Terveys

Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan

Heräät keskellä yötä vuodevaatteet, yöpaita ja otsa hiestä märkinä, muttet muista nähneesi kuumottavaa painajaista. Mistä yöllinen hikoilu oikein johtuu? Missä vaiheessa hikisistä öistä on syytä huolestua?

Kaikki meistä hikoilevat enemmän tai vähemmän. Joskus hikoilu on kuitenkin niin runsasta, että se saattaa aiheuttaa huolta ja häiritä jopa yöunia. Mistä tietää, hikoileeko öisin liikaa? Milloin yöhikoilu on huolestuttavaa?

”Jos herää joka yö siihen, että tyynyliina, lakanat ja vaatteet ovat litimärkiä, voi olla kyse sairaalloisesta liikahikoilusta. Poikkeavasta liikahikoilusta on yleensä kyse silloin, jos muuten terve henkilö hikoilee joka yö vuodevaatteet likomäriksi”, kertoo yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Aina runsas yöhikoilu ei ole huolestuttava oire. Joskus syy yölliseen hikoiluun voi löytyä olosuhteista.

”Mikäli ympäristö on kovin lämmin tai päällä on runsaasti vaatetta, saattaa hikoilla herkemmin. Myös erilaiset infektiot ja kuume aiheuttavat ympärivuorokautista hikoilua kehon lämpötilan vaihdellessa.”

Lue myös: Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

Mistä yöhikoilu johtuu? Taustalla voi olla sairaus

Yöllisen hikoilun taustalla voi olla monia syitä. Naisilla sitä aiheuttavat usein hormonaaliset vaivat, kuten vaihdevuodet, jolloin estrogeenin vähentyminen aiheuttaa kuumia aaltoja ja hikoilua. Miehetkin saattavat kärsiä hormonaalisesta hikoilusta ikääntyessään.

Myös ylipaino voi aiheuttaa yöhikoilua. Lihavuus lisää riskiä sairastua uniapneaan, joka sekin aiheuttaa yöllistä hikoilua.

”Uniapnea on yksi tavallisista yöllisen hikoilun aiheuttajista. Kun elimistön happipitoisuus laskee uniapneaan liittyvien hengityskatkosten vuoksi, se aiheuttaa stressireaktion autonomisessa eli tahdosta riippumattomassa hermostossa ja stressi nostaa hien pintaan”, toteaa Vänni.

Lue lisää: Uniapnea voi aiheuttaa infarktin – 10 piilevästä apneasta varoittavaa oiretta

Jotkut lääkkeet, esimerkiksi mielialalääkkeet, voivat lisätä yöllistä hikoilua. On myös olemassa lääkkeitä, jotka vähentävät hikoilua.

Runsas alkoholin käyttö aktivoi autonomisen hermoston ja saa hikoilemaan lisää. Myös jotkut huumausaineet, kuten amfetamiini, kokaiini ja ekstaasi, aiheuttavat voimakasta hikoilua.

Yöllisen hikoilun taustalla voi myös olla diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta tai tulehduksellinen reumasairaus, kuten polymyalgia tai SLE, jotka voivat vaikuttaa elimistön lämmönsäätelyyn ja siten aiheuttaa yöllistä hikoilua.

Lue myös: Nivelreuma vei Railin sairauseläkkeelle viisikymppisenä – reumaa on hoidettu luuduttamalla niveliä

Missä vaiheessa yöllisen hikoilun takia kannattaa suunnata lääkäriin?

Joskus yöhikoilu voi olla merkki vakavammasta sairaudesta.

”Eräät syövät, kuten imukudossyöpä eli lymfooma, krooniset leukemiat ja verisyövät saattavat aiheuttaa yöllistä hikoilua. Hikoilun taustalla voi myös olla sydämen vajaatoiminta tai jokin sydäninfektio, kuten sydänlihastulehdus, jonka ainoa oire voi olla öinen hikoilu. Harvinaisemmista sairauksista hoitamaton HIV-infektio ja tuberkuloosi oireilevat yöllisenä hikoiluna.”

Aina hikoiluun ei kuitenkaan löydy syytä.

Useimmiten kyse on elimistön ominaisuudesta, sisäsyntyisestä liikahikoilusta, jossa kainalot, kämmenet, jalkapohjat tai otsa hikoilevat autonomisen hermoston säätelyhäiriön vuoksi.

”Hikoilun taustalla ei useinkaan ole merkittävää sairautta”, Vänni kertoo.

”Jos oire kuitenkin mietityttää, kannattaa hakeutua lääkäriin pohtimaan, mistä hikoilu voisi johtua. Jos hikoilu alkaa voimakkaana ja äkillisesti, kyseessä on alle 35-vuotias ja jos hikoilun lisäksi ilmenee muita selkeitä oireita, kuten laihtumista, kuumeilua, väsymystä, rytmihäiriöitä tai vatsakipua, kannattaa käydä lääkärissä.”

Lue myös Anna.fi: Voiko hien hajuun ja määrään vaikuttaa? Lääkäri vastaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yöhikoilu voi olla merkki vakavasta sairaudesta: Lääkäri kertoo, milloin pitää olla huolissaan

nainen 66v.

Hikoilen öisin. Herään, en siihen, että olen hikoillut, vaan herään ja siitä muutaman sekuntin kuluttua alkaa hiki virrata. Tätä tapahtuu n. 2-4 kertaa öisin. Gygelogi sanoi, että vaihdevuoden hikoilun oireet on jo takana päin.
Olen ottanut yhteyttä lääkäriin ja nyt tutkitaan olisiko uniapneaa.
Jos ei ole sitä, niin mistähän hikoilu johtuu?

Jussi 84yrs

Noin on muuten näreet. Hikoilen yöllö , lähinnä päästä alaspain hartioihin saakka. Tätä on jatkunut jo muuaman vuoden ajan.
Paikalliset lääkärit täällä Englannissa eivät tunnu olevan asiasta kiinostuneita, avaa ikkunaa, pidä huonelämpä 14-17C välillä. Pitäs auttaa.
Ei muuten auta.
sanoo
Jussi
jaakonkari@gmail.com

Sinun täytyy kommentoidaksesi.