Terveys

Patti jalkapohjassa, pitääkö olla huolissaan? Asiantuntija kertoo

Jalat, jotka kannattelevat kehon painoa läpi elämämme, ovat kovilla. Ei ihme, että silloin tällöin jalkapohjaan ilmestyy patti. Milloin pattia kannattaa näyttää lääkärille?

Patti jalkapohjassa voi ilmestyä äkillisesti ja aiheuttaa hämmennystä. Tällainen patti on esimerkiksi ganglio, hyytelörakko, joka voi tuntua pehmeältä, kun sitä painelee sormella.

Ganglio saattaa hävitä yhtä no­peasti kuin on tullut, eikä se ole vaarallinen. Ikävä se voi toki olla.

Älä panikoi vaan lähde lääkäriin

Osa pateista kasvaa hitaasti. Ne saattaa huomata vasta siinä vaiheessa, kun patit ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne tuntuvat astuessa tai hiertyvät kengässä ja kipeytyvät.

”Erilaisia patteja on ihan valtavasti. Jalat ovat rakennelma, joka joutuu kannattelemaan kehon painoa läpi elämän”, yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta sanoo.

Jalkapohjaan ilmestynyttä pattia näkemättä on vaikea sanoa, onko se hyvänlaatuinen vai onko siinä merkkejä pahanlaatuisesta kasvaimesta. Kipu ei Laguksen mukaan liity siihen, onko patti pahanlaatuinen vai hyvänlaatuinen.

Ellei patin syntyyn ole selkeää syytä, kuten jalkaan ilmestynyt ­syylä tai kiveen iskeytyneen jalkapohjan ihon alle noussut mustelma, Lagus kehottaa potilasta näyttämään jalkaansa lääkärille.

Patti jalkapohjassa on vain harvoin pahanlaatuinen

”Jos patti on uusi ja kasvava ilman selkeää syytä, se voi olla mitä vain. Lääkärille on tärkeintä erotella ne patit, jotka voivat parantua itsestään niistä, jotka tarvitsevat hoitoa”, Emilia Lagus sanoo.

Ensin käydään läpi tavallisimmat syyt patin taustalla. Onneksi patit ovat harvoin pahanlaatuisia, vaikka onkin tärkeää myös sulkea pois pahan­laatuiset kasvaimet.

Jos patista on vaikea tehdä diagnoosia, jalasta voidaan ­tarvittaessa ottaa röntgenkuva tai ultraääni­kuva.

Lue myös: Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

Ikääntyminen muuttaa jalan asentoa

Laguksen mukaan suurin osa ­jalkapohjan vaivoista liittyy ikääntymiseen.

”Iän mukana jalan asento muuttuu ja jalkaholvi voi madaltua. Ylipaino ja seisomatyö vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin.”

Iän mukanaan tuomista jalkapohjan pateista osa johtuu kihdistä. Hoidoksi tarvitaan kihtilääkkeitä.

Jos patti on seurausta artroosista eli kulumasta, on hyvä saada fysio­terapeutilta yksilölliset ohjeet jumppaliikkeisiin.

Lue myös Seura.fi: Näin helpotat kihdin oireita muutamassa viikossa.

Tee jaloille hyviä kenkävalintoja

Jos jalkapohjassa on patti, tarvitaan hyvät kengät, joilla on mukava kävellä. Laskeutunut jalkaholvi saattaa tarvita tukea.

”Mukavuus on hyvä valintape­ruste, etteivät jalat kipeydy pidempään kävellessä”, Lagus sanoo.

Syövät ja muut pahanlaatuiset ­patit eivät kuitenkaan kenkiä vaihtamalla hoidu.

Lue myös: Suosi citylenkkareita kaupunkikävelyllä ja vältä jalkavaivat – näin ostat hyvät kävelykengät

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 20/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Patti jalkapohjassa, pitääkö olla huolissaan? Asiantuntija kertoo

Sinun täytyy kommentoidaksesi.