Terveys

Mitä kannattaa syödä flunssassa? Nämä ruoat helpottavat oloa, kun flunssa iskee!

Kanakeittoa, inkivääriä ja sitrushedelmiä... Flunssaisena kannattaa pitää mielessä nämä ruoat ja ruoka-aineet, joiden avulla paraneminen jouduttuu!

Viruksen aiheuttamaa flunssaa ei voi taltuttaa antibiootein eivätkä flunssalääkkeet ole vielä vakuuttaneet tehollaan lääketieteen ammattilaisia. Silti oikeanlainen ruokavalio voi helpottaa oloa ja jopa nopeuttaa toipumista. Poimi talteen vinkit, mitä kannattaa syödä flunssassa.

Lue myös: Sinkki lyhentää flunssan kestoa, kunhan valitset oikeanlaisen sinkin ja otat sen oikeaan aikaan

Kanakeitto

Kanakeitto on amerikkalaisista elokuvista ja tv-sarjoista tunnettu flunssaruoka, eikä sen teho flunssaisen olon karkottajana olekaan aivan tuulesta temmattu. Sitä on itse asiassa käytetty lääkkeenä nuhakuumeeseen jo 1100-luvulta asti.

Kuuman keiton syöminen voi nopeuttaa paranemista, sillä se nostaa kurkun lämpötilaa. Viileätä ympäristöä suosivat virukset saattavat kavahtaa tätä. Keitto myös ohentaa limaa ja tekee niistämisestä helpompaa.

Kanakeitto tuo helpotuksen myös tukkoiseen oloon. Nebraskan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että keitto estää neutrofiili-nimisten veren valkosolujen toimintaa. Flunssan aikana niitä vapautuu kehoon runsaasti ja tämä saa aikaan tukkoisuutta.

Kasvissyöjä voi valita flunssan karkottajaksi kasviskeiton. Nebraskan yliopiston tutkimuksessa todettiin sen hidastavan neutrofiilien toimintaa yhtä tehokkaasti kuin kanakeiton.

inkivääri, auttaako inkivääri flunssaan, mitä kannattaa syödä flunssassa

Inkivääri

Inkiväärinjuuri sisältää yhdisteitä, jotka taltuttavat yleisimpiä flunssaviruksia. Inkiväärin syöminen saattaa myös auttaa kipuihin ja hillitä yskimistä. Intialaisessa ayurveda-lääketieteessä inkiväärin uskotaan lisäävän hikoilua ja siksi sitä käytetään apuna kuumeen laskemisessa. Kuumetta alentava vaikutus saattaa olla myös korianterilla ja kanelilla.

Lue myös: Suosi tätä inkiväärijuomaa flunssan torjumiseksi

Hunaja

Tutkimusten mukaan hunaja luo kurkkuun suojaavan kerroksen ja lievittää yskän aiheuttamaa ärsytystä. Tästä syystä hunajaa kannattaa nauttia flunssaisena ja sitä voi käyttää yskänlääkkeenä. Lisäksi hunaja saattaa auttaa torjumaan virusten ja bakteerien aiheuttamia infektioita.

Valkosipuli

Valkosipuli sisältää paitsi immuunipuolustusta vahvistavia yhdisteitä myös allisiinia, joka karkottaa bakteereita, viruksia ja sieniä. Flunssassa kannattaakin lisätä valkosipulia esimerkiksi kanakeiton joukkoon. Kuumuus kuitenkin tuhoaa allisiinia, joten pilkottu tai murskattu valkosipuli kannattaa lisätä keiton joukkoon vasta juuri ennen syömistä.

c-vitamiini, flunssa, mitä kannattaa syödä flunssassa, mitä pitäisi syödä flunssassa

C-vitamiini

C-vitamiinin nauttiminen flunssassa vaikuttaisi tutkimusten mukaan lyhentävän taudin kestoa noin vuorokaudella. Lisäksi C-vitamiini auttaa nenän vuotamiseen, parantaa vastustuskykyä ja auttaa valkosoluja paikantamaan ja eliminoimaan viruksia tehokkaammin.

Flunssassa kannattaakin syödä hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Näitä ovat muun muassa kiivi, punainen paprika, sitrushedelmät, mansikat, bataatti, tomaatti, papaija, kurpitsa, parsakaali ja ruusukaali. Flunssainen voi turvautua myös erilaisiin C-vitamiinivalmisteisiin.

Lue myös: Kotoisassa pihlajassa 3 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa

Kofeiiniton tee

Flunssaisen tulisi muistaa juoda riittävästi, sillä suositusten mukainen nesteytys auttaa immuunijärjestelmää toimimaan oikealla tavalla. Tee onkin flunssaiselle hyvä juoma, sillä sen lisäksi että tee pitää nestetasapainoa yllä, se sisältää yhdisteitä, joiden avulla tukkoisuus vähenee. Teessä on myös aineita, jotka estävät viruksen monistumista. Tarkista kuitenkin, että teessä ei ole kofeiinia, sillä se poistaa nestettä kehosta.

Kipeää kurkkua kannattaa hoitaa hunajalla ja sitruunalla terästetyllä teellä, sillä hunaja suojaa kurkkua ja sitruuna laskee limakalvojen turvotusta.

Lähteet: Ruoan parantava voima (Valitut Palat, 2016), James A. Duke: Parantavien ruokien opas (Otava, 2010), Greatist

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kannattaa syödä flunssassa? Nämä ruoat helpottavat oloa, kun flunssa iskee!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.