Terveys

Mitä gynekologiselle laskeumalle eli kohdunlaskeumalle voi tehdä? Lue asiantuntijan neuvot

Lievä kohdunlaskeuma eli gynekologinen laskeuma ei haittaa elämää, eikä lääkärin tarvitse tehdä sille mitään. Lantiopohjan lihaksia jumppaamalla voit ehkäistä laskeuman pahenemista.

Gynekologisessa laskeumassa eli kohdunlaskeumassa kohtu, tai jos kohtu on poistettu, emättimen pohjukka, emättimen etu- tai takaseinämä laskeutuu. Vaikea-asteisessa laskeumassa kohtu voi laskeutua jopa emätinaukon ulkopuolelle.

Kohdunlaskeuma syntyy, kun synnytinelimiä paikoillaan pitävät tukikudokset venyvät ja veltostuvat.

Kun emättimen etuseinä laskeutuu, virtsarakon puoleinen emättimen seinämä pullistuu ulospäin. Tästä käytetään nimitystä kystoseele.

Takaseinän laskeumassa peräsuolen puoleinen emättimen seinämä pullistuu. Tätä tilannetta kutsutaan rektoseeleksi.

Lue myös: Parantaako kohdunpoisto elämänlaatua? Näin asiantuntija vastaa

Mitä haittaa kohdunlaskeumasta on?

Joka viidennelle naiselle kehittyy elämän aikana gynekologinen laskeuma. Pieni kohdunlaskeuma voi olla täysin oireeton, eikä sille silloin tarvitse tehdä mitään.

Kun laskeuma oireilee, se aiheuttaa ensimmäisenä emättimeen tai lantionpohjaan painon ja pullistuman tunteen. Vaiva voi pahentua päivän mittaan, ja makuulla se usein helpottaa. Myöhemmin ristiselkää voi särkeä. Ulkosynnyttimien ulkopuolelle tuleva limakalvo voi hiertyä rikki.

Toisinaan laskeuman voi tuntea alapesun yhteydessä sormella. Moni pelästyy, kun luulee emättimen suulla olevaa pullistumaa kasvaimeksi. Laskeuma ei kuitenkaan ole vaarallinen, eikä se altista millekään vakavalle sairaudelle.

Kookas kystoseele voi vaikeuttaa virtsaamista, ja naiselle voi tulla virtsatietulehduksia ja joskus virtsankarkailua.

Rektoseelessä suolen tyhjeneminen voi vaikeutua, ja joskus nainen voi joutua auttamaan suolen tyhjenemistä emättimen kautta sormella.

Kipeä lantio

Mistä kohdunlaskeuma johtuu?

Lantionpohjan tukiranteet heikkenevät iän myötä. Estrogeenin väheneminen heikentää kudosten kimmoisuutta, ja siksi laskeuma ilmaantuu monesti vaihdevuosien jälkeen. Pieni osa niistä liittyy synnynnäiseen tukirakenteiden heikkouteen, ja silloin laskeuma voi tulla nuorellekin.

Raskaus, synnytys, ylipaino, krooninen yskä ja hankala ummetus altistavat laskeumalle. Samoin raskas, paljon nostamista sisältävä työ ja miksei vastaavaa liikettä sisältävä harrastuskin, kuten painonnosto, voi altistaa kohdunlaskeumalle.

Synnytyksen jälkeisestä fysiotera­piasta ja ohjatusta lantionpohjan lihasten harjoittelusta on hyötyä kohdunlaskeumien ehkäisyssä. Muulloinkin lantionpohjan lihasten harjoittelu ja painonhallinta voivat ehkäistä laskeumaa.

Mitä kohdunlaskeumalle voi tehdä itse?

Kannattaa pyrkiä normaalipainoon, sillä ylipaino lisää vatsaontelon painetta ja paine pahentaa laskeumaa. Jos tupakoi, laskeuma on yksi syy lisää yrittää päästä tupakasta eroon, sillä tupakointi heikentää kudosten verenkiertoa.

Vatsan toiminnasta on hyvä pitää huolta ja ehkäistä ummetusta. Se onnis­tuu kuitupitoisella ravinnolla, liikunnalla ja juomalla riittävästi vettä.

