olivat niin kipeät, ­etten pysynyt edes kävelemään. Sain lääkkeeksi useamman kerran kortisonipiikkejä, jotka rauhoittivat tilanteen. Sain myös täydelliset ruokavalio-­ohjeet.

Ei kihtiä tarvitse säikähtää, se kun ei ole mikään kuolemanvakava­ ­sairaus. Sen kanssa pääsee kyllä sinuiksi, mutta ruokavalio on tiukka ja sitä pitää noudattaa.

Olen oman harkintani mukaan kieltäytynyt monista ruoka-aineista diagnoosini jälkeen. Kihdin takia esimerkiksi etikkasäilykkeet eivät sovi minulle ollenkaan, eivät myöskään kiivi ja sitrushedelmät.

Alkoholi ei sovellu kihtipotilaalle, mutta koska en koskaan juuri juo alkoholia, siitä minun ei ole tarvinnut luopua. Muuten kihtipotilaan pitää juoda paljon. Vesi ja maito ovat hyviä juomia, mutta runsas kahvi ei ole hyväksi. Juon kahvia aamulla yhden kupin ja päivällä yhden. Enempää ei kärsi. Teetä minun myös kärsii juoda, erityisesti kamomillateetä, joka melkein parantaa. Se on mahdottoman hyvää.

Meillä on talviasuttava mökki Simojärvellä Ranualla, ja siellä on paljon muikkuja. Isäntä on ahne niiden perään, ja saamme niitä joskus kaksikin kiloa kerralla.

En ole allerginen kalalle, vaan pystyn käsittelemään ja perkaamaan niitä, mutta kihdin takia en voi syödä niitä ollenkaan. Se harmittaa. Joskus olen maistanut yhden, mutta jo se aiheuttaa oireita. Kaikki kalat eivät kuitenkaan aiheuta oireita. Esimerkiksi lohta pystyn kyllä syömään.”

Lue myös: Milloin äkillinen kipukohtaus on kihdin syytä? Lääkäri kertoo, mistä kihdin tunnistaa ja millainen ruokavalio lisää todennäköisyyttä sairastua kihtiin

Kun kihti kipeyttää jalat, säryn voi saada kuriin lääkkeellä

”Kihti kulkee nyt mukanani muiden sairauksieni ohessa. Sen näkee päällepäin, kun oireet alkavat: varpaat alkavat turvota ja punoittaa.

Siksi kihti vaikuttaa akuuttivaiheessa paljon myös kävelemiseen. Kenkien kanssa on silloin suuri ongelma, kun varpaisiin sattuu niin paljon. Ajattelen, että oireet ovat omaa harkitsemattomuuttani, kun olen mennyt syömään jotain sopimatonta.

Jos teen pienenkin virheen, kihti näyttää heti naamansa. Joitakin viikkoja sitten otin niin pienen sillipalan kuin voi ottaa, ja heti seuraavana päivänä tuli kipuja ja varpaat turposivat. Sain vaivan kuitenkin ansaan ottamalla särkylääkettä, eikä minun tarvinnut tällä kertaa lähteä hakemaan lääkäristä kortisonipiikkiä.

Kortisonipiikki auttaa melkein heti tai ainakin vuorokauden tai kahden päästä, ja sillä selviää monta kuukautta. Sen saan vain akuuttivaiheessa. Mitään jatkuvaa lääkitystä kihtiin minulla ei ole, mutta särkylääkettä otan tarpeen mukaan.”

Terttu Viitala
Kihtipotilaalle tärkeää on tarkan ruokavalion noudattaminen. Terttu Viitala juo yhden kupin kahvia aamuisin ja yhden päivällä, enempää ei pysty. © Teija Soini

Liikunta auttaa myös kihtiin

”Liikunta auttaa moneen vaivaan, myös kihtiin. Kenkien vain täytyy olla hyvät. Ulkona harrastan kävelyä. Pidän huolen, etten liukastele talvella. Asia on kyllä minulla hallinnassa.

Sisällä televisiota katsellessani voimistelen jalkojani. Jalkaliikkeet ovat oikein hyviä, ja suosittelen niitä muillekin. Pidän itselleni myös keppijumppaa. Kotona minulla on soutulaitekin. Sen ansiosta minun ei tarvitse lähteä muualle liikkumaan. Olen sentään jo 76-vuotias, enkä uskalla enää ajaa ollenkaan pyörällä, en kesällä enkä talvella.

Jalkani palelevat herkästi kylpyhuoneen kylmällä ja kalsealla kaakelilattialla. Lattialämpö kylpyhuoneessa onkin tärkeä, muuten alkaa heti pakottaa jalkaa ja oikein tympäisee. Muissa huoneissa ei ole kuin patterilämmitykset, mutta minulla on sisäkengät. Pidän myös villasukkia, talvella joskus kaksiakin.

Tilanteeni on rauhoittunut, enkä ole tarvinnut kortisonipiikkiä yli vuoteen, mutta oireet alkavat heti, jos olen syönyt sopimatonta. Myös kylpyhuoneen lattian kylmyys antaa ­oireita.

Tietääkseni kenelläkään muulla meidän perheessämme ei ole kihtiä, ei myöskään vanhemmillani ja sisaruksillani. Kurinalaisuutta kihti vaatii, ja se on aivan omasta asenteesta kiinni. Voivottelut ja valittelut eivät auta.”

Lue myös Anna.fi: Jos ukkovarvas kipeytyy yön pimeydessä, voi syynä olla kihti – katso, kuulutko riskiryhmään

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 13/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jos Terttu, 76, syö pienenkin palan silliä, hänen varpaansa turpoavat – kihti pakottaa noudattamaan tiukkaa ruokavaliota

Sinun täytyy kommentoidaksesi.