Terveys

Liikahikoilu voi tehdä arjesta hankalaa – lääkäri kertoo, miten liiallista hikoilua hoidetaan ja hillitään

Onko koko ajan hiki, piinaavatko märät kainalot tai kämmenet? Syy voi olla liikahikoilu – ja siihen on saatavilla apua. 

Työpaperit kastuvat, kun niihin koskee. Muiden kättely on kiusallista. Pikkutakki hikeentyy päivän mittaan märäksi. Pistävä hienhaju vaivaa jatkuvasti, vaikka kuinka pesisi itseään ja vaatteitaan. Jatkuva hikoilu voi tehdä arjesta hankalaa. Kun runsas hikoilu vaivaa elämää päivittäin, syy voi olla liikahikoilu.

Liikahikoilun kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Jos asia vaivaa, sen kanssa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen, sillä apuakin on saatavilla.

Lue myös: Häiritsevätkö hankaavat reidet? Taltuta ongelma näillä 5+1 keinolla

Liikahikoilu voi olla paikallista tai yleistynyttä

Hiki on hikirauhasen erittämää laimeaa ja hajutonta suolaliuosta, joka saa pistävän hajunsa vasta kohdatessaan iholla olevia bakteereja. Hiki on kehon tärkeä apulainen – sen avulla elimistö ylläpitää sopivaa lämpötilaa ja erittää ulos kuona-aineita. Virallista rahaa liikahikoilulle ei ole.

”Valtaosaa hikoilun vuoksi ihotautilääkärin vastaanotolle tulevista vaivaa paikallinen liikahikoilu. Sen tyyppipaikkoja ovat erityisesti kämmenet, kainalot ja jalkapohjat. Hikoilun lisäksi kädet ja jalat voivat myös tuntua kylmiltä”, kertoo ihotautilääkäri Mari Grönroos Ihosairaalasta.

Paikallinen liikahikoilu alkaa usein jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Samaa vaivaa saattaa esiintyä muillakin perheenjäsenillä. Paikallinen liikahikoilu on itsessään vaaratonta.

Hikoilu voi myös olla yleistynyttä. Yleistynyt liikahikoilu liittyy naisilla usein vaihdevuosiin, mutta se voi myös olla seuraus joidenkin lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden ja beetasalpaajien, käytöstä. Myös jotkin sairaudet ja infektiot, kuten kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, C-hepatiitti tai tuberkuloosi saattavat aiheuttaa liikahikoilua.

Hikoilun taustalta voi löytyä arkipäiväinenkin syy, kuten kuumuus tai fyysinen rasitus.

”Jos tulee painoa iän myötä kovasti, rasitukseen saattaa liittyä hikoilua, jota ei hoikempana ole ollut. Voimakkaan mausteiset ruoat voivat myös hikoiluttaa. Moni osaa myös yhdistää alkoholinkäytön hikoiluun”, Grönroos kertoo.

Jos runsaasta hikoilusta on tullut itselle yhtäkkiä uusi ongelma, joka ei ole aiemmin vaivannut, Grönroos suosittelee kääntymään lääkärin puoleen. Vastaanotolla käydään tarkasti läpi, mistä liikahikoilu voi johtua. Voisiko taustalla olla jokin sairaus? Auttaisiko lääkityksen muuttaminen?

Aina tarkkaa syytä ei löydy, mutta elämää häiritsevässä tilanteessa lääkäri osaa myös kertoa eri hoitokeinoista.

Lue myös Seura.fi: Kärsitkö yöheräilystä, ärtyneisyydestä ja hikoilusta? Vaihdevuosien oireisiin saat helpotusta erikoislääkärin ohjeilla

Hoitokeinoja runsaaseen hikoiluun on monia

Jos runsaasta hikoilusta on tullut jatkuva, elämänlaatua heikentävä vaiva, ongelmaan kannattaa hakea apua.

Liikahikoilun hoito riippuu siitä, onko hikoilu paikallista vai yleistynyttä. Paikalliseen liikahikoiluun on olemassa monia hyviä hoitokeinoja.

  1. Apteekista saatavat deodorantit, antiperspirantit ja suihkeet. Ilman reseptiä saatavat alumiinisuoloja sisältävät deodorantit ja antiperspirantit auttavat kainaloiden hikoiluun, suihkeet toimivat kämmeniin ja jalkapohjiin. Tehokkaampia vaihtoehtoehtoja on saatavilla reseptillä. Ilman reseptiä saatavat tuotteet maksavat noin 5–15 euroa.
  2. Iontoforeesihoito. Hyvä hoitomuoto erityisesti kämmenien ja jalkapohjien liialliseen hikoiluun. Kämmenet tai jalkapohjat asetetaan mataliin vedellä täytettyihin astioihin, joihin johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hoidon voi tehdä ihotautisairaalan tai lääkärikeskuksen hoitoyksikössä, tai laitteen voi ostaa kotiin. Ennen laitteen ostamista kannattaa hoidon toimivuus itselle testata. Hoito on helppo toteuttaa, mutta vaatii jatkuvan ylläpidon noin kerran viikossa puolen tunnin ajan. Laite maksaa noin 450 euroa.
  3. Botuliinipistokset. Botox-pistokset toimivat tehokkaasti varsinkin kämmeniin ja kainaloihin. Hoidossa ihon sisään pistetään reilun senttimetrin välein laimennettua botuliinia, joka vähentää voimakkaasti hikoilua. Vaikutuksen kesto on hyvin yksilöllistä. Osalla vaikutus kestää muutaman kuukauden, osalla vuoden. Kainaloiden hikoiluun tarkoitetusta Botox-lääkkeestä saa Kela-korvauksen. Muuten hinta vaihtelee parista sadasta eurosta muutamaan sataan.
  4. Kirurgiset leikkaukset. Erityisen hankalissa tilanteissa voidaan turvautua leikkaushoitoon. Ennen leikkaushoidon harkintaa asiasta tulee keskustella asiantuntevan lääkärin kanssa.

Myös yleistyneeseen liikahikoiluun voi saada apua.

  1. Elämäntapamuutokset. Yleistyneestä liikahikoilusta kärsivän on tärkeä pohtia, tuntuuko hikoilu liittyvän fysiologisiin syihin, kuten kuumaan ympäristöön, liikuntaan, ylipainon aiheuttamaan rasitukseen, kuumien tai mausteisten ruokien tai juomien nauttimiseen tai alkoholinkäyttöön. Elämäntapamuutos voi hillitä hikoilua.
  2. Antikolinergiset lääkkeet. Joskus yleistyneen liikahikoilun hoidossa käytetään suun kautta otettavaa antikolinergistä lääkettä, jota voi saada lääkärin reseptillä. Lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten suun kuivumista, suolisto-ongelmia ja päänsärkyä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liikahikoilu voi tehdä arjesta hankalaa – lääkäri kertoo, miten liiallista hikoilua hoidetaan ja hillitään

Ulla

Mikä vaivaa, kun liikkuessa pää varsinkin otsa ja ohimot hikoavat niin , että hiukset ovat juurista likomärät!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.