Missä tilanteessa kohdunlaskeuma leikataan?

Jos laskeumasta on haittaa, se hoidetaan ­useimmiten leikkauk­sella. Leikkaus tehdään emättimen kautta tavallisesti joko leikkaussalissa päiväkirurgisena tai toimenpidehuoneessa polikliinisena toimenpiteenä. Kummastakin potilas kotiutuu leikkauspäivänä.

Useimmiten leikkauksessa kiristetään ompeleilla omia kudoksia. Kohdunlaskeumassa kohtu yleensä poistetaan, ja se tehdään selkäydinpuudutuk­sessa. Kystoseele ja rektoseele korjataan yleensä paikallispuudutuksessa.

Naiset toipuvat leikkauksesta yleensä nopeasti, eivätkä he ole kovin kipeitä. Leikkausta seuraavat kaksi–neljä viikkoa pitää välttää raskaita töitä, ja sairaus­loma kestää suunnilleen saman verran. Laskeuma voi uusia, ja siksi jatkossakin kannattaa muistaa samat asiat kuin laskeuman ehkäisyssä.

Onko muita tapoja hoitaa gynekologisen laskeuman oireita?

Oireita voidaan lieventää emättimen asentoa korjaavilla tuilla: laskeumarenkailla ja ­emätinkuutioilla. Niitä on eri kokoisia, ja gynekologi osaa valita potilaalleen niistä sopivan. Lääkäri laittaa emätinrenkaan paikoilleen, ja se vaihdetaan vastaanotolla uuteen kolmen–kuuden kuukauden välein. Silikonisen emätinkuution voi laittaa itse. Sitä pidetään päivällä ja otetaan yöksi pois. Oikeankokoinen emätinrengas tai -kuutio ei tunnu miltään.

Emätintuet vähentävät oireita, mutta ne eivät paranna laskeumaa eivätkä estä sen pahenemista. Niitä käytetään tyypillisesti silloin, kun laskeumaa ei voida leikata potilaan kunnon tai muiden sairauksien vuoksi tai jos nainen ei halua leikkaukseen.

Limakalvohaittoja hoidetaan paikallisella estrogeenilla.

Lue myös: Kiusaavatko vaihdevuosioireet? Asiantuntija neuvoo tehokkaan hoidon

Miten voi estää gynekologista laskeumaa pahenemasta?

Laskeuma ei välttämättä pahene, varsinkin jos huolehtii painonhallinnasta ja lantionpohjan lihasten kunnosta. Ohjeita lantionpohjanlihasten treeniin löytyy netistä, ja samoja lihaksia harjoitetaan esimerkiksi pilateksessa.

Jos lantionpohjan lihasten paikallistaminen ei tahdo onnistua, apua harjoitteluun kannattaa hakea lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneelta fysioterapeutilta. Heillä on käytössään emättimeen laitettavia antureita, jotka helpottavat lihasten tunnistamista ja siten harjoittelua.

Jos on todettu lievä laskeuma, ei ehkä ole järkevää harrastaa trampoliinivoimistelua tai ylipäänsä itselle hankalilta tuntuvia lajeja. Trampoliini­hyppely ja juoksu sisältävät täräyksiä, jotka kuormittavat lantionpohjan raken­teita. Nainen kyllä huomaa itse, millaiset liikuntamuodot tuntuvat ikäviltä ja osaa jättää ne väliin.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Tarjanne, HYKS Naistenklinikka ja Lääkärikeskus Aava.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä gynekologiselle laskeumalle eli kohdunlaskeumalle voi tehdä? Lue asiantuntijan neuvot

evajoanna50@gmail.com

Selkävaivojen takia hakeuduin selkäkuntoutukseen. Kuinka ollakaan, huomattiin heikot alalantiolihakset. Kehoitettiin käymään gynellä. Sitten vilkasin peilillä. Hui hitsi, mikä pollukka… äkkiä gynelle.. Löytö, kystocele gradus 2.. huh. Lähete gynefyssarille. Neurotrac continence, electrodi käyttöön ja jumppaliikkeitä. Tääkö oli sukupuolielämän loppu.. ystävällisesti EevaJohanna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